Vrouw overlijdt na brand in ziekenhuis - Almelo 28-09-2006

Auteur Topic: Vrouw overlijdt na brand in ziekenhuis - Almelo 28-09-2006  (gelezen 38892 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Twentenieuws-Almelo

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 655
  • Schat je pieper gaat schat!!! Wakker worden.
    • www.larofotoservice.nl
Reactie #50 Gepost op: 8 februari 2007, 21:54:43
Die link die je plaatst opent niet...

Jammer was zeer benieuwd naar het rapport over ons ziekenhuis in Almelo ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #51 Gepost op: 8 februari 2007, 21:58:04
Die link die je plaatst opent niet...

Jammer was zeer benieuwd naar het rapport over ons ziekenhuis in Almelo ;)

Staat onder aan de pagina van: http://www.ziekenhuisgroeptwente.nl/Applications/NewsApp/NewsList.aspx?INSTANCE=fc755d18-3fd0-4f3c-992c-bbf0092d13d9&NEWSITEMID=27476370-af25-4e17-8eed-1b00c1636ddc&ACTION=ONE

Anders ff zoeken op http://www.ziekenhuisgroeptwente.nl/ en dan kijken naar "Reactie RvB + onderzoeksrapport externe Onderzoekscommissie brand  (08-02-2007)"


Twentenieuws-Almelo

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 655
  • Schat je pieper gaat schat!!! Wakker worden.
    • www.larofotoservice.nl
Reactie #52 Gepost op: 8 februari 2007, 22:20:55
Thanks, heb het gevonden  :D

Gr Yvonne


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #53 Gepost op: 9 februari 2007, 21:23:41
http://www.refdag.nl/artikel/1291254/Firma+ontkent+weigeren+info+ziekenhuis+Almelo.html

Firma ontkent weigeren info ziekenhuis Almelo

ALMELO - De leverancier van anesthesiezuilen in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo ontkent niet te willen meewerken met de commissie die onderzoek deed naar een dodelijke brand op de operatiekamer. Dräger Medical zegt „een geheimhoudingsplicht” te hebben.

In het Twenteborg Ziekenhuis brak september vorig jaar brand uit in een van de anesthesiezuilen op een operatiekamer, waarbij een patiënt om het leven kwam. Een commissie heeft onderzoek gedaan naar de toedracht.

De onderzoekscommissie presenteerde donderdag harde kritiek op de verouderde apparatuur, het onderhoud op de operatiekamer (ok) en het ontbreken van training van ok-personeel in het Almelose ziekenhuis. De leverancier van de anesthesiezuilen, Dräger Medical, zou volgens de commissievoorzitter met een beroep op juridische onmogelijkheden „inlichtingen weigeren” aan de onderzoekscommissie.

Dräger Medical verklaart echter van het OM een geheimhoudingsplicht te hebben opgelegd gekregen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, aldus directielid M. van Baaren. De fabrikant van medische apparatuur heeft deze informatie in een „vertrouwelijke” brief van 20 december 2006 aan de commissie kenbaar gemaakt.

Dräger Medical verwijt de onderzoekscommissie deze vertrouwelijke brief donderdag „zonder enige vorm van overleg” openbaar te hebben gemaakt met de presentatie van het rapport, aldus Van Baaren gisteren. In de vertrouwelijke brief stelt advocaat De Jong van Dräger dat het bedrijf alleen zal reageren op verzoeken om informatie van het OM.

Volgens Van Baaren is Dräger de enige partij die zich heeft gehouden aan de geheimhoudingsplicht. Het directielid zegt zich betrokken te voelen bij de ernstige kwestie. „Het treft ons ook.” Hij kan hangende het onderzoek geen antwoord geven op de vraag of het bedrijf zich verantwoordelijk voelt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #54 Gepost op: 10 februari 2007, 16:26:40
http://www.tctubantia.nl/voorpagina/article1100542.ece

