En nu nog iets over hoe het Nederlandse Rode Kruis in elkaar zit:
Nederland is verdeeld in 70 districten, en die zijn weer onder verdeeld in afdelingen. Globaal is iedere gemeente een afdeling, er zijn dus zo'n 338 afdelingen. Verder is er het Landelijk Bureau in Den Haag. Daar werken (vrijwel) uitsluitend beroepskrachten, die een organiserende/coördinerende/bestuurlijke taak hebben.
Alle 338 afdelingen zijn zelfstandige onderdelen van het Rode Kruis. Ze hebben een eigen rechtspersoonlijkheid en bestuur, en eigen statuten en reglementen.
Het bestuur wordt gekozen tijdens de Algemene Ledenvergadering waar jaarlijks de leden van het Rode Kruis voor worden uitgenodigd om hun stem uit te
brengen. Leden zijn betalende leden, niet de vrijwilligers.
De afdelingen vormen zoals gezegd samen 70 districten. Zo’n district moet ervoor zorgen dat de afdelingen gezamenlijk de basistaken van het Rode Kruis uitvoeren. Elk
district heeft een eigen bestuur dat wordt gekozen uit vertegenwoordigers van de afdelingen.
De districten zijn op hun beurt weer vertegenwoordigd binnen de Algemene Vergadering die landelijk de taken en financiën beoordeelt. Ook benoemen zij het
Landelijk Bestuur van het Rode Kruis; het orgaan dat leiding geeft aan het Rode Kruis. Het bestuur wordt bijgestaan door het College van Advies. Het Landelijk
Bureau in Den Haag zorgt voor de uitvoering en voor de ondersteuning van de districten en de afdelingen. Die ondersteuning is voor een deel gedecentraliseerd.
Het Nederlandse Rode Kruis kent verschillende zo genaamde taakvelden. Ieder taakveld heeft eigen taken.
Er zijn vijf taakvelden:
1: Internationale activiteiten: bevorderen van het welzijn en de gezondheid en het verminderen van de gevolgen van internationale rampen en conflicten.
2: Sociale hulp nationaal: verminderen van eenzaamheid en het vergroten van zelfredzaamheid (denk aan aangepaste vakanties, huisbezoek e.d.).
3: Noodhulp nationaal: hulpverlening na rampen, EHBO hulpverlening bij evenementen, opvang en verzorging van evacuaties bij rampen en dreigende rampsituaties.
4: Fondswerving en communicatie: het werken aan een sterkere positionering van het Rode Kruis en de verwerving van middelen ten behoeve van de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis.
5: Vrijwilligersmanagement en opleidingen: het werven, beheer en behoud van vrijwilligers en het bevorderen van de deskundigheid van vrijwilligers.
Globaal gezegd kan je zeggen dat de daadwerlijke hulp volledig door vrijwilligers wordt uitgevoerd; in Nederland heeft het Rode Kruis zo'n 34.000 vrijwilligers. Verder zijn er ongeveer 300 beroepskrachten die zowel op het Landelijk Bureau als binnen de districten werken.
Het Nederlandse Rode Kruis kent geen rangen (meer). Wel heeft bijvoorbeeld ieder taakveld een eigen coördinator, maar juridisch gezien is iedere vrijwilliger hetzelfde.
Mocht je nog vragen hebben hoor ik het wel