Ik had het over verbeteren van de samenwerking/communicatie tussen de hulpverleningsdiensten, dat sluit eerste hulp door passanten natuurlijk nooit uit!
Dat die bij een melding via GSM en alarmering P2000 niet kunnen weten wat er aan de hand is, is op land eigenlijk ook zo.
Maar als het goed is leren we op het water in principe via marifoon om hulp te roepen, zeker op zee.
Maar niet iedereen heeft marifoon, of luistert (ook) uit op 16...
Klopt, mooi kom je meteen tot de kern van de zaak. Op het land wordt het niet nodig gevonden dat iedereen iedereen te hulp schiet, de hulpdiensten als de brandweer zijn binnen 8 minuten ter plaatse.
Op het water echter zal die hulp wat langer op zich laten wachten en dat verlies je uit het oog als je verklaart dat jouw hulp als "professional" voldoende is en je de melding voor jezelf houdt (via c2000 bv).
Kom je na 30 minuten professioneel ter plaatse... oei, net te laat!
Je vergeet dan dat drie minuten onder water al dodelijk kan zijn, zeker als de "professionals" er voor kiezen een drenkeling vertikaal aan boord te hijsen.
Dat niet iedereen meeluistert op de mari is niet erg, niet iedereen hoeft er naar toe, één boot met mari die de mensen eruit haalt is al voldoende. Die wacht dan op jouw en de dreneling(en) neem je over!
Kun je veel meer eer uithalen dan een lijk naar de kant te brengen.
Dan moet je als professional natuurlijk niet in de krant zetten dat je douches hebt speciaal voor onderkoelde drenkelingen!
We hebben nog een lange weg te gaan
...
Henk