Ow oké, als ik het goed begrijp is daar geen voorkennis of ander diploma voor nodig (heb even gegoogled en zag dat men begon met 'het menselijk lichaam") vb van verpleegkundig zoals in Nederland?
Hoe bepaalt men dan eigenlijk wanneer men een MUG laat komen of niet?
Dat die in de verschillende delen van België anders genoemd werd wist ik wel niet. Ikzelf ben trouwens ook van Belgisch Limburg.
En kan je nog altijd oproepen via 100, ik dacht dat je enkel bij '112' op de centrale van de hulpdiensten uitkwam. (Of is 100 misschien bellen naar het rode kruis?)
Merci en euh... sorry voor al die vragen hé. *bloos*
Je kan zowel 100 als 112 bellen. Als je het rode kruis wilt hebben (voor niet-dringend, prive vervoer, dus niet voor een ongeval ofzo, want bel je gewoon 112/100 dan kan je de 105 bellen.
100/112 = politie, brandweer, ambulance met spoed.
105 = rode kruis, geen spoed.
101 = politie.
Normaal bepaald de centralist op het hc100 (Hulpcentrum 100, dus waar de telefoontjes binnenkomen) of de MUG (/miva/smur/delta/puc) wordt meegestuurd, maar als wij (als ambulancier) ze nodig hebben dan kunnen we daar uiteraard ook gewoon om vragen.
Een omstander kan niet zomaar om de mug vragen, enkel de centralist of het ambulanceteam bepaald of de MUG gestuurd wordt of niet.
In de provincie Antwerpen wordt deze medische urgentie groep trouwens DELTA genoemd, en in de regio Brussel, P.U.C. en in het franstalig gebied S.M.U.R.
Je vergeet de MIVA's van 't GHB Leuven