Psychogeriatrische woongroepen

Auteur Topic: Psychogeriatrische woongroepen  (gelezen 3201 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Gepost op: 29 juni 2006, 13:48:50
Groot bouwplan is er ingediend met 4 woonblokken voor senioren.
Onder 2 blokken op de begane grond 2 woongroepen voor psychogeriatrische ouderen.
en daaraan vast een dienstencentrum.


De psychogeriatrische woongroepen worden bestempeld als gezondheidszorgfunctie.

maar afdeling 2.14 verdere beperking van uitbreiding van brand.
artikel 2.115 lid 1 Een te bouwen bouwwerk waarin wordt geslapen is zodanig dat uitbreiding van brand in verdergaande mate wordt beperkt dan bepaald in paragraaf 2.13.1

geeft geen artikelen van toepassing bij gezondheidszorg.

is dit de bedoeling of zie ik het verkeerd.




Engeltje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 243
Reactie #1 Gepost op: 29 juni 2006, 14:02:21
Het kan aan mij liggen, maar in de versie van het BB die ik voor me heb staat gezondheidszorg opgesplitst in twee groepen 'aan bed gebonden patienten' en 'overig'. Voor de eerste groep zijn lid 3 en 5 van toepassing van 2.116, die aangeven dat een verblijfsruimte in een sub-bc moet liggen.

Daarna geeft lid 7 van 2.117 nog een oppervlakte-eis op grond van de bewaking die daar noodzakelijk is.

Beide zijn eisen op grond van verminderde zelfredzaamheid. Wat me zou interresseren is hoe de hoofdstructuur van brandcompartimenten is vastgesteld. Gaan jullie uit van horizontale evacuatie naar een ander BC? Zijn de doorgangen qua breedte aangepast aan transport op bed?

Vaak worden de eisen voor een compleet gezondheidszorggebouw te streng gevonden voor dit soort gebouwen. Je kunt natuurlijk altijd teruggrijpen op gelijkwaardigheid, en in het kader van de functionele eis je eigen veiligheidsniveau vaststellen met daaraan vasthangende eisen.
Mijn motto: "live fast, die young and leave a damn' goodlooking corpse"


vinma

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 29 juni 2006, 14:48:15
Vaak worden de eisen voor een compleet gezondheidszorggebouw te streng gevonden voor dit soort gebouwen.


Dat herken ik.  :(


vinma

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 29 juni 2006, 14:55:03
Maar afdeling 2.14 verdere beperking van uitbreiding van brand.
artikel 2.115 lid 1 Een te bouwen bouwwerk waarin wordt geslapen is zodanig dat uitbreiding van brand in verdergaande mate wordt beperkt dan bepaald in paragraaf 2.13.1
geeft geen artikelen van toepassing bij gezondheidszorg.

Er bestaat inderdaad een opsplitsing in "een gedeelte voor aan bed gebonden patiënten" en "ander gedeelte". Het is maar de vraag of de bewoners in dit geval "aan bed gebonden patiënten zijn".


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #4 Gepost op: 29 juni 2006, 14:57:07
Hier gaat het niet om "aan bed gebonden patienten" dus die voorschriften zijn niet van toepassing.

 en een uitleg wat psychogeriatrisch is
De psychogeriatrische verpleeghuizen richten zich op personen die geestelijke hulp nodig hebben (naast soms ook lichamelijke hulp), zoals mensen die aan geestelijke (ouderdoms)ziekten of stoornissen lijden (geheugenstoornissen, lichte tot sterke desoriëntatie en/ of verwardheid en onrust). Meestal zijn het oudere mensen die een vorm van dementie hebben, bijvoorbeeld door de ziekte van Alzheimer, maar in een enkel geval kan het ook om jongere mensen gaan, bij wie door een ziekte of aandoening het geestelijk functioneren achteruit gaat, bijvoorbeeld door de ziekte van Korsakov, dat is dementie als gevolg van veelvuldig alcoholgebruik.

Wat me zou interresseren is hoe de hoofdstructuur van brandcompartimenten is vastgesteld. Gaan jullie uit van horizontale evacuatie naar een ander BC? Zijn de doorgangen qua breedte aangepast aan transport op bed?

