Wat vinden jullie van de BHV opleiding?

Auteur Topic: Wat vinden jullie van de BHV opleiding?  (gelezen 19026 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

hv-engeltje

  • brandweervrouw, instructeur EHBO - brandweer en aanverwante zaken
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 189
  • Instructeur: van alle markten thuis
Reactie #10 Gepost op: 18 augustus 2006, 13:24:46
Nou geheel gratis doe ik het alleen voor non profit organisatie's... De rest kan ik het gewoon betalen ;)
It's me!


duijv023

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 72
  • gewoon een gemotiveerde BHV'er
Reactie #11 Gepost op: 20 september 2009, 21:01:31
Nou, om maar even ontopic te blijven: ik sluit me aan bij de eerdere stelling dat het afhankelijk van de instructeur/-trice is.

Heb het al die jaren eigenlijk meestal goed getroffen, ambu chauffeur/verpleger voor ehbo en brw man voor brand/ontruiming.
Bij ons werd eigenlijk ook altijd in de groep geïnventariseerd hoe het praktijkdeel het best ingevuld kon worden.

Wat eigenlijk ook pretitig is: er werd ook wel na inventarisatie besloten om na het vaste/verplicht deel "iets extra's" te doen. Zo had enkele jaren geleden een instructrice na onze training een AED groep vlakbij. Dus kregen we er een korte basis training AED bij.
Vooral de laatste jearen was de stelling: jullie zijn ervaren op de basics, dat corrigeren/toetsen we en voor de rest proberen we jullie toch nog wat nieuws te leren op een gebied wat bij jullie BHV profiel past.  O0

Dus ik ben eigenlijk wel positief  :)


T4tinus

  • BHVer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 348
  • Met en zonder
Reactie #12 Gepost op: 25 september 2009, 01:43:44
Ik ben vele jaren BHV-er bij een groot bedrijf met een professioneel opgezette BHV-organisatie. De organisatie koopt cursussen in bij diverse organisaties. Ik heb in de loop van de jaren de invloed gezien van een organisatie op de cursus. Deels omdat we dezelfde EHBO-kaderinstructeur zes jaar mochten volgen in drie organisaties, deels omdat ik natuurlijk ook veel verschillende andere docenten heb gezien. In onze organisatie bestaat BHV uit EHBO, tegenwoordig inclusief AED, en daarnaast een lichte vorm van Brandbestrijding (Handblusmiddelen en verkenning). Ontruiming is apart geregeld.

De herhalingscursussen werden vroeger wel in een vergaderkamer gegeven. Niet ideaal, omdat er steeds meer op schoonmaak werd bezuinigd. Ook niet dankbaar voor de schoonmakers, omdat er steeds meer materiaal van de Lotus-medewerker in het tapijt kwam.  ;)
Toch kun je daar goed lesgeven. Meestal is er goed presentatiemateriaal, inventariseer wat er is en bereidt je les daar op voor. Ik ken iemand die redelijk succesvol is door 4 uur vanaf de punt van zijn lessenaar te kletsen, maar dat is echt een uitzondering.
Wissel je presentatie stijlen af en schakel ook de cursisten in. Met name na de lunch. (Heimlich natuurlijk voor de lunch ;)

Voor de begincursus geldt natuurlijk een vast programma om het examen niveau te halen.
Voor de EHBO-cursussen wordt 2,5 dag herhaling gedaan (incl AED). Hierbij beschikken we in totaal een halve dag over een Lotus.
Wat mij opvalt aan goede docenten is dat ze goed kunnen differentieren. Ze kunnen inschatten wat de deelnemers interesseert, en daarop inspelen. Een manier om daar achter te komen is tijdens de voorstelronde te vragen of mensen ervaringen hebben opgedaan. Voor collega's op met name kleine vestigingen is het heel prettig om hun ei kwijt te kunnen.
Voor andere deelnemers is dit een manier om gemotiveerd te raken en "geprägt" te worden voor de cursus.  Houdt wel de snelheid erin. Ik heb voorstelrondjes meegemaakt die tot de koffie pauze duurden en waar maar een paar dingen uitkwamen.
Komt er verder niets uit, probeer dan iets uit de actualiteit erbij te halen. Instructeurs met connecties in de Amsterdamse ambulance-wereld hebben ons vaak verteld over de ramp in Volendam.

Belangrijk is ook om de lessen voor te bereiden. Ik heb instructeurs meegemaakt die niets hadden voorbereid. Als je geen doel hebt kun je dat ook niet halen. Kost motivatie bij je cursisten.

Het oranje kruis schrijft items voor voor de herhalingen. Die verwacht ik dan ook in de cursus.

