Touran en Golf politieauto’s van de toekomst
De politie in heel Nederland rijdt de komende 8 jaar in de Volkswagen Touran en de Volkswagen Golf Variant. Woensdag heeft de Raad van Korpschefs dit besluit genomen.
Deze auto’s van het merk Volkswagen zijn als beste uit de bus gekomen bij de landelijke aanbesteding van politievoertuigen. De Volkswagen Touran wordt gebruikt voor de noodhulp. Voor de kenners: het is een Touran 2.0 TDI Station, Comfortline, automaat en voorzien van een motor met 140 pk. De Volkswagen Golf Variant wordt de standaard voor de handhaving. Dit is een 1.6 TDI (105 pk), handgeschakeld.
Politiebus
Voor de politiebus is de keuze gevallen op de Volkswagen Transporter T5 (140 pk), automaat, deze is inzetbaar voor het werkproces noodhulp en handhaving. Bij de motoren viel de keuze op BMW: de BMW R 1200RT en de BMW F 650GS. Volkswagen levert de komende 8 jaar ook alle dienstauto's van de directie- en managementteams van de korpsen.
Veiligheid en comfort
De selectie van de meest geschikte auto’s is een langdurig en zorgvuldig proces geweest, waarbij mensen met allerlei functies uit verschillende korpsen betrokken waren. De auto’s zijn uitgebreid getest door rij-instructeurs van de politie en ook door blauwe collega’s. Veiligheid en comfort waren doorslaggevend. Daarom worden alle Tourans en Transporters standaard voorzien van bepantserde voorportieren. Ook zijn deze auto’s uitgerust met een automatische transmissie. Dat is sneller en veiliger, zowel voor collega’s als voor andere weggebruikers. Ook wordt met een automaat doorgaans minder schade gereden.
Pilot mobiel werken
Rond de zomervakantie wordt de eerste nieuwe politieauto afgeleverd. Deze auto is dan klaar om te rijden en is uitgerust met navigatie, mobilofoon en carkit. Ook is de auto geschikt voor het inbouwen van de apparatuur van de toekomst.
Op dit moment draait in het korps Gelderland-Midden een pilot voor mobiel werken. Hierbij wordt een geïntegreerd politiesysteem voor in de auto’s getest. Het gaat om één systeem, waarmee je kentekens en personen op signalering kunt bevragen, waarop de mobilofoon werkt, waarmee je contact met de meldkamer hebt, waarop je kunt zien waar collega’s rijden en nog veel meer. Dat in plaats van alle losse systemen die er nu zijn. Met deze mobiele informatie kan politiewerk nog beter uitgevoerd worden.
De auto’s die vanaf deze zomer van de band rollen zijn al wel geschikt gemaakt voor het inbouwen van deze ‘apparatuur van de toekomst’. Echter, totdat de pilot is afgerond, zit deze apparatuur nog niet in de nieuwe voertuigen.