Kort dan: Voorbehouden handelingen zijn voorbehouden, ook al ben je bekwaam, deze handelingen zijn onder "normale" omstandigheden voorbehouden aan bepaalde beroepsgroepen. Deze zijn vast gelegd in de wet BIG en in de wet WOG.
Alle andere handelingen, vereisen een bepaalde mate bekwaamheid. Ben je daarin niet voldoende bekwaam, ben je automatische niet bevoegd.
Dus niet bekwaam betekend dus niet doen. Nu is er een verschil tussen passantenhulpverlening, (reguliere ehbo) en georganiseerde hulpverlening. Bij georganiseerde hulpverlening, dus reddingsbrigades, evenementenhulpverlening, bedrijfshulpverlening, dien je aantoonbaar bekwaam te zijn. En daarmee ben je er niet met een bepaalde certificering, maar je ook aantoonbaar iets beoefend hebben, en in de praktijk uitgevoerd hebben. Dus met een net gehaald rijbewijs, kan je nog niet een bekwaam chauffeur.
Je ben dus niet automatisch bekwaam en bevoegd als je een certificaatje hebt.
Verder ook al ben je bekwaam, wil nog niet zeggen dat de organisatie waarvoor je werkt, het ook toestaat dat je die handeling uitvoert. Stel dat dat voor die organisatie wel mag, betekend dat wel dat als jij onvoldoende bekwaam bent, je automatisch onbevoegd bent.
Dus voor passantenhulpverlening gelden dus andere spelregels, dan voor georganiseerde hulpverlening zoals een reddingsdienst, gezondheidsinstelling, bedrijfshulpverlening etc.