Ambulance-verpleegkundige

Auteur Topic: Ambulance-verpleegkundige  (gelezen 6430 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

ikkuh

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 97
Reactie #20 Gepost op: 2 augustus 2006, 02:49:08
Ow jee.

Dat vind onze toekomstige paramedic niet leuk.  :D


Karim

  • Gast
Reactie #21 Gepost op: 2 augustus 2006, 03:04:28
Ow jee.

Dat vind onze toekomstige paramedic niet leuk.  :D

Duh  ;)

Overigens is de Engelse ambulancezorg er in de laatste jaren echt enorm op verbeterd en doet 'n huidige paramedic er echt niet onder voor 'n ambulance-verpleegkundige.

2006 is trouwens ook 't laatste jaar dat je 't via de route kan doen die ik nu doe (de "direct entry" route), vanaf 2007 lopen alle opleidingen tot paramedic volledig via de universiteit en moet je dus 'n degree halen in paramedic science voordat bij een ambulancedienst in opleiding kan.


Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #22 Gepost op: 2 augustus 2006, 10:49:40
Goede ontwikkeling. Misschien dat Nederland dan ook eindelijk beseft dat je de kwaliteit zoals nu aanwezig is in stand moet houden en niet moet afbreken naar een minimaal acceptabel niveau?

Men vergeleek nl altijd ned met USA en UK als het om opleidingen ging.....
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


Marc

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 254
Reactie #23 Gepost op: 2 augustus 2006, 21:20:41
@Tin tin (en anderen natuurlijk)
Las je stukje en wou daar ook even op in haken. Ben nu zelf dik anderhalf jaar van school. Aan het begin van mijn opleiding had ik maar één doel voor ogen en dat was "werken op de ambu". Heb er diverse stages mogen doen en ben er achter gekomen dat je niet zomaar een gespecialieerd verpleegkundige bent/wordt . Zelfde geld dus ook voor de IC/CCU etc.
In het afgelopen jaar ben ik pas begonnen met het echte leren, door te werken in de praktijk. Zei mijn gevoel eerst "zo snel mogelijk richting die ambu", nu zegt mijn gevoel "wordt eerst maar eens een goede verpleegkundige".

Hardlopers zijn inderdaad dood lopers. Ik geloof ook niet in het Florence N. verhaal maar waar ik wel in geloof is dat patienten kwalitatief goede zorg verdienen.
Wellicht dat men in de toekomst een opleiding ontwikkelt voor verpleegkundigen die graag op de ambulance willen. Nu kan men zich ook specialiseren in de CCU/IC etc. Dus waarom niet door specialiseren voor de ambu? Uiteraard moet het dan wel een gedegen opleiding zijn.


Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #24 Gepost op: 3 augustus 2006, 14:35:47
...tsja...ik kan niet anders zeggen dan dat je het helemaal begrepen hebt....!
Misschien toch hét Florence N. effect? :P :-* ;)
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #25 Gepost op: 4 augustus 2006, 14:29:33
::)

Jij hebt blijkbaar nog nooit met paramedics gewerkt....

Karim, Natuurlijk zijn er altijd nuanceringen aan te brengen, en er zal best verschil zijn in soort opleidingen en opleidingsstijlen tussen USA en UK, maar een goede ondergrond door een verpleegkundige vooropleiding voorkomt problemen (mentaliteit/deskundigheid/professionaliteit etc) die bij paramedic-opleidingen wel voorkomen zoals in de USA. Het blijft apart vind ik dat registered ER nurses in de USA nauwelijks te porren zijn om op de ambu te werken(wel op de heli, daar zie je bijna gewen helidokters maar alleen flight nurses). Misschien dat statusverschil een probleem is??

ik denk dat een (post) HBO-opleiding met uitstroom IC-CCU-SEH en Ambu een goed alternatief is voor de huidige lappendeken aan opleidinge en versnippering aan kennis en docenten. Een gezamenlijk 1e jaar en een te kiezen  uitstroom van 1 jaar met bijbehorende stages en opleidingsplaats specifiek voor de studierichting zou een goede optie zijn.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Karim

  • Gast
Reactie #26 Gepost op: 4 augustus 2006, 15:00:51
Aan de ene kant ben ik het met je eens, een goede basis is nooit weg, maar aan de andere kant, waarom zou je al die dingen leren die je toch niet nodig hebt....

