Preparatie op bosbranden

Auteur Topic: Preparatie op bosbranden  (gelezen 14827 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 17 mei 2006, 23:59:51
Volgens mij zijn er wat mensen wakker geworden en is het weer een politiek issue....  ;)

Zijn er in meer 'gebieden' mensen 'wakker' geworden??? :) ???


Brandweer kan bossen niet meer in
door WIM DE JONGE

17 MEI 2006 - OMMEN - Bospercelen en campings zijn bij brand steeds slechter bereikbaar. De gemeenten Hardenberg en Ommen willen een pilotproject starten waarbij wsw’ers de brandveiligheid verbeteren. ‘De discussie is niet nieuw, maar er wordt weinig mee gedaan. We luiden nu de noodklok’, aldus Ommer burgemeester Arend ten Oever.
Paden en lanen door bosgebieden slibben of groeien dicht. De problemen kwamen aan het licht door ervaringen van de vrijwillige bosbrandweer. Volgens Ten Oever zijn die vrijwilligers uniek in Nederland en in Europa. Het gaat om honderd boeren die met giertanks gevuld met water bosbranden kunnen bestrijden. Wethouder Jan Hulsink heeft het in dit geval over giertanks van 5.000 tot 26.000 liter.

Tijdens een oefening bleek dat niet alle wegen door bossen meer bereikbaar zijn voor de vrijwillige bosbrandweer. Dat komt onder meer door de landbouwvoertuigen, die door de jaren heen steeds groter zijn geworden.

Ten Oever geeft ook een andere oorzaak: modern natuurbeheer. Hij omschrijft het als het laten liggen van onder meer takken. Ook dat heeft gevolgen voor de brandveiligheid.

Afgelopen weekend is met een vliegtuigje een inventarisatie van wegen in bospercelen gemaakt. Daarbij bleek onder meer dat een aantal terrein slechts via een toegang of een smal weggetje bereikbaar is. ‘Als er wat gebeurt, dan ben je ook aan de beurt’, omschrijft de burgemeester het gevaar van de situatie. Hij noemt in dat geval niet alleen percelen met bomen, maar ook campings die in de natuurgebieden liggen. ‘Er zijn campings van twintig tot veertig hectare, die niet goed bereikbaar zijn. Je moet er niet aan denken dat daar brand uitbreekt.’

Hardenberg en Ommen willen een pilotproject starten om de problemen aan te pakken. Mogelijk haken hier brandweer en regio Twente aan. Het voorstel is om wsw’ers, die volgend jaar bij gemeenten worden ondergebracht, in te schakelen. Het is nog niet bekend of gemeenten of de eigenaren van de gronden voor de kosten opdraaien. Ook is een optie dat nieuwe wegen door bospercelen worden aangelegd, zodat de gebieden beter bereikbaar zijn. ‘Nu je het weet, moet je er wat aan doen. We kunnen het er niet bij laten zitten’, benadrukt Ten Oever de urgentie van het project.

http://www.destentor.nl/vechtdal/article345904.ece




Firefly

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 590
  • Risicobewustzijn is een kwaliteit!
Reactie #1 Gepost op: 18 mei 2006, 11:32:33
Dit is inderdaad een veel voorkomend probleem. Er wordt minder rekening gehouden met de calamiteiten, pas als het gebeurd dan stuit men op problemen. Met alle gevolgen van dien. Je ziet het al vaak bij bepaalde paden dat de begroeiing te laag is dat blusvoertuigen afgeremd worden en dat ze onnodig schade kunnen oplopen. Dan hoeft het pad zelf nog niet eens onbegaanbaar te zijn.    

Veel gehoorde kreet bij de natuurbeheersorganisaties is daarnaast dat de branden die optreden niet het ergste zijn, omdat de natuur zich naar verloop van tijd kan herstellen, en de soorten rijkdom vaak zal toenemen. Wat men erger vindt, zijn de sporen die nagelaten worden door de brandweervoertuigen die door het bos of duin rijden. Zo wordt het dus moeilijker om een brand doelmatig te kunnen bestrijden samen met het minder toegankelijk worden van het bos.

Ik denk dat het wel degelijk van belang is dat voertuigen strategisch beter ingezet kunnen worden tijdens een natuurbrand. Goed dat er aan bel wordt getrokken! Ik denk dat dit op veel meer plekken van belang kan zijn. Goede afspraken moeten volgen met de natuurbeheersorganisaties.
Brandwacht 1e klas + WVD


brw arie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,131
  • one misson one goal
Reactie #2 Gepost op: 18 mei 2006, 21:06:41
wij hebben precies het zelfde probleem in boxmeer. dicht geslibde bossen gevolg is dat er over 4km slangen moeten worden gegooit om bij een vuurhaar te komen omdat je niet bij de putten kunt komen verschrikkelijk irritant.
bhv-er, Hoofd brandwacht,lid ogs team boxmeer(opgeheven per 01-04-2014), onderbrandmeester in opleiding,zelfstandig ondernemer van bakker bart  steunt


ffemt19

  • Adjudant (bevelvoerder)
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 798
  • We finish what others can't
    • Brandweer Lommel
Reactie #3 Gepost op: 26 mei 2006, 14:53:37
Vanaf maart gaan wij wekelijks met de bosbrandbestrijdingsvoertuigen in ons korps (4 stuks) de bossen verkennen en eventuele problemen worden en bosbeheer gemeld of worden door ons zelf opgelost (ketting zagen).
Wij komen dezelfde problemen meermaals tegen. Laag hangende begroeiing, versperring van de paden en wegen door omgevallen bomen.

