Nederland heeft in 2003 zijn eigen USAR team opgericht: USAR.NL (USAR.NL staat voor Urban Search and Rescue Nederland). USAR.NL is een specialistische bijstandseenheid met als missie ‘het verlenen van integrale hulp na een ramp of een zwaar ongeval in binnen- en buitenland, gericht op het redden van mensen en dieren zolang dat nog kan’. In 2007 is USAR.NL geclassificeerd als ‘heavy team’ naar de richtlijnen van de VN. In 2011 heeft een herclassificatie plaatsgevonden. Bron en meer informatie: www.usar.nl
USAR.NL is samengesteld uit verschillende diensten (m.n. brandweer, politie en defensie). Het materieel van de USAR wordt beheerd door het Instituut Fysieke Veiligheid.
Vandaag kwam ik semi-toevallig een oefening van de USAR tegen, op nog geen 200 meter van m'n huis... Apart, aangezien je zo'n dergelijk team niet dagelijks tegen komt! Na een praatje met de leidinggevende mocht ik ook, uiteraard aan eigen veiligheid denkend, even een kijkje binnen in het huis nemen terwijl ze bezig waren een muurtje door te breken. Wat een gereedschap!!
Naja, zie het resultaat hier onder:
Nederland wordt aan alle kanten beveiligd door hulpdiensten. De bekendste hiervan zijn de politie, brandweer en ambulance. Echter bij een grote ramp met zeer veel slachtoffers kunnen deze hulpdiensten het niet meer aan, dus dan is er extra ondersteuning nodig. Voor de ambulance ondersteuning wordt er dan een SIGMA groep (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) gealarmeerd, de politie kan geholpen worden door het leger en de brandweer
door de USAR. Deze laatste groep is de onbekendste uit het rijtje, maar zeker niet de minste!
De USAR (Urban Search And Rescue team) is een groep die gespecialiseerd is in hulpverlening bij heel grote rampen waarbij veel slachtoffers betrokken zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aardbevingen. Maar aangezien er in Nederland (gelukkig) vrijwel geen rampen op grote schaal voorkomen, wordt dit team ook uitgestuurd naar het buitenland, in een straal van 5000 kilometer rond Nederland. Zo is dit team ook ingezet bij de aarbevingen in Turkije en Pakistan.
Echter geen inzet zonder oefening. Zo werd er afgelopen week met een team geoefend in een aantal sloopwoningen in de Meidoornstraat, Hendrik Ido Ambacht. Het doel van de oefening was ervaring krijgen met het gereedschap dat gebruikt wordt. En aangezien het behoorlijk heftig apparatuur is, werd er dus ook hard tekeer gegaan! De opdracht was:
‘begin in de kruipkelder van huis 1 en ga via zolder naar huis 2, en dan weer terug naar de kruipkelder van huis 2. Zonder ‘normale’ routes zoals trappen te gebruiken.’
Makkelijker gezegd dan gedaan. Welke muren mag je doorbreken zonder dat het hele huis instort? Waar lopen de draagbalken van de vloeren, dus waar mag je zagen?
Al met al een zeer specialistische oefening, waar veel kennis en ervaring bij komt kijken. Echter al snel werd duidelijk dat de mensen van het USAR team (in het normale leven brandweermensen) zéér professioneel zijn. De USAR is wèl voorbereid op een grote ramp.
Tekst en foto’s: Roland de Groot