oke, ik heb een vraag aan jullie.
Ik werk in een hostel/hotel voor 185 gasten per nacht. (buiten NL).
Daarbij hebben wij 3 grote gastenkeukens wat deze mensen mogen gebruiken.
Wij hebben hier wel verbandmiddelen, maar niet 1 of meerdere grote koffers, meer van hier een tasje, daar een bakje.
Wat zijn dingen wat wij hier absoluut nodig hebben? (dit kunnen dingen zijn buiten de standaard indeling van een A koffer).
Alvast bedankt.
gevaar = een ongewenst effect dat schade hinder en/of letsel veroorzaakt.
risico = de kans dat een gevaar met een bepaalde ernst daadwerkelijk optreedt
veiligheid = het bewust nemen van aanvaarde risico's
de volgorde van risico beperking is
aanpak bron => als je geen snijmachine in de keuken hebt, dan kan niemand zich daar aan snijden
beperken => als je alleen een snijmachine gebruikt als het niet anders kan, dan is de kans dat je je snijdt ook veel kleiner.
afschermen => als je het snijblad afschermd en het vlees alleen met een beschermend hulpstuk kunt snijden, dan wordt het risico verder beperkt
waarschuwen => door instructie, persoonlijke beschermingsmiddelen en waarschuwingsstickers een veilig gebruik bevorderen.
Als machines voorzien zijn van een CE verklaring en in een goede staat van onderhoud verkeren, dan zit het meestal wel goed.
Wat moet er aan verbandmiddelen zijn, want dat was je vraag.
Dat kan ik je pas vertellen als de risico's in kaart gebracht hebt en ingeschat hebt hoe groot de kans is dat een bepaald risico daadwerkelijk optreedt.
Je begint eigenlijk aan de verkeerde kant. Om bij het onderwerp te blijven, je verzamelt de ingredienten pas als je weet wat je wat je wilt gaan koken.
Wat je als eerste moet doen is het in kaart brengen welke risico's de gebruikers kunnen lopen. Een goede methode daarbij is het kijken naar de (bijna) ongevallen van de afgelopen jaren. Bijna ongevallen zijn ongevallen die, met meer geluk dan wijsheid, goed afgelopen zijn.
Op elk ongeval gebeuren 10 bijna ongevallen. Als er de afgelopen jaren geen (bijna) ongevallen zijn gebeurd, dan is het veiligheidsnivo onwaarschijnlijk goed
Verder kun je conculega's vragen wat zij aan veiligheid doen.
Als bijv blijkt dat er relatief veel brandwonden veroorzaakt worden door het verkeerd afgieten van grote pannen, dan moet je op dat moment voldoende koelmiddelen voorhanden hebben, jmaar nog veel belangrijker, je mensen direct beter gaan instrueren en eventueel hulpmiddelen laten gebruiken.