Brandveiligheid in ziekenhuizen

Auteur Topic: Brandveiligheid in ziekenhuizen  (gelezen 9561 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Firefly

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 590
  • Risicobewustzijn is een kwaliteit!
Reactie #10 Gepost op: 26 oktober 2006, 22:25:23
Wat waren de gebreken? Opslag in vluchtwegen => dat is een kwestie van regelmatige controle => zo verholpen. Ik vond de reportage een hoog geblaat maar weinig wol!

Oke, maar dat compartimentering niet in orde is, is natuurlijk een structureel probleem. Daarnaast wordt ook de werkwijze van de gemeentes weer eens lekker ter discussie gesteld. De verbruikvergunningen en de werkwijzes erom heen blijft hier denk ik het grootste issue!! ;)
Brandwacht 1e klas + WVD


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #11 Gepost op: 27 oktober 2006, 11:41:45
http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/cz/2006/vws-wijst-bestuurders-zorginstellingen-op-verantwoordelijkheid-brandveiligheid.asp

 VWS wijst bestuurders zorginstellingen op verantwoordelijkheid brandveiligheid
vrijdag, 27 oktober 2006

Brandveiligheid beperkt zich niet alleen tot 'cellen', maar is ook aan de orde in ziekenhuizen, gehandicaptenvoorzieningen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de GGZ. Onlangs is het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de Schipholbrand gepubliceerd. De minister van Justitie heeft over de uitkomsten van dit rapport woensdag een debat met de Tweede Kamer gevoerd. Anders dan bij de justitiële inrichtingen gaat het in de zorgsector om private instellingen. VWS achtte het toch goed om ook voor deze sector op een rij te zetten hoe de verantwoordelijkheidsverdeling voor de brandveiligheid precies ligt.

De formele verantwoordelijkheden zijn helder vastgelegd. De instelling is eerste verantwoordelijke voor de brandveiligheid, de gemeente houdt “toezicht” door middel van de “gebruikersvergunning” en de “aanschrijving”. De voorwaarden waaraan moet worden getoetst, liggen vast in het “Bouwbesluit 2003” en de gemeentelijke bouwverordening. Het opstellen van dit Bouwbesluit en het toezicht op de naleving daarvan door gemeenten valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VROM.

Omdat instellingen in de care en cure en gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor een brandveilige omgeving zal het ministerie van VWS zo spoedig mogelijk samen met het ministerie van VROM een circulaire laten uitgaan naar gemeenten, brandweer en zorginstellingen om de regelgeving rond brandveiligheid in zorginstellingen nog eens onder de aandacht te brengen. Dan kunnen instellingen die niet (volledig) aan de eisen van brandveiligheid zouden voldoen, aktie ondernemen.

bron:VWS


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #12 Gepost op: 27 oktober 2006, 11:45:36
Als je dit nu leest, na de uitzending, dan kijk je er toch 'anders' tegen aan... ;D ;D ;D ;D Maar het heeft natuurlijk niets met de uitzending te maken.... toch... ;) ;) ;D ;D ;D

http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/ijmond/article1055505.ece?secId=587

Rode Kruis Ziekenhuis bijna gesloten na brandcontrole

Gepubliceerd op 24 oktober 2006, 16:30
Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2006, 19:21
beverwijk -

Burgemeester Weterings van Beverwijk heeft afgelopen zaterdag ernstig overwogen het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ), waar ook het brandwondencentrum is gevestigd, te sluiten als niet heel rap werd voldaan aan de eisen van brandveiligheid.

Bij een controle door de brandweer bleek dat trappenhuizen en de gangen van de verpleegafdeling vol stonden met afvalcontainers en -zakken, bedden, rekken met kleding en linnengoed, rollators en liftjes.

