geweld bij het ambulancepersoneel klinkt ook alsof het ambu personeel zelf gewelddadig is!
Ook ’korter lontje’ bij het ambulancepersoneelEINDHOVEN – Een deel van het ambulancepersoneel kampt zelf de laatste tijd ook met een ’korter lontje’, waardoor er sneller woordenwisselingen met patiënten of betrokkenen ontstaan. Dat zegt manager ambulancezorg M. Swinkels van de regionale ambulancedienst. Vorig jaar is drie keer officieel aangifte gedaan van mishandeling, dit jaar nog niet.
Fysiek geweld tegen het ambulancepersoneel komt in de regio ’incidenteel’ – ongeveer één keer per maand – voor. De 140 chauffeurs en verplegers worden wel vaak verbaal lastiggevallen, meestal in de nachtelijke uren. Op het Stratumseind in Eindhoven zou dat zelfs ’schering en inslag’ zijn, vooral onder invloed van drank en drugs. Vorig jaar is ’één of twee keer’ gebruikgemaakt van de speciale noodknop op de portofoon, waarmee direct politie wordt opgeroepen.
Volgens onderzoek van de vakbond CNV heeft 96 procent van het ambulancepersoneel te maken met verbaal of fysiek geweld, zo maakte de organisatie maandag bekend. Binnenkort begint een campagne om agressie tegen ambulancepersoneel in te dammen. De regionale ambulancedienst steekt echter ook de hand in eigen boezem.
„Door alle veranderingen rond de werkomstandigheden van de laatste tijd is de spankracht bij ons personeel ook minder groot“, zegt manager Swinkels. „Het maakt dat het hoofd van een ambulanceverpleegkundige vol zit en hij minder kan hebben.“
Desondanks ’verwacht’ de regionale ambulancedienst wel dat het personeel op straat de juiste houding heeft. Daarom heeft het vorig jaar een speciale training gehad waarin het ook naar de eigen opstelling moest kijken. „Sommigen komen nors over en hebben bijvoorbeeld ook een zware stem. Dat kan een bepaald effect hebben, zeker omdat we vaak in panieksituaties komen. Hulpverleners moeten een groot inlevingsvermogen hebben.“
De ambulancedienst gaat vrijwel altijd zonder begeleiding naar meldingen. „Alleen in het weekeinde op het Stratumseind, dan gaat er altijd een politiewagen mee, al is het maar om ons door de mensenmassa te loodsen.“ Ook op ’bepaalde momenten in sommige Eindhovense volkswijken’ laat de ambulance zich door de politie begeleiden.
Swinkels is tegen het invoeren van veiligheidsvesten, zoals een deel van het personeel vorig jaar wilde. „Zodra de eigen veiligheid in het geding is, moeten we ons terugtrekken. Dan is het aan onze collega’s van de Mathildelaan (de politie, red.) om de zaak veilig te maken. Wij gaan een brandend pand ook niet zelf in, daar is de brandweer voor. Maar enig risico blijf je altijd lopen.“
Bron: Eindhovens dagblad.