ffemt19
Go home we got it !!!  We finish what others can't


quevi

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 11 juli 2006, 23:01:54
Ik heb vernomen dat brandweer Apeldoorn testen doet met een camera die bosbranden detecteert... Deze valt misschien onder de categorie "beter voorkomen dan genezen"  :P


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #5 Gepost op: 11 juli 2006, 23:17:35
Ik heb vernomen dat brandweer Apeldoorn testen doet met een camera die bosbranden detecteert... Deze valt misschien onder de categorie "beter voorkomen dan genezen"  :P

u bedoelt:

http://www.firetechnology.nl/Nieuwsbrieven/FireWatch/firewatch1.htm

http://www.firetechnology.nl/Nieuwsbrieven/FireWatch/images/camera2.jpg

http://www.firetechnology.nl/Nieuwsbrieven/FireWatch/images/camera1.png[/img]

24 uur per dag betrouwbare bewaking automatische branddetectie voor grote gebieden op basis van videotechniek.
Fire Technology B.V.    

AWFS (Automated Wildland Fire Surveillance) is een videotechniek welke in staat is grote oppervlaktes voor wat betreft branddetectie te bewaken en in staat is de verkregen beelden te analyseren alsmede evalueren en de op deze wijze verzamelde gegevens door te zenden naar een centrale post en aldaar op te slaan.

Toepassingsgebieden o.a.:

    * Bosgebieden
    * Natuurgebieden
    * Houtverwerkingsbedrijven
    * Afvalverwerkingsbedrijven
    * Industriegebieden
    * Militaire oefenterreinen
    * enz.


De grote voordelen van de VIS-detectiemethode (Visible Light Spectrum) zijn o.a.:

    * 24 uur per dag betrouwbare bewaking
    * Detectierange vanaf opstellingspunt tot 40 km (IR tot 1 km)
    * Als gevolg hiervan minder opstellingen noodzakelijk (kostenreductie)
    * Eenvoudige bediening door operator
    * Differentiatie gebaseerd op complexe analyse van rooktypes gebaseerd op de navolgende karateristieken:
          o Kleur
          o Helderheid
          o Dynamiek
          o Structuur
          o Uitzetting
    * Optimale detectiviteit en betrouwbaardere waarneming dan het menselijk oog
    * Reductie van het aantal alarmmeldingen
    * Specifieke software ontwikkeld t.b.v. optimalisering (digitale zoomfunctie, filters, contrast)
    * Mogelijkheid tot continue brandobservatie


frankj

  • Gast
Reactie #6 Gepost op: 21 juli 2006, 10:04:56
Hoe zit het eigenlijk met de droogte-index ??

een paar dagen geleden was deze rond de 80, en vandaag vernam ik dat de index 70 zou zijn. Hoe wordt deze bepaald ?
Je zou denken dat hoe langer het droog is hoe hoger de index, maar nu zakt deze ineens, terwijl er nog geen druppel regen gevallen is.  

Ik ben benieuwd hoe deze bepaling werkt.


aov

  • Ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 290
  • Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven!
Reactie #7 Gepost op: 24 juli 2006, 00:28:42
Citaat
Hoe zit het eigenlijk met de droogte-index ??
Droogte-index

Vanaf heden is er op de sites van de BRUL (www.brul.nl) en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) www.veiligheidsregio-utrecht.nl een droogte-index te vinden.

Deze index geeft informatie over de actuele stand van zaken met betrekking tot de droogtegraad van natuurgebieden in de Utrechtse Heuvelrug. De droogte-index wordt automatisch gegenereerd op basis van temperatuur, relatieve vochtigheid, neerslag, windsnelheid en windrichting. De Brandweer Regio Utrechts Land heeft hiervoor in de Utrechtse natuurgebieden twee meetstations geplaatst.

Uit de droogte-index kunnen geen directe conclusies worden getrokken met betrekking tot het advies voor een rookverbod. De Commandant van Dienst van de BRUL neemt naast de genoemde factoren nog andere factoren in overweging (zoals bijvoorbeeld de weersverwachting) en besluit altijd pas na overleg met natuurorganisaties en politie of er eventueel een rookverbod wordt geadviseerd aan de gemeente.

De droogte-index is te vinden op: www2.brul.nl/meteo  


FP924

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 586
Reactie #8 Gepost op: 24 juli 2006, 12:18:20
De droogte-index is te vinden op: www2.brul.nl/meteo 
Wel vreemd dat er zo enorm veel verschil in zit. Deze droogte-index staat op ''Zeer groot gevaar'' terwijl de indexmeter op http://brandweerlunteren.tempra.nl ( Links in het rijtje op ''Bosbrand'' klikken ) op groen staat.


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #9 Gepost op: 24 juli 2006, 20:34:52
Wel vreemd dat er zo enorm veel verschil in zit. Deze droogte-index staat op ''Zeer groot gevaar'' terwijl de indexmeter op http://brandweerlunteren.tempra.nl ( Links in het rijtje op''Bosbrand'' klikken ) op groen staat.

Dit komt omdat Lunteren op de droogteindex van de Veluwe zit en op BRULsite van de Utrechtse Heuvelrug dus neerslag verschillen kunnen de index verschillend laten uit komen :) ;)