Ik ben dan nog niet afgestudeerd als hbo verpleegkundige maar ik weet hoe de opleiding eruit ziet, en ik weet ik dat ik tijdens mijn opleiding 'n heleboel dingen heb moeten leren waar ik op de ambulance echt nooit iets mee zal doen, en het is best frusterend als je zoveel stof moet leren, tegen je zin eigenlijk, omdat je uiteindelijke doel toch de ambulance is.

Vandaar dat ik 't een goed idee vindt dat er nu in Groningen ergens zo'n speciale hbo-v opleiding is waarmee je veel sneller op de ambu terecht kan komen.

Als het paramedic systeem echt zo slecht zou zijn dan zou 't niet worden toegepast in 'n groot aantal landen, en reken maar dat de opleiding tot paramedic pittig genoeg is, en dat die echt niet onderdoen voor 'n ambulance verpleegkundige hier in Nederland, ik heb ze immers beide aan het werk gezien.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #27 Gepost op: 4 augustus 2006, 15:02:15
En niet te vergeten in de VS dat de meeste EMT-P's hun opleiding zien als opstap naar RN of zelfs MD....zegt al genoeg, eigenlijk!

Als je meer wilt weten over de VS en evt. ook wil meediscussieren, meld je dan aan bij emtcity.com. Hier zijn de voordelen maar ook de tekortkomingen goed zichtbaat via allerlei discussies.

Wat betreft Engeland, ( en de mensen die mij kennen weten dat ik enigzins recht van spreken heb.... :)) heeft Karim wel gelijk. Daar is in de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd door de beroepsgroep om erkend te worden als voltallige partner in de gezondheidszorg. Hoe? door een opleiding op universitaire niveau verplicht te stellen voor alle nieuwkomers, een beroepsregister in te stellen en meer investering af te dwingen. Daar zouden wij ook wat van kunnen leren hier....

Kortom, vergelijken gaat niet altijd op. Wij hebben een goed systeem hier met een hoge mate van zelfstandigheid en, in mijn bescheiden mening, we worden door de meeste zorgpartners als volwaardig gezien. Laten we het ook zo houden.....

Carl.
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Karim

  • Gast
Reactie #28 Gepost op: 4 augustus 2006, 15:07:53
Thanks voor je input Carl

En daarnaast kan je in Engeland als paramedic de opleiding volgen tot ECP, Emergency Care practitioner, waarbij je (solo, in 'n rapid response voertuig) dus zowel spoedgevallen doet voor de ambulancedienst, als huisbezoeken aflegt voor een huisartsenpraktijk en dus taken van de huisarts overneemt.

In Nederland kan je als verpleegkundige een soort gelijke opleiding doen en dan ben je 'n nurse practitioner, waarbij je dan eigenlijk 't zelfde doet, alleen zonder dat stukje (ambulance) spoedgevallen.


Trophy

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 223
  • keep the rubberside down
Reactie #29 Gepost op: 6 augustus 2006, 13:53:03
Binnen de ECP opleiding zitten verschillende niveaus: diploma, certificat, Bcs en Msc level.
Competenties zijn dus verschillend. Je hebt kortdurende cursussen die opleiden om één bepaalde aandoening te behandelen tot graduate levels die de huisartsen kunnen vervangen.
Dat de (graduate) levels goed zijn blijkt uit het feit dat de ECP’s een geziene gast zijn op de WIC, MIU en doktersposten, waar zij zelfstandig patiënten kunnen behandelen.

De opleiding tot NP is essentieel anders. De ECP wordt opgeleidt tot extramuraal expert, gericht op de kleine traumatologie en “minor illness”.De NP wordt generiek opgeleidt tot een gezondheidswerker die evidence based diagnostiek en behandeling kan inzetten. Je bepaald zelf de patiënten categorie.

Inmiddels zijn de eerste NP-ers in de ambulance zorg afgestudeerd en gaan een pilot doen als Rapid Responder/ NPEC (Nurse Practitioner emergency Care), waarbij nauw wordt samengewerkt met huisartsen. Het werkveld beslaat grofweg uit de ambulancezorg, aangevuld met kleine traumatologie en gezondheidsproblematiek, waarbij zelfstandig behandeld wordt.
VSAZ ambulancezorg