Ombudsman: agenten gebruikten ten onrechte wapens

Auteur Topic: Ombudsman: agenten gebruikten ten onrechte wapens  (gelezen 2858 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Michelle1983

  • Gast
Reactie #10 Gepost op: 24 mei 2006, 12:01:55
Het artikel klopt niet helemaal. De Ombudsman stelt namelijk helemaal niet dat het ongeval het gevolg is van het schieten. Daarnaast heeft de Rijksrecherche en de hoofdofficier van justitie ook gesteld dat de agenten regels overtreden hebben. Dit is juist een van de gevallen dat de Ombudsman misschien wel een beetje gelijk heeft.


Jelmer

  • Bevelvoerder i.o, Brandweer Heerenveen; Ambulancechauffeur Kijlstra Ambulancezorg
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 965
Reactie #11 Gepost op: 24 mei 2006, 13:17:05
Maar als die agenten niet bevoegd zijn om te schieten, waarom hebben ze dan een vuurwapen bij zich  :D :o


jvo

  • ACH
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,933
  • geel busje, geel pak
    • Youtubekanaal
Reactie #12 Gepost op: 24 mei 2006, 13:33:50
Maar als die agenten niet bevoegd zijn om te schieten, waarom hebben ze dan een vuurwapen bij zich  :D :o

Omdat er soms door leidinggevenden andere prioriteiten worden gelegd dan het volgen van schietbeurten,.....



En voor de rest......
... ooit bij je opgekomen dat er wettelijke kaders zijn waarbinnen de politie op moet/mag treden mbt het gebruik van wapens en andere geweldsmiddelen? Heeft iets van doen met het Verdrag van de rechten van de Mens en de grondwet enzo ::)

Citaat van: grondwet
Artikel 11
Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.



Verdrag voor de rechten van de mens

Citaat van: Ambtsinstructie
Artikel 4

Het gebruik van een geweldmiddel is uitsluitend toegestaan aan een ambtenaar:

aan wie dat geweldmiddel rechtens is toegekend, voor zover hij optreedt ter uitvoering van de taak met het oog waarop het geweldmiddel hem is toegekend, en


die in het gebruik van dat geweldmiddel is geoefend.
Artikel 5

Indien de ambtenaar, al of niet in gesloten verband, onder leiding van een ter plaatse aanwezige meerdere optreedt, zal hij geen geweld aanwenden dan na uitdrukkelijke last van deze meerdere. De meerdere geeft daarbij aan van welk geweldmiddel gebruik wordt gemaakt.


Het eerste lid is niet van toepassing in het geval de meerdere, bedoeld in het eerste lid, vooraf anders heeft bepaald.


Het eerste lid is evenmin van toepassing in een geval als bedoeld in artikel 10, eerste lid, onderdeel b, voor zover de last redelijkerwijs niet kan worden afgewacht.
Artikel 6

De korpschef of de daartoe door hem aangewezen ambtenaar van politie zet de eenheid, bedoeld in artikel 6 of 8 van het Besluit beheer regionale politiekorpsen, slechts in na toestemming van het bevoegd gezag.


De door het bevoegd gezag aangewezen ambtenaar zet de eenheden, bedoeld in de artikelen 58 en 59 van de Politiewet 1993 slechts in na toestemming van het bevoegd gezag.
 
 
§ 2. Vuurwapens
Artikel 7

Het gebruik van een vuurwapen, niet zijnde een vuurwapen waarmee automatisch vuur of lange afstandsprecisievuur kan worden afgegeven, is slechts geoorloofd:


om een persoon aan te houden ten aanzien van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij een voor onmiddellijk gebruik gereed zijnd vuurwapen bij zich heeft en dit tegen personen zal gebruiken;


om een persoon aan te houden die zich aan zijn aanhouding, voorgeleiding of andere rechtmatige vrijheidsbeneming tracht te onttrekken of heeft onttrokken, en die wordt verdacht van of is veroordeeld wegens het plegen van een misdrijf


waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaren of meer is gesteld, en


20. dat een ernstige aantasting vormt van de lichamelijke integriteit of de persoonlijke levenssfeer, of


30. dat door zijn gevolg bedreigend voor de samenleving is of kan zijn;


tot het beteugelen van woelingen, indien er sprake is van een opdracht van het bevoegd gezag en een optreden in gesloten verband onder leiding van een meerdere;


tot het beteugelen van militaire woelingen, muiterij of militair oproer indien de militair van de Koninklijke marechaussee in opdracht van de minister van Defensie dan wel de officier van justitie te Arnhem belast met militaire zaken in gesloten verband onder leiding van een meerdere optreedt.


