In Nederland moeten de belgische ambu's zich aan het RVV e.d. houden dus geen blauw licht aan als er geen spoedeisende rit wordt gedaan. In het verleden is er een belgische ambu geweest die vanaf d ebelgische grens tot aan Groningen zijn blauwe lampen aanhad ivm de overplaatsing van een patient met een fractuur.... Door de politie werd deze bestuurder er later attent op gemaakt dat dit in NL toch echt wat anders geregeld is en niet de bedoeling is.
Jammer dat men in Belgie het paramedic-systeem als enige oplossing ziet, er zijn een hoop nadelen aan verbonden, ambulanceverpleegkundigen inzetten zou een betere optie zijn voor de kwaliteit.
Ik denk niet dat een nurse-based system zoals in NL zou werken in de Belgische setting. Verpleegkundigen worden daar anders opgeleid en ingezet dan in NL. Bovendien is de inzet van een Belgische 100-ambulance (met MUG-ondersteuning) op dit moment gemiddeld 11x goedkoper dan de inzet van een Nederlandse ambulance. Er is een uitgebreid netwerk van MUG-eenheden beschikbaar. Ik denk niet dat je dat ooit kan vervangen door een systeem waarop op alle 100-ambulances door verpleegkundigen worden bemand die zelfstandig prtocollair handelen zonder tussenkomst van een arts. Qua wet niet, qua politiek niet, qua kosten niet, qua qua systeem niet.... Een EMT/Paramedic systeem zal waarschijnlijk veel beter aansluiten op de heersende situatie in Belgie. Desnoods een netwerk van verpleegkundige eenheden die de BLS-eenheden ondersteunt en een inkrimping van het huidige MUG-netwerk. Er draait op dit moment op twee plaatsen een pilotproject met dergelijke eenheden. Al bij al ook omdat het besef doodringt dat bij 70% van de MUG-interventies eigenlijk geen arts nodig is en omdat het steeds moeilijker wordt om artsen te vinden die MUG-diensten willen draaien.
Er zal een middenweg mogelijk moeten zijn. Het is enerzijds zonde om naar alle hypo's, POB's en elilepsie-aanvallen een arts te sturen. Anderzijds is het ook niet nodig om naar alle 100-oproepen een verpleegkundige te sturen, want de drempel voor inzet van de eerste lijn ligt in Belgie nog lager dan in Nederland. Klagen Nederlandse teams dat ze uitrukken voor flauwekul? Geloof me, in Belgie is het een stuk erger!
Kortom...de Nederlandse nurse-based system is effectief...uniek...kwalitatief een lust voor het oog, maar het laat zich niet zomaar implementeren in een ander land.