Nieuwsbericht van het Brabants Dagblad:
Helihaven voor minder dan schrootwaarde
door Guus Spijkers
Woensdag 10 januari 2007 - Voor minder dan de schrootwaarde heeft het St. Elisabeth Ziekenhuis er een professioneel uitgevoerd heliplatform bij. Gistermiddag, toen om kwart voor twee de landingslichten aanfloepten en een kwartier later de traumahelikopter een vlekkeloze landing uitvoerde, steeg er applaus op.
De traumahelikopter na de eerste landing op het nieuwe heliplatform bij het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Foto John Schouten/PVE
Wim van der Meeren, lid van de raad van bestuur van het St. Elisabeth Ziekenhuis, stapte als een van de eersten uit de knalgele heli: „We hebben dit platform voor een zacht prijsje kunnen overnemen van het Radboud in Nijmegen. Het oude platform voldeed niet meer aan de eisen. Nu behoren we tot een van de tien traumacentra van Nederland“.
Om up to date te kunnen functioneren moesten aan het platform enige aanpassingen worden verricht. Zoals bijvoorbeeld het installeren van een speciale blusinstallatie. „Ik denk dat we nu toch zeker wel vijftig traumavluchten per jaar krijgen te verwerken“, voorspelt Van der Meeren.
Nederland telt op dit moment vier traumahelikopters die op verschillende velden in Nederland staan gestationeerd. De heli die in Zuid-Nederland operationeel is, staat op de luchtmachtbasis Volkel waar een medisch team direct inzetbaar is.
De Medical Air Assistance (MAA) wordt vaak ingezet bij verkeersongelukken. Omdat het toestel meestal 260 kilometer per uur vliegt, kan het snel ter plaatse zijn.
*Toevoeging: vandaag heeft de LL3 een inzet gehad in de omgeving maar geen gebruik gemaakt van het nieuwe helidek. Hij is een paar honderd meter verder geland in een weiland, waar de patiënt is overgeladen in een ambulance. De heli is vervolgens weer vertrokken. Het slachtoffer betrof een mountainbiker in de bossen tussen Goirle en Hilvarenbeek waar de ambulance niet bij kon komen. De LL3 kon dat wel.*