Het brandcompartiment is 990 m2


Engeltje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 243
Reactie #5 Gepost op: 29 juni 2006, 15:02:57

Dat herken ik.  :(


De rest toch ook wel, mag ik hopen??!  ;D SPM is gespecialiseerd in het met gezond verstand en integraal omgaan met alle regels op het gebied van milieu, arbo, veiligheid, kwaliteit en vergunningen, aangevuld met een flinke dosis pragmatisme en kostenbewustzijn.  ;)

Dat aantonen van zelfredzaamheid is aan de aanvrager. Wanneer jullie op grond van het bouwbesluit willen ontwerpen moet je één van de functies kiezen, waarin zaken staan die jullie 'te streng' vinden.  >:(

Onderbouw waarom je deze te streng vindt, en kom in overleg met de brandweer tot een gelijkwaardige oplossing, zou ik zeggen. Let er daarbij wel op dat 'zelfredzaamheid' niet alleen gaat over mobiliteit, maar ook over snelheid en mentale  (:D) gezondheid. Je moet jezelf in veiligheid kunnen en willen brengen, en daarnaast je medemens nog eens kunnen helpen. Zo gauw je dat niet kunt, zou je net zo goed 'aan bed gebonden' kunnen zijn, het maakt weinig verschil. Wanneer ik in jouw beschrijving van psychogeriatrie de zin "geheugenstoornissen, lichte tot sterke desoriëntatie en/ of verwardheid en onrust" lees, ga ik sterk twijfelen over de zelfredzaamheid van die mensen.

zeg eens eerlijk, vindt jij je bejaarde, demente oma met ge'pimpt' looprek die een geriatrische behandeling ondergaat voor haar korsakovje 'normaal mobiel'? Waarschijnlijk al niet in het leven van alledag, laat staan in een noodsituatie. Die mensen zitten niet voor niets in een ZORGsituatie, er moet voor ze gezorgd worden om alledaagse taken te volbrengen, je kunt moeilijk verwachten dat die mensen nog binnen de randvoorwaarden van het bouwbesluit passen. Zo iemand is niet binnen 30 seconden uit een RC, en heeft waarschijnlijk nog een stimulans nodig ook om zelfs maar uit de woning te vluchten. Ze zullen daar in ieder geval een uitzonderlijk adequate BHV-organisatie moeten hebben, ook met 's-nachts voldoende bezetting...
Mijn motto: "live fast, die young and leave a damn' goodlooking corpse"


Dragonfly

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 50
Reactie #6 Gepost op: 29 juni 2006, 16:32:59
Ik ben het met Guust eens dat het raar is dat er niet standaard eisen gesteld worden aan de subbrandcompartimentering van een gezondheidszorgfunctie voor niet-bedgebonden patiënten (vlg logies en wonen). Maar je kan natuurlijk gewoon eisen eraan stellen, want er is in artikel 2.115 geen derde lid, waardoor de functionele eis in lid 1 ook van toepassing is als er in de tabel geen voorschriften zijn aangewezen.

Wat de rest van de discussie betreft: subbrandcompartimentering gaat toch over de beperking van brand en niet over de zelfredzaamheid van mensen?  ???


vinma

  • Gast
Reactie #7 Gepost op: 29 juni 2006, 17:00:04
De rest toch ook wel, mag ik hopen??!  ;D SPM is gespecialiseerd in het met gezond verstand en integraal omgaan met alle regels op het gebied van milieu, arbo, veiligheid, kwaliteit en vergunningen, aangevuld met een flinke dosis pragmatisme en kostenbewustzijn.  ;)

Nee hoor, dat was het enige wat ik herkende.  ;) ;) ;) ;)

Overigens is "verminderd zelfredzaam" iets anders dan "aan bed gebonden zijn". Goed trouwens dat je de BHV-organisatie noemt, zou het wat zijn om een uitzonderlijk goede BHV-organisatie mee te laten tellen in een stukje gelijkwaardigheid? Hebben we bij de Arbeidsinspectie al eens succes mee gehad..