Omdat na het telefoontje van de burgemeester aan de RKZ-directie meteen actie is ondernomen en een dag later Weterings met eigen ogen kon zien dat alle vluchtwegen weer volledig toegankelijk waren, is van bestuursdwang afgezien.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #13 Gepost op: 27 oktober 2006, 14:31:36
??? ::) ??? ??? ???


http://www.tctubantia.nl/voorpagina/article776010.ece

Felle kritiek op veiligheid ziekenhuis in Almelo

ALMELO - Actualiteitenprogramma Netwerk trekt de brandveiligheid van ziekenhuizen in twijfel. Uit een steekproef in tien ziekenhuizen, waaronder het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo, zou blijken dat vluchtwegen worden gebarricadeerd en gebruiksvergunningen niet in orde zijn.
Netwerk hield de steekproef naar aanleiding van de Schipholbrand en de brand in de operatiekamer van het Almelose ziekenhuis, nu een maand geleden, waarbij een 69-jarige patiënte om het leven kwam. Met een verborgen camera filmde Netwerk in het Twenteborg Ziekenhuis. Vluchtdeuren zouden in Almelo verkeerd gemonteerd zijn en drempels bij nooduitgangen te hoog. Ook de door de gemeente Almelo afgegeven gebruiksvergunning, die brandgevaarlijke situaties moet vermijden, was volgens het programma niet in orde. ‘De ruimtes waar gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen zijn niet in kaart gebracht en de operatiekamers staan niet als brandgevaarlijk aangemerkt’, concludeert oud-brandweercommandant Fred Vos na een rondgang door het Almelose ziekenhuis en het bestuderen van de vergunning. Burgemeester Menno Knip keek gisteravond naar het programma en zegt ‘wel te willen’, maar ‘niet te kunnen’ reageren. ‘Het zou echt zeer ongepast zijn om nu in discussie te treden naar aanleiding van een programma, terwijl justitie en gerenommeerde instituten als TNO de zaak in onderzoek hebben. Meneer Vos geeft zijn visie op gebruiksvergunningen. Laat ik zeggen dat wij een andere kijk hebben.’
Arie van Alphen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Twenteborg Ziekenhuis, liet gisteravond weten op de hoogte te zijn van het feit dat er in zijn ziekenhuis gefilmd is met verborgen camera. ‘Maar ik heb de uitzending niet gezien, daar heb ik geen tijd voor. We zullen op een gepast moment gepast reageren, maar doen nu nergens mededelingen over.’
Ook negen andere ziekenhuizen doorstonden de toets der kritiek van Netwerk niet. Zelfs bij het Brandwondencentrum Beverwijk zou de brandveiligheid ver onder de maat zijn. Pieter van Vollenhoven hamerde er als voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid op dat ‘gebruiksvergunningen er niet voor niets zijn’. ‘Je moet er toch niet aan denken wat er in ziekenhuizen kan gebeuren.’ Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is het voor ziekenhuizen ‘onuitvoerbaar’ aan alle eisen voor brandveiligheid te voldoen omdat afspraken en regelgeving onduidelijk zijn en per gemeente verschillen. Het ontbreken of niet in orde zijn van een vergunning betekent volgens de NVZ niet meteen dat het onveilig is. ‘Ziekenhuizen investeren jaarlijks tientallen miljoenen euro’s in brandveiligheid.’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #14 Gepost op: 28 oktober 2006, 11:44:14
http://www.bndestem.nl/bergenopzoom/article778043.ece

‘Lievensberg juist wel brandveilig’
Door Niels Herijgens

Zaterdag 28 oktober 2006 - BERGEN OP ZOOM – Ziekenhuis Lievensberg heeft geen (verplichte) gebruiksvergunning, die brandveiligheid - garandeert. Maar volgens het hospitaal en gemeente hoeft niemand iets te vrezen.
Televisieprogramma Netwerk onderzocht, naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand, tien ziekenhuizen. Dat in Bergen bleek een van de vier zonder benodigde vergunning.

„Beetje tendentieus“, vindt directeur beheer Hans Ensing van Lievensberg de uitzending. „Want dat we het papiertje nog niet hebben, ligt niet aan ons.“

Hij durft het nog sterker te beweren: „Ik denk dat wij, als je naar brandveilige ziekenhuizen in Nederland kijkt, bij de top zitten. Waarom? Omdat we de laatste jaren alle gebouwen van top tot teen hebben verbouwd. Daarbij hebben we ons steeds gehouden aan het bouwbesluit 2003, en dat is zeer streng. Plus: geen afdeling is in gebruik genomen voordat die uitgebreid door de brandweer onder de loep is genomen.“

Volgens Ensing heeft de brandweer al voor de zomer twee é drie weken met twee personen de controles uitgevoerd die nodig zijn voor een gebruiksvergunning. „Voor een deel hebben we daar rapporten over ontvangen en gevraagde verbeteringen aangebracht. Voor ons grootste gebouw wachten we nog op het rapport.“

