http://www.ad.nl/utrecht/stad/3064453/Hoofdrol_voor_wichelroede_bij_explosie_Overkapel.html dinsdag 10 maart 2009
Hoofdrol voor wichelroede bij explosie Overkapel
Door IRIS VAN DEN BOOM
UTRECHT - IJB Geotechniek BV dat door het openbaar ministerie verantwoordelijk wordt gehouden voor de explosie op winkelcentrum Overkapel in januari 2006, vindt zichzelf niet schuldig.
Algemeen directeur Groen is dan ook oneens met de 25.000 euro boete die het OM gistermiddag heeft geeist tegen het grondbedrijf.
Winkelcentrum Overkapel in Overvecht-Zuid werd op 10 januari 2006 verwoest, na een ontploffing als gevolg van een gaslek. Vijf mensen raakte gewond, onderwie een meisje van 12 jaar zeer ernstig. Zij lag weken in coma en is een groot deel van haar geheugen kwijt.
IJ Geotechiek BV uit Lemmer zegt als bedrijf niet verantwoordelijk te zijn voor het gaslek. Het lek ontstond na een fout van twee werknemers, die sondeerwerkzaamheden - een soort boringen met een holle buis - moesten uitvoeren. Zij stuitten onverwacht op een gasleiding, waardoor uiteindelijk een explosie plaatsvond. Een hoofdrol bij de inschattingsfout blijkt te zijn weggelegd voor een wichelroede, waarmee de mannen werkten.
Bij hun werkopdracht hadden de twee sondeermeesters geen zogenaamde Klic-melding gekregen: een plattegrondje waarop staat waar in de grond (gas)leidingen liggen. Dat had volgens IJ Geotechniek BV het signaal moeten zijn om niet te beginnen met het sonderen.
De mannen grepen evenwel naar een wichelroede om mogelijke leidingen op te sporen. Een methode die wel vaker werd gebruikt, maar volgens deskundigen geen wetenschappelijke waarde heeft. In tegenstelling tot de bevinding van de wichelroede, lag er op de bewuste plek weldegelijk een gasleiding in de grond.
Het OM vindt dat het grondbedrijf 'grovelijk onvoorzichtig heeft gehandeld' door in een woonwijk de wichelroede-methode te gebruiken. Het bedrijf zélf is net zo verantwoordelijk voor de explosie als de twee werknemers, vindt het OM. Leidinggevenden wisten immers dat de omstreden methode wel vaker werd ingezet. En dus eiste de officier van justitie een boete van 25.000 euro. De sondeermeesters hebben inmiddels een schikking van 750 euro betaald voor hun persoonlijke aandeel.
Energiebedrijf Eneco dat het gaslek dichtte, maar het terrein vrijgaf voordat het gevaar was geweken, heeft een schikking van 35.000 euro aangeboden gekregen. Het bedrijf moet een artikel plaatsen in een vaktijdschrift over de explosie.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.