Ik zie niet hoe een hogere straf ervoor kan zorgen dat een dronken mongool beter zijn best gaat doen om zich netjes te gedragen.
Om te beginnen zou openbare dronkenschap veel zwaarder bestraft moeten worden. Namelijk met een boete van honderd euro, die bij elke herhaling verder verdubbeld wordt, tot een maximum van drieduizend tot twintigduizend euro. Die maximale boete moet inkomensafhankelijk zijn, op basis van de meest recente informatie bij de belastingdienst. Boetes in alle categorieën overtredingen moeten daarbij meetellen, dus ook verkeersboetes, poep op de stoep, enz.
Het ongewapend aanvallen van een agent, zou in principe een inkomensafhankelijke boete moeten opleveren van gemiddeld achtduizend euro, waarvan de helft wordt uitgekeerd als smartegeld aan de agent. Het voordeel van zulke hoge boetes is mogelijk, dat mensen zich twee keer bedenken, voor ze in het openbaar dronken worden.
En als dit soort dronken wangedrag minder vaak zou voorkomen, door zulke hoge boetes daarvoor, dan maakt dat beleid het beroep van politieagent in elk geval aantrekkelijker dan nu. Daardoor komen er vermoedelijk meer sollicitanten voor de politie. En daardoor kunnen de sollicitanten strenger worden geselecteerd, wat ten goede komt aan de kwaliteit van de politie.
En met een deel van die hogere boetes kunnen bodycams en tasers worden aangeschaft voor politieagenten.
Ergens anders op dit forum is te lezen dat een motoragent die een vluchtende scooter bestuurder van zijn scooter schopte een schadevergoeding moet betalen omdat de verdachte tijdens de val letsel op heeft gelopen. Dat geeft een mooi signaal naar scootertuig; ze wanen zich onschendbaar omdat geen agent zijn handen er aan wil branden. Nu zijn er natuurlijk omstandigheden waardoor de uitspraak van de rechter aannemelijk wordt maar die lees je niet in een halfbakken nieuwsbericht. Dit geeft naar mijn mening meer schade aan het imago van de doorsnee agent dan de hoogte van een straf voor een kansloze actie die door elk normaal denkend mens uberhaubt al afgekeurd wordt.
In zo'n geval kan de politie op internet een video plaatsen van het incident, die gemaakt is met een bodycam. Zo'n opname zorgt vermoedelijk ook voor een meer rechtvaardige rechtspraak, omdat de rechter dan kan zien, wat er gebeurd is. En dat is betrouwbaarder en efficiënter, dan dat de rechter afhankelijk is van getuigenverklaringen en ander bewijsmateriaal.