Wat je niet moet doen: Zaken oppakken die ver bij de cursisten vandaan liggen. Slachterijpersoneel heeft nu eenmaal een andere belevingswereld dan een groepje kleuterleidsters.
Ook niet klagen of je excuses aanbieden over de voorzieningen. Een EHBO-cursus heeft nu eenmaal een andere status dan management-training en dat snapt iedereen. Een goede docent heeft nauwelijks spullen nodig. Maar het is natuurlijk wel veel makkelijker als die er wel zijn.

Wat je wel moet doen, of beter gezegd wat ik zou doen, maak het persoonlijk. Suiker is een makkelijke, er zit al snel een ervaringsdeskundige in de groep. Onderling respect in de groep zorgt ervoor dat men vanzelf geinteresseerd is. Als het werkt, en het zl niet altijd werken, krijg je over en weer interactie met je groep.
Natuurlijk moet je oppassen met hartfalen e.d. maar als iemand dat wil delen komt het vanzelf wel.
ook hier kun je de actualiteit mee laten spelen, wat zouden jullie doen als....
Wat mij als cursist op de feiten drukt is een A4-tje met wat multiple choice vragen en een paar open vragen. Voor het te behandelen onderwerp.
Dan blijkt dat sommige dingen toch zijn weggezakt en raak je gemotiveerd om het weer even na te zoeken. Plan je vragenlijst net voor een pauze, dan hebben cursisten die elkaar niet kennen een handvat om contact te zoeken en de stof te verwerken.
Na de pauze beantwoord je de vragen of beter nog, behandel je de stof.

Probeer verder alles wat je kunt voorbereiden, voor te bereiden. Dus, schema's al voorgetekend op de flip-over of in de PC. Hand-outs in voldoende mate gekopieerd. Een A-4tje met een indeling welke opmerkingen waar op het bord komen, enzovoort. Oefen ook om groot te schrijven op een bord, veel docenten EHBO hebben hier moeite mee.

Afwisseling van middelen en stijl, maar ook anticiperen op de groep, het is geen makkelijke klus. Het is een vak. Veel succes..


T4tinus

  • BHVer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 348
  • Met en zonder
Reactie #13 Gepost op: 25 september 2009, 22:38:45
Vandaag weer op herhaling EHBO 1 geweest. Ochtendje reanimatie, midddagje met het (waarschijnlijk voorgeschreven) riedeltje stabiel, abc, drukwondverband onderarm, brede das schouder/sleutelbeen, brandwonden, epilepsie, suiker, vergiftigingen. (ik ben vast iets vergeten).
Wel weer aangescherpt en nuttig.
In oktober nog verbandleer, EHBO-en met een Lotus, ontruimen en kleine blusmiddelen en dan ben ik weer gecertificeerd  8)

Dit keer 10 man met een zeer verschillende achtergrond. Wel van één bedrijf, ik werk nu eenmaal voor een heel grote organisatie. Ik heb er vandaag eens op gelet, maar na lezing van andere topics op dit forum herken ik inderdaad beter de enthousiastelingen, degenen die konden kiezen uit verschillende extra taken en toen voor het gemak BHV kozen en degenen die echt gestuurd zijn en eigenlijk niet willen. In het laatste gavel is het voor de beste docent slecht hazen vangen.

Een paar dingen die mij opvielen:
Eén cursist wil eigenlijk alleen maar de protocollen weten en oefenen. Dan kan volgens haar de hele herhalingscursus in een halve dag. Ik denk ook dat dat kan bij hoogopgeleide deelnemers.

Andere cursisten hebben een ander leerproces en moeten het gewoon inslijpen door te doen. En dat kost dus tijd.

Zelf wil ik vooral weten waarom iets moet.

Ik doe zelf ongeveer 1 "uitruk" per jaar in het bedrijf en twee in mijn eigen tijd, en ik denk dat de protocollen alleen niet genoeg zijn. In de cursus is tegenwoordig alleen nog plaats voor de "happy flow", wat te doen als je moet improviseren werd vroeger wel en nu niet meer getraind. Er wordt meer protocollair gewerkt. Goed te onthouden, maar volgens mij niet genoeg.

Mijn eigen ervaring is dat de praktijk altijd afwijkt van de happy flow.
Dan komt het dus op improviseren aan, en dan blijkt het achteraf vaak voor verbetering vatbaar.

Om goed te kunnen improviseren moet je volgens mij weten waarom je dingen doet. Dit vergt nieuwsgierigheid en (algemene) kennis, en die mis ik bij veel mede-bhv-ers.

Misschien is het een idee om de BHV-EHBO te splitsen in een protocollair deel, om aan de verplichting te voldoen en een soort BHV+ te doen, voor mensen die een stap extra willen doen. Ik snap ook wel dat er dan een heffing gelegd moet worden op de protocolaire opleiding, om de BHV+-opleiding gratis te kunnen houden.

