Hout sprokkelen moet weer mogenNOORD-VELUWE - Burgers zouden weer hout moeten kunnen sprokkelen in de Veluwse bossen. Zo halen ze veel brandstof weg uit het bos waardoor bij een natuurbrand grondvuur zich minder snel kan verspreiden.
Dit is een van de (kostenloze) maatregelen die wordt voorgesteld in het eindadvies van proefproject 'Natuurbrandpreventie Epe en Nunspeet'. Beide gemeenten hebben samen met de veiligheidsregio (VNOG) en de provincie in beeld gebracht op welke wijze door preventieve maatregelen het risico op natuurbranden kan worden verkleind. Het risico op onbeheersbare natuurbranden blijkt, aldus de samenstellers van de rapportage, op de Veluwe hoog te zijn. Dit komt vanwege de grote oppervlakten aaneengesloten terrein met brandbare vegetatie zoals naaldhout en heide.
Een van de eerste maatregelen die worden aanbevolen om het risico van onbeheersbare natuurbranden te verkleinen, is bermbeheer. Met name langs de wegen en fietspaden wordt door de onderzoekers bermbeheer als een goede maatregel gezien.
Ook zouden schouwpaden langs het spoor en de calamiteitenpaden opnieuw gesnoeid en berijdbaar moeten worden gemaakt. Deze paden zouden tevens gebruikt kunnen worden als vluchtroutes voor recreatiebedrijven in deze regio. Het begrazen van heide door een schaapskudde wordt ook als een vorm van begrazingsbeheer gezien. Nu is er ook nog een tekort aan bluswater(voorzieningen) op de Veluwe. Gevolg is dat tijdens een natuurbrand brandweerauto's het water over grote afstanden moeten vervoeren. Hiermee gaat volgens de onderzoekers veel tijd verloren die beter zou kunnen worden benut met het daadwerkelijk blussen van de brand. Een ideale situatie zou zijn dat er om de drie kilometer een bluswatervoorziening (bijvoorbeeld een brandput) ligt. Er is echter een bijkomend probleempje: het grondwater op de Veluwe zit op verschillende plekken erg diep. Daarvoor zijn de huidige pompen van de brandweer niet geschikt. Gepleit wordt in dat verband voor de inzet van mobiele buispompen.
In het kader van preventie is het ook van groot belang dat mensen in het gebied bereikbaar zijn. Er blijken nu nog zogeheten blinde vlekken in het mobiele telefoonnetwerk te zijn. Dat betekent dat het voor hulpdiensten moeilijker is om in geval van calamiteiten mensen in het natuurgebied snel te alarmeren en te bereiken.
http://www.destentor.nl/regio/epevaassen/12073999/%27Hout-sprokkelen-moet-weer-mogen%27.ece