‘Aankoop politieauto’s inefficiënt’De Nederlandse overheid heeft zich bij de aankoop van nieuwe politievoertuigen aan de Europese regels voor aanbestedingen gehouden. Wel had de aanbesteding van de dertienduizend voertuigen een stuk efficiënter kunnen verlopen. Dat is de conclusie van onderzoek in opdracht van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).
Enkele bedrijven die hoopten de opdracht binnen te slepen uitten vorig jaar kritiek op de aanbestedingsprocedure. Volgens de critici waren de voorwaarden van de aanbesteding zo opgesteld dat de keuze uiteindelijk wel moest vallen op Volkswagen-importeur PON uit Amersfoort. Daarop stelde Opstelten een commissie aan om deze aantijgingen te onderzoeken.
De commissie concludeert dat een krampachtige houding van de politie bij de aanbesteding ter waarde van ongeveer een half miljard euro heeft geleid tot een gebrekkige samenwerking met het bedrijfsleven. “Niet adequaat reageren op vragen en Wob-verzoeken, slechts schriftelijk communiceren en een zeer formele opstelling dragen volgens de commissie niet bij aan een vruchtbare samenwerking met marktpartijen”, is te lezen in het rapport van de commissie.
De commissie heeft een aantal aanbevelingen gedaan. Zo moet de afweging tussen de kosten en de operationele eisen voortaan op het juiste niveau worden gemaakt, iets wat dit keer niet is gebeurd. Daarnaast moeten de juiste mensen worden ingezet of aangenomen om de inkoop van nieuw materieel in goede banen te leiden. Opstelten zegt de aanbevelingen over te nemen.
Tijdens het onderzoek van de commissie kwamen tevens vermoedens aan het licht over politie- en defensiefunctionarissen die niet integer zouden hebben gehandeld. Aangezien het hier mogelijk strafbare feiten betreft heeft de commissie deze zaken overgedragen aan de ministeries. Opstelten zegt een integriteitsonderzoek naar de functionarissen af te wachten.
http://www.nd.nl/artikelen/2012/februari/16/-aankoop-politieauto-s-inefficient