Ik sluit me trouwens in dezen aan bij Dragonfly. 8)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #8 Gepost op: 29 juni 2006, 18:25:48
Als ze idd niet bedgebonden zijn dan worden er geen eisen gesteld. Je valt dan idd terug op het stuur artikel. Zie onderstaande toelichting op 2.115

Nota van Toelichting Artikel 2.115
Het eerste lid geeft de functionele eis met betrekking tot de verdere beperking van uitbreiding van brand voor nieuwbouw. De functionele eis van artikel 2.115, eerste lid, is aangepast (Stb. 2005, 1) om te benadrukken dat de voorschriften voor een subbrandcompartiment alleen bedoeld zijn voor gebruiksfuncties waarin ook geslapen wordt. Met deze wijziging van de functionele eis staat vast dat er geen subbrandcompartiment geëist mag worden voor een gebruiksfunctie waarin niet wordt geslapen.

De tabel van het tweede lid wijst per gebruiksfunctie voorschriften aan die van toepassing zijn op die gebruiksfunctie. Door aan die voorschriften te voldoen, wordt aan de functionele eis van het eerste lid voldaan. De hiervoor bedoelde voorschriften, die prestatie-eisen inhouden, zijn als volgt over de artikelen verdeeld:

1. artikel 2.116 bepaalt wat voor ruimten in een subbrandcompartiment moeten liggen (ligging);  
2. artikel 2.117 stelt beperkingen aan de omvang van een subbrandcompartiment (omvang);
3. artikel 2.118 bevat eisen aan de weerstand van de begrenzing van een subbrandcompartiment tegen uitbreiding van brand (wbdbo);
4. artikel 2.119 bepaalt dat er in de scheidingsconstructie tussen een subbrandcompartiment en een andere besloten ruimte geen ander beweegbaar deel dan een zelfsluitende deur mag voorkomen (zelfsluitende deur).

Voor enkele (onderdelen van) gebruiksfuncties wijst de tabel van het tweede lid geen voorschriften aan. Omdat er hier geen derde lid is dat verklaart dat de functionele eis niet van toepassing is, moet wel aan de functionele eis van het eerste lid worden voldaan. Er zal in dit geval ten genoegen van burgemeester en wethouders moeten worden aangetoond dat aan de functionele eis is voldaan. In de tabel is de aansturing van artikel 2.117, tweede lid, voor het gedeelte voor aan bed gebonden patiënten in de gezondheidszorgfunctie (4a) geschrapt, anders zou bijvoorbeeld de ruimte voor het verplegend personeel in een apart subbrandcompartiment moeten liggen (Stb. 2002, 203).
(....)

Zulke zaken maken het werk leuk. Je moet zelf gaan nadenken ipv domweg de regeltjes volgen!!  ;)  :P :)









Waar je wel op moet letten is of de mensen zelfstandig naar buiten moeten vluchten of dat ze 'opgesloten' zitten.... ::)

Als dat laatste het geval is moet je het volgens mij gaan / bestaat de mogelijkheid om het te beoordelen als cellengebouw. Het zijn dan natuurlijk geen cellen maar voldoet wel aan de criterium daarvoor:

celfunctie: gebruiksfunctie voor dwangverblijf van mensen;

Toelichting:
Celfunctie

Een celfunctie kan bijvoorbeeld een gevangenis- of een politiecel zijn maar ook een kamer in een tehuis voor dwangmatige verpleging.


cellengebouw: gebouw of gedeelte van een gebouw, waarin twee of meer celfuncties liggen, die zijn aangewezen op een of meer gemeenschappelijke verkeersroutes;
Toelichting
Cellengebouw

Een cellengebouw is bijvoorbeeld een cellenblok in een gevangenis, een huis van bewaring of een politiebureau. Ruimten met een andere gebruiksfunctie dan een celfunctie, bijvoorbeeld de kantoorruimten, sportzalen en werkplaatsen zijn geen onderdeel van een cellengebouw als bedoeld in het Bouwbesluit.


 
Het grote verschil is dat dus de mensen niet zelfstandig kunnen vluchten maar altijd geholpen moeten worden om de deuren te openen. Maar ik kan het natuurlijk ook weer helemaal fout hebben...... ;) ;D ::) ::)


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #9 Gepost op: 30 juni 2006, 08:45:26
Hier is een gespiegeld deel van de PG woongroep. je moet dit deel spiegelen over de gezamenlijke keuken.

en wat ik nu hier mis is de slaapverblijven van de nachtwachten.
De deuren zitten op slot maar er staat op tekening dat deze open gaan bij alarm via de brandmeldinstallatie
de helft is dus iets meer dan 450 m2

en de vraag is ;  moeten alle kamers nu worden ingedeeld als een sub BC?

[verwijderd door de beheerder]