Hoe herken je de ziekte van Lyme?Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode, ringvormige uitslag op de plaats van de tekenbeet. Soms is de uitslag een blauwachtige of roze vlek. De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de beet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. De vlek wordt binnen een paar dagen een grotere ring. Deze verdwijnt uiteindelijk vanzelf. De bacterie kan in het lichaam aanwezig blijven en later schade aanrichten. Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze een rode ring hebben gezien.
Als de bacterie in het lichaam blijft, richt hij zich vooral op zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart. De klachten die daaruit voort kunnen komen zijn in eerste instantie griepachtige verschijnselen of soms opzwelling van oorlel of tepel. Deze klachten ontstaan meestal binnen 3 maanden.
Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. Welke klachten iemand krijgt verschilt per persoon. Aandoeningen aan de zenuwen komen het meest voor. Dit kan zenuwpijn of zenuwuitval op verschillende plaatsen in het lijf tot gevolg hebben. Voorbeelden zijn verlamming van de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een arm of been. Ook kunnen mensen gewrichtsklachten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen krijgen.
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/Ziekte_van_Lyme/Symptomen_van_ziekte_van_LymeGame Teek ControlOm kinderen te leren wat teken zijn, waar ze zitten en wanneer je op teken gecontroleerd moet worden, is er nu een computergame Teek Control. In deze game maak je via een paar leuke tekenfilmpjes mee hoe en waar de teek kan bijten. Vervolgens race je over de kaart door de straten van je eigen woonwijk, om daar zo snel mogelijk de kinderen te vertellen dat ze zich moeten laten controleren op teken. Onderweg zie je foto’s van jouw eigen wijk voorbijkomen.
Vraag je ouders om een tekencontrole, en daag je vrienden uit jouw score te verbeteren!
http://teekcontrol.rivm.nl/Tekenradar.nlIn Tekenradar.nl werkt het RIVM samen met de Wageningen University and Research (WUR) en Natuurkalender.nl. Doel van de website is om voorlichting te geven over teken en de ziekte van Lyme en door wetenschappelijk onderzoek de kennis hierover te vergroten.
Meedoen aan onderzoekAls u op Tekenradar.nl een tekenbeet meldt kunt u meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme door de teek op te sturen naar het RIVM.U vult vervolgens gedurende anderhalf jaar om de drie maanden een korte vragenlijst in. Binnen 8 maanden wordt dan getest of de teek besmet was met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
http://www.tekenradar.nl/Voorlichtingsfilms Tekenbeten en LymeHet RIVM heeft een voolichtingsfilm gemaakt over tekenbeten en Lyme. In de film 'Een teek? Pak 'm beet!' is te zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe mensen zichzelf kunnen controleren en hoe ze een teek moeten verwijderen.
Op basis van deze film zijn twee korte modules gemaakt: 'Controleren op tekenbeten' en 'Verwijderen van teken'
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/Voorlichtingsfilms_Tekenbeten_en_Lyme