Heeft er iemand een idee hoe de stalenstellingen gedurende de berekende brandontwikkelingstijd zich houdt? Zou het niet zo kunnen zijn dat het dunne staal bewijkt door hitte in combinatie met de belasting. Wanneer een brandende stelling omvalt valt deze vermoedelijk tegen een volgende stelling. Dan is de RWA berekening en de aangelegde installatie toch volkomen zinloos. Is er iemand die zoiets in de praktijk heeft meegemaakt?
18 december 2003 .... bij een 'brandje' in een Cacao opslag van ADM in Wormer
Toen wij (toenmalige regio Noord-Kennemerland) daar met een volledige compagnie de regio's Zaanstreek/Waterland kwamen aflossen, werd bij de commando overdracht gewaarschuwd voor de gedeeltelijk ingestorte stellingen.
Bij het ontstaan van de brand waren bepaalde stellingen ingestort. Door eventueel verder bezwijken zou een domino-effect kunnen ontstaan waarbij de laatste stelling zomaar even door de gevel naar buiten kon komen vallen..... kortom : als pelotonscommandant zorg je dat alle mensen in het betreffende vak uit de buurt blijven van de gevel
Maar terug naar het ontstaan van brand in/bij een stelling. Zover ik weet is zo'n stelling geen onderdeel van de bouwvergunning en worden daar op grond van het bouwbesluit geen eisen aan gesteld (toch?). Ik verwacht dat de brandwerendheid op bezwijken van zo'n stelling beperkt is.... en dat het in elkaar zakken (of instorten) bij een felle brand snel zal plaatsvinden.. met als mogelijk vervolg het door mij beschreven domino effect.
groeten,
René de Caluwé