OT
Misschien kan er ook een wettelijk verbod op centimeter-lange nagels komen voor BHV-ers. Het is mij opgevallen dat er een correlatie was tussen de lengte van de nagels en de bereidheid om over extra stof na te denken. Deze correlatie viel mij vandaag op toen ik naar de lange nagels van een mannelijke medecursist keek.


hv-engeltje

  • brandweervrouw, instructeur EHBO - brandweer en aanverwante zaken
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 189
  • Instructeur: van alle markten thuis
Reactie #14 Gepost op: 22 januari 2010, 16:16:04
Zoals je misschien hebt kunnen zien ben ik het bericht begonnen in 2006. Inmiddels ben ik al een aantal jaar instructeur EHBO, brandweer en al het aanverwante.  ;D En ik moet zeggen het gaat me zeer goed af (en nee, dat zie ik ook aan mijn evaluatie's).

Je hebt het nu over een aantal verschillende dingen. Ten eerste bevat de opleiding BHV tot nu toe nog steeds de LEH en is dus geen EHBO!!!! Dat is een aparte opleiding die ik ook in een langere tijd moet worden gedoceerd. Daarnaast houd ik me bezig met maatwerk voo rklanten, aangezien ik in een gebied werk met zeer vee industrie. En de ene fabriek is de andere niet ;) Dus dank je voor het antwoord, maar het heeft voor mij weinig toegevoegde waarde.
It's me!


T4tinus

  • BHVer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 348
  • Met en zonder
Reactie #15 Gepost op: 28 januari 2010, 11:41:40
...
Ten eerste bevat de opleiding BHV tot nu toe nog steeds de LEH en is dus geen EHBO!!!! Dat is een aparte opleiding...

Inderdaad een aparte opleiding. Bij ons is er voor gekozen om de BHV-organisatie in te richten met ontruimingsfunctionarissen enerzijds en BHV-ers anderszijds. De BHV-ers hebben naast de gebruikelijke BHV-opleiding ook een EHBO opleiding met AED. Ik heb dat niet expliciet vermeld. Dat was handiger geweest, realiseer ik me nu.

... En de ene fabriek is de andere niet ;) ...
Het zou dan volgens mij ook goed zijn als de opleiding plaats vond a.d.h.v. van de RI&E. Of dat bij onze opleiding gebeurt weet ik niet. Wij (als voetvolk van de BHV) hebben geen inzage in de RI&E. Onze BHV-staf uiteraard wel.

Overigens ben ik nog steeds geinteresseerd in een aantal (algemene) eindtermen van de BHV-opleiding.
 Ik snap dat dat concurrentiegevoelige info is, maar ik kan nu de evaluatie eigenlijk alleen invullen n.a.v. van de sfeer in de groep en de blauwe ogen van de instructeur/trice.  ::)
Overigens zie ik in onze opleiding dat de BHV-instructeurs vakdidactisch beter worden.
Meer zoals bij het EHBO-onderwijs.

Jammer is dan weer dat je de sappige verhalen mist van de beroepsbrandweerman die er tussen de diensten door bijklust. (En soms tollend van de slaap voor de groep staat ;) )

Wie wil er iets zeggen over de eindtermen van zijn herhalingscursus BHV?


hv-engeltje

  • brandweervrouw, instructeur EHBO - brandweer en aanverwante zaken
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 189
  • Instructeur: van alle markten thuis
Reactie #16 Gepost op: 1 februari 2010, 11:51:03
De eindtermen van de BHV zijn door een aantal beroepsstichtingen beschreven.

Bijvoorbeeld voor de basis EHBO staan ze op www.ehbo.nl beschreven. Aangezien hier een examen aan vast zit met examinatoren van buiten ben je niet afhankelijk van de blauwe (in mijn geval groene) ogen van de instructeur.

Voor de BHV staan ze beschreven bij bijvoorbeeld NIBHV. Maar om je een indruk te geven voor het B-O gedeelte:

- de cursist is in staat uit te leggen wat de taken van de bedrijfshulpverlener in zijn of haar werkomgeving inhoudt
- de cursist is in staat om veiligheidsrisico's te herkennen
- de cursist kan met behulp van diverse kleine blusmiddelen een beginnende brand blussen
- de cursist kan inschatten of de beginnende brand te blussen is of men andere maatregelen zoals een ontruiming en het alarmeren van de professionele hulpdiensten nodig is


En zo kan ik nog even doorgaan.  ;D
It's me!