De gemeente bevestigt die uitleg. „Wellicht ligt die vergunning er binnen een paar weken al“, aldus woordvoerster Angelique van der Veeken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #15 Gepost op: 28 oktober 2006, 11:44:46
http://www.destentor.nl/zutphen/article777799.ece

Spittaal: ‘Geen vergunning, wel brandveilig’
door NICO HOFFER

28 OKTOBER 2006 - ZUTPHEN - Het Zutphense ziekenhuis Het Spittaal, onderdeel van Gelre-ziekenhuizen, heeft op dit moment nog geen gemeentelijke gebruiksvergunning, maar is wel ‘volkomen brandveilig,’ zeggen ziekenhuis en brandweer.
Het uitblijven van de gemeentelijke vergunning komt omdat het ziekenhuis al jaren kampt met asbestproblematiek. Gevolg daarvan is dat het Zutphense ziekenhuis over een aantal jaren nieuw zal bouwen.

Voorlichter Margreet Arendsen van Gelre-ziekenhuizen zegt met nadruk dat het Zutphense ziekenhuis op dit moment voldoet aan ‘alle voorwaarden op het gebied van de brandveiligheid.’

Arendsen: ‘We hebben voortdurend overleg met de brandweer over allerlei brandveiligheidsaspecten van Het Spittaal. De verwachting is dat we eind volgend jaar die formele gebruiksvergunning alsnog zullen krijgen.’

Brandweercommandant Henk Timmermans bevestigt die lezing: ‘Er is geregeld overleg over de brandveiligheid van Het Spittaal. Voor de zomer hebben we een grote oefening gehouden op de bovenste verdiepingen. Alles klopte. Ook de Bedrijfs Hulp Verlening van het ziekenhuis bleek goed te functioneren. Ziekenhuis Het Spittaal is geen pand waar ik mij zorgen over maak.’

Burgemeester Arnold Gerritsen van Zutphen kon, wegens verblijf in het buitenland, vrijdag niet inhoudelijk op de zaak reageren.

De Apeldoornse locaties Lukas en Juliana van Gelreziekenhuizen hebben beiden wel een gemeentelijke gebruiksvergunning. Daarmee zijn ze officieel brandveilig.

Uit een steekproef van het tv-programma Netwerk bleek deze week dat bij zeven van de tien onderzochte ziekenhuizen de vergunningen niet in orde waren.


http://www.destentor.nl/veluwewest/article777803.ece

St Jansdal: ziekenhuis is brandveilig
door LO VAN DER WAL

28 OKTOBER 2006 - HARDERWIJK - Streekziekenhuis St Jansdal in Harderwijk kan veilig worden gebruikt. Dit laat het ziekenhuis weten naar aanleiding van de commotie die is ontstaan na de uitzending donderdagavond van het programma Netwerk.

De uitzending was gewijd aan de brandveiligheid van Nederlandse ziekenhuizen. Het St Jansdal maakte ook deel uit van het onderzoek van Netwerk.

Voor alle bestaande gebouwen, waaruit het ziekenhuis bestaat, heeft de gemeente Harderwijk een zogeheten gebruikstoestemming afgegeven. Tien procent echter van het ziekenhuis wordt op dit moment gerenoveerd of bestaat uit nieuwbouw. In overleg met de brandweer en gemeente Harderwijk wordt na de oplevering van deze ruimten - vermoedelijk mei 2007 - gezamenlijk een gebruiksvergunning aangevraagd.

Het aanvragen kan pas na de oplevering van de nieuw- en verbouw. Voor de nieuwe poliklinieken die nu in gebruik zijn, is een vervroegde ingebruikstoestemming verleend door de brandweer. Dit betekent volgens het St Jansdal dat het ziekenhuis veilig gebruikt kan worden.

Brandveiligheid is voor het St Jansdal een belangrijk aandachtspunt. Regelmatig worden medewerkers opgeleid en worden er oefeningen gehouden. Er is bovendien veelvuldig overleg met de brandweer over verbeterpunten. De brandweer controleert vaak de nieuwbouw en vindt het gebruik verantwoord.

Het St Jansdal deelt overigens de kritiek van de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) over de regelgeving omtrent gebruiksvergunningen. Die zou te ingewikkeld zijn en soms tegenstrijdig.

Ook vergt de aanvraag van een gebruiksvergunning enorm veel tijd en is veel geld gemoeid met de investeringen die daaruit voortvloeien.