Vrijwillige brandweer is een herensociëteit die moet worden geprofessionaliseerd

Auteur Topic: Vrijwillige brandweer is een herensociëteit die moet worden geprofessionaliseerd  (gelezen 6710 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.regiozwolle.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=238&Itemid=35

 30-11-07 Brandweervrijwilligers nemen heft in eigen handen

Image Zwolle - Op 30 november overhandigde Wim Habers, Brandweervrijwilliger en tevensvoorzitter van het Regionaal Platform IJsselland het manifest van de brandweervrijwilligers uit de 12 gemeenten van deze regio aan een van de leden van het bestuur. Wim Habers, vrijwillig ondercommandant van de Brandweer Ommen, ging in een korte toespraak in op het ontbreken van invloed en zeggenschap op regionaal niveau. Dit gaan de brandweervrijwilligers nu zelf invullen; zij willen op korte termijn spreken met het bestuur van de Veiligheidsregio over het realiseren van de 10 manifestpunten.

Het manifest, een puntsgewijze opsomming van de 10 belangrijkste onderwerpen voor de brandweervrijwilligers, dient de invloed en zeggenschap te organiseren op regionaal niveau. Nu de veiligheidsregio een feit is, willen zij in Zwolle een plaats aan de bestuurlijke overlegtafel om als eerste die onderwerpen aan de orde te hebben die voor de brandweervrijwilligers belangrijk zijn. Zo is er de nog steeds aanhoudende negatieve landelijke publiciteit, de dreiging van de regionalisering van lokale korpsen, zo worden er nog steeds gezonde mannen en vrouwen naar huis gestuurd omdat de ontslagleeftijd op 55 jaar staat en is er geen direct overleg over dekkingsplannen die het verzorgingsgebied van vrijwillige posten kunnen bedreigen. De brandweervrijwilligers zijn uiteraard wel vòòr samenwerking op gebied van inkoop, uitruk en oefenen (doen zij al jaren) echter zonder daarbij de lokale risico’s, binding en invloed uit het oog te verliezen.

De 22.000 brandweervrijwilligers, 82 % van alle uitrukpersoneel binnen de brandweer, verzorgen in meer dan 90 % van alle Nederlandse gemeenten de eerste noodhulp in geval van brand en hulpverlening. Daarnaast vervullen deze vrijwilligers een belangrijke functie in het grootschalig optreden en de rampenbestrijding. De brandweercompagnieën worden grotendeels door hen bemand en daardoor vormen zij de ruggengraat van de rampenbestrijding. Tot op heden werden de belangen van deze groep niet vertegenwoordigd; noch op landelijk noch op regionaal niveau.

Eind vorig jaar ontstond er een initiatief om tot een landelijke belangenvereniging te komen. Dit initiatief is inmiddels erkend door de Minister van Binnenlandse Zaken en kan rekenen op een warme belangstelling van de Tweede Kamer. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is verheugd dat de brandweervrijwilligers zich organiseren. Landelijk is inmiddels een bestuur gevormd en regionaal zijn de eerste platformen in oprichting waarvan de Regio IJsselland de eerste is, binnenkort gevolgd wordt door de Regio Rotterdam Rijnmond.


BRANDWEERVRIJWILLIGERS DANKBAAR VOOR STEUN VAN ARIE SLOB

Op 30 november jl. overhandigde Marianne Slagter, brandweervrouw bij de vrijwillige brandweer van Genemuiden, tevens plaatsvervangend postcommandant, namens het Regionaal Platform het manifest van de brandweervrijwilligers uit de 12 gemeenten aan Arie Slob. Zij bedankte, voorafgaand aan de overhandiging, Arie Slob (CU) en daarmee alle leden van de vaste kamercommissie voor de inspanningen in de Tweede Kamer voor de inspanningen voor het behoud van lokale zeggenschap over de gemeentelijke brandweerkorpsen en de brandweervrijwilligers. In haar korte toespraak ging zij kort in op het ontbreken van invloed en zeggenschap op regionaal niveau. Dit gaan de brandweervrijwilligers nu zelf invullen en zij gaan op korte termijn spreken met het bestuur van de Veiligheidsregio over het realiseren van de 10 manifestpunten. Hierna overhandigde zij het manifest aan Arie Slob verzocht hem deze ook aan de andere Tweede Kamerleden te willen overhandigen.

Bijzonder is dat het manifest overhandigd wordt op het stationsplein te Zwolle waar het standbeeld van Thorbecke staat. Thorbecke de staatman die ons staatsbestel heeft ontworpen dat na anderhalve eeuw nog steeds geen echte slijtage vertoond. De lokale democratieën zijn springlevend en worden bezet door enthousiaste raadsleden van alle politieke kleuren. Deze staan met één been in de samenleving en met het andere in de raadszaal. Zij doen dit in vrije tijd naast hun hoofdberoep. Zij getroosten zich hier veel voor; immers het raadswerk is soms hondenwerk, je doet het bijna nooit meer goed, lijkt het wel terwijl bovendien de belasting verder oploopt! En toch blijven zij raadslid in hart en nieren.

Er zijn vele parallellen te trekken met de brandweervrijwilligers. Immers ook zij verrichten hun werkzaamheden naast hun hoofdberoep, ook zij staan met één been in de lokale samenleving en met het andere in de gemeentelijke organisatie. Ook zij getroosten zich bijzonder veel hiervoor: immers hulpverlening is vaak zeer ingrijpend: blussen van brandende huizen en bezittingen, mensen redden uit gecrashte auto’s, uit en onder het water en optreden bij lekkages van gevaarlijke stoffen. Als iedereen moet vluchten, gaan die vrouwen en mannen erop af. Ook voor hen lijkt het er tegenwoordig op of zij het nooit meer goed doen terwijl de belasting blijft stijgen en toch…………… geven zij het niet op!! Integendeel, nu nemen zij het heft in eigen handen en willen invloed en zeggenschap door het overhandigen van dit manifest.