T4tinus

  • BHVer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 348
  • Met en zonder
Reactie #17 Gepost op: 1 februari 2010, 14:10:09
Ok, maar hoe gaat dat in de praktijk

Laat ik even het 4e punt nemen.  Vuur spreekt iedereen aan ;)
- de cursist kan inschatten of de beginnende brand te blussen is
wat ik geleerd heb is:
bij alles groter dan pakweg een prullenbak: de handbrandmelder inslaan en hulp inroepen

Maar bij een stapel brandende pallets  (vrijstaand achterop een leeg parkeerterrein) laat ik me de kans niet ontglippen zelf (alle) handblusmiddelen ter hand te nemen. ::)  Met een aantal goede collega's uiteraard en met respect voor het milieu etc..  8)

Het hangt er dus voor mij maar vanaf.
Er zijn ook collega's die zeggen: een pallet past niet in een prullenbak, dus bel ik de brandweer.

Ik vind dat die collega's dan niet voldoen aan de eindterm "de cursist kan inschatten of de beginnende brand te blussen is"

Dat is namelijk m.i. wat anders dan weten hoe groot een prullenbak is.

Ik ben wel benieuwd hoe jij als BHV-instructeur/brandweer daar over denkt


hv-engeltje

  • brandweervrouw, instructeur EHBO - brandweer en aanverwante zaken
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 189
  • Instructeur: van alle markten thuis
Reactie #18 Gepost op: 3 februari 2010, 13:01:25
Ehm brandende pallets blussen. Ik wens je veeel succes. IDe krijg je niet uit tenzijn je grote heoveelheden water tot je beschikking hebt...

Maar kijk, ik moet iemand opleidden tot een neiveau waar ik in de cursus over tevreden ben. Niet elk bedrijf is hetzelfde. Verre van. Jij werkt zo te lezen in een pand met een BMI, ik krijg ook mensen uit de verpleging, kinderopvang en de petrochemie. En dan hebben we het over hele andere dingen. Dat is een taak en de uitdaging van de instructuer, om iedere cursist bewust te maken van hetgeen hij of zij moet beslissen in het bedrijf.

Uiteindelijk is mijn doel om de cursist bewust te maken van de gevaren n de werkomgeving, zich bekend te m,aken met de gevaren, het BHV plan en ze op het hart te drukken om als ze het niet vertrouwen de brandweer te bellen. En natuurlijk hopen dat ze het niet nodig hebben. Want BHV is leuk, maar je bouwt geen ervaring op, bij een brandweermedewerker ligt dat net iets anders... DUs ja, inschatten of je een beginnende brand kan en gaat blussen. En dat kan groter zijn dan de prullebak  ::)
It's me!


Willem D.

  • Kritisch forumlid
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 764
  • EHV-er / BHV-er
Reactie #19 Gepost op: 3 februari 2010, 13:35:41
Je hebt het nu over een aantal verschillende dingen. Ten eerste bevat de opleiding BHV tot nu toe nog steeds de LEH en is dus geen EHBO!!!! Dat is een aparte opleiding die ik ook in een langere tijd moet worden gedoceerd.

Ik vind het een groot en algemeen misverstand dat er slechts of uitlsuitend LEH in een BHV opleiding zit.
Dit gegeven wordt bijna door elk BHV opleidingsorganisatie gepromoot.
Een opleidingsprofiel van een BHV-er hangt af van een RI&E.
Op een kantoor kan je wellicht volstaan met een standaard LEH deel.
Zijn de ongevals risico's iets groter dan zul je, conform de Arbo wetgeving, BHV-ers de standaard traditionele EHBO diploma van het OK moeten laten behalen.
Praat je over nog grotere ongevalsrisico's of specifieke (werk)omstandigheden met grotere gevaren, dan zul je moeten gaan kijken naar EHBO opleidingen op een nog hoger niveau.
Helaas draait alles om winst van de BHV opleidingsbedrijven.
De goede nagelaten, vele BHV opleidingsbedrijven verkopen slechts de eenheidsworst genaamd LEH en overtuigen nauwelijks de klant om eerstehulp opleidingen aan te bieden welke nodig zijn om een goede verantwoorde BHV organisatie neer te zetten conform een RI&E .

Alles heeft te maken met de kans op letsels en stoornissen welke zijn bepaald door een RI&E.
LEH is leuk voor het standaard werk en hiermee wordt de meeste winst gemaakt om dat het eenheidsworst is en hierin nauwelijks geinvesteerd behoeft te worden in zowel tijd ls geld.
EHBO is lastiger voor de opdrachtgever ivm de tijd en geld.
Hogere EHBO opleidingen worden alleen aan bedrijven en instellingen gegeven die echt zorg besteden aan hun BHV organisatie.

Met andere woorden : voldoet een LEH niet, dan moet je deze vervangen door een OK EHBO diploma of een hogere EHBO opleiding.
Ik heb een eigen mening, geen groepsmening. Elke toevallige overeenkomst is mooi meegenomen. Loopt mijn mening parallel met die van jouw, dan zijn we