Het gebruik van het vuurwapen in de gevallen, bedoeld in het eerste lid, onder a en b, is slechts geoorloofd tegen personen en vervoermiddelen waarin of waarop zich personen bevinden.


In de gevallen, bedoeld in het eerste lid, onder a en b, wordt van het vuurwapen geen gebruik gemaakt, indien de identiteit van de aan te houden persoon bekend is en redelijkerwijs mag worden aangenomen dat het uitstel van de aanhouding geen onaanvaardbaar te achten gevaar voor de rechtsorde met zich brengt.


Onder het plegen van een ernstig misdrijf, bedoeld in het eerste lid, onder b, worden mede begrepen de poging en de deelnemingsvormen, bedoeld in de artikelen 47 en 48 van het Wetboek van Strafrecht.

Artikel 10

De ambtenaar mag slechts een vuurwapen, niet zijnde een vuurwapen waarmee automatisch vuur of lange afstandsprecisievuur kan worden afgegeven, ter hand nemen:


in gevallen waarin het gebruik van een vuurwapen is toegestaan, of


in verband met zijn veiligheid of die van anderen, indien redelijkerwijs mag worden aangenomen dat een situatie ontstaat, waarin hij bevoegd is een vuurwapen te gebruiken. 2. Indien een situatie als bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, zich niet of niet meer voordoet, bergt de ambtenaar terstond het vuurwapen op.

Artikel 11

Vervallen

Artikel 12

De ambtenaar waarschuwt onmiddellijk voordat hij gericht met een vuurwapen, niet zijnde een vuurwapen waarmee lange afstandsprecisievuur kan worden afgegeven, zal schieten, met luide stem of op andere niet mis te verstane wijze dat geschoten zal worden, indien niet onverwijld het gegeven bevel wordt opgevolgd. Deze waarschuwing, die zo nodig vervangen kan worden door een waarschuwingsschot, blijft slechts achterwege, wanneer de omstandigheden de waarschuwing niet toelaten.


Een waarschuwingsschot moet op zodanige wijze worden gegeven, dat gevaar voor personen of zaken zoveel mogelijk wordt vermeden.
Artikel 12a

Het gebruik van pepperspray is slechts geoorloofd:


om een persoon aan te houden ten aanzien van wie redelijkerwijs mag orden aangenomen dat hij een voor onmiddellijk gebruik gereed zijnd wapen bij zich heeft en dit tegen een persoon zal gebruiken;


om een persoon aan te houden die zich aan aanhouding, voorgeleiding of andere rechtmatige vrijheidsbeneming tracht te onttrekken of heeft onttrokken;


ter verdediging tegen of voor het onder controle brengen van agressieve dieren.


Pepperspray wordt niet gebruikt tegen:


personen die zichtbaar jonger dan 12 of ouder dan 65 jaar zijn;


vrouwen die zichtbaar zwanger zijn;


personen voor wie dit gebruik als gevolg van een voor de ambtenaar zichtbare ademhalings- of andere ernstige gezondheidsstoornis onevenredig schadelijk kan zijn;


groepen personen.
Artikel 12b

De ambtenaar waarschuwt onmiddellijk voordat hij gericht pepperspray tegen een persoon zal gebruiken, met luide stem of op andere niet mis te verstane wijze dat pepperspray gebruikt zal worden, indien niet onverwijld het gegeven bevel wordt opgevolgd. Deze waarschuwing blijft achterwege indien de omstandigheden de waarschuwing redelijkerwijs niet toelaten.

Artikel 12c

Pepperspray wordt tegen een persoon per geval ten hoogste twee maal voor de duur van niet langer dan ongeveer een seconde gebruikt en op een afstand van ten minste een meter.
 
 
-When responding to a call, always remember that your ambulance was built by the lowest bidder-