Geen boetekleed inspectie

ALMELO - De dodelijke brand in het Twenteborg toont aan dat er veel mis was in het ziekenhuis. Het personeel is geschokt. Maar de inspectie wast de handen in onschuld.
De Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie (NVA) is verbijsterd over de houding van inspectie voor de Gezondheidszorg over de brand in Almelo. Daarbij kwam vorig jaar de 69-jarige Ida Brasz om het leven. De inspectie meent zelf geen fouten te hebben gemaakt. De inspectie was - zoals gemeld - al in 2003 gewaarschuwd voor brandgevaar. Dit als gevolg van mogelijk slecht onderhoud van zuurstofslangen in de operatiekamers. Maar die waarschuwing werd niet doorgespeeld naar de ziekenhuizen.
Twenteborg liet de brand onderzoeken door drie onafhankelijke experts, geleid door F. Sanders. Een voormalig voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid. De commissie Sanders hekelt de houding van de inspectie. Maar die trekt zich daar weinig van aan. "Je mag er vanuit mag gaan dat ziekenhuizen dat onderhoud goed verrichten. Daarvoor hoef je niet te waarschuwen. En daar blijven we nog steeds bij.’’ NVA-bestuurder J. Klein reageert onthutst: "Onbegrijpelijk. De brand in Almelo toont aan dat gebrek aan onderhoud aan anesthesiologie-installaties een groot gevaar is. De ziekenhuizen wisten dat niet. De inspectie wel, maar ze deed niets. En er wordt dus niet van geleerd.’’
De brand in Twenteborg is ontstaan door een lek in een zuurstofslang van een anesthesie-installatie. Er was veel mis in het ziekenhuis, zo bleek vrijdag uit het onderzoek. Het onderhoud was niet goed, de apparatuur was te oud en er waren onvoldoende blusmogelijkheden op de operatiekamer.
Personeelsleden van Twenteborg die anoniem willen blijven, zijn ‘geschokt’ door de harde conclusies. ‘Maar we hadden dit ergens al aan zien komen.’’
Het ziekenhuis zegt zich te beraden op maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Oud-bestuurders, die mede verantwoordelijk zijn voor de verouderde installatie, willen niet reageren of zijn onbereikbaar. De Raad van Toezicht is opgestapt. In de Raad zitten onder andere A. Trienen uit Almelo en de Hengeloërs M. de Waal en J. Heerze.
Justitie in Almelo onderzoekt nog of de brand tot strafrechtelijke vervolging moet leiden. Het onderzoek van Sanders weegt mee. Woordvoerder B. van Heerde zegt dat het eigen technisch onderzoek ‘nog gedetailleerder’ moet zijn.


Twentenieuws-Almelo

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 655
  • Schat je pieper gaat schat!!! Wakker worden.
    • www.larofotoservice.nl
Reactie #55 Gepost op: 20 februari 2007, 13:28:33
Twenteborg begrijpt schadeclaim

Het Twenteborgziekenhuis in Almelo verleent alle medewerking aan de nabestaanden van de vrouw die vorig jaar bij de OK-brand in het ziekenhuis om het leven kwam. De familie claimt shockschade van het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft gezegd daar alle begrip voor te hebben. De vrouw overleed door verstikking op de operatietafel, waar ze lag vastgebonden. Personeel kon haar niet op tijd bevrijden. Uit onderzoek blijkt dat het ziekenhuis nalatig is geweest. Volgens het ziekenhuis is het zaak dat de eigen verzekeraar en de nabe-staanden er zo mogelijk met elkaar uitkomen.

Bron: RTV oost


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #56 Gepost op: 20 februari 2007, 17:07:24
http://www.tctubantia.nl/voorpagina/article1133321.ece

Schadeclaim Twenteborg
door Lucien Baard

| Claim shockschade is moeilijk proces
ALMELO - De dood van de Almelose Ida Brasz (69) heeft bij haar nabestaanden diepe psychische sporen achtergelaten.
"Beide dochters zijn behoorlijk van de kaart. Het verlies heeft een grote impact gehad. Zij kampen sindsdien met nachtmerries en angstaanvallen. Er is alle reden om deze bijkomende schade bij het ziekenhuis te vorderen" , aldus advocaat B. Holthuis van de familie. Holthuis stelt deze week nog het Twenteborg aansprakelijk voor de dood van de Almelose. Het ziekenhuis had nog geen aansprakelijkheid erkend. Holthuis: "Ik ga er vanuit dat het ziekenhuis meewerkt aan een schikking."

Shockschade is een relatief nieuwe vorm van letselschade, die wordt toegekend als nabestaanden getraumatiseerd zijn. Normaal hebben zij slechts recht op vergoeding van de uitvaart en gederfd levensonderhoud.

De 69-jarige Almelose onderging op 28 september vorig jaar een routine-ingreep, toen de anesthesie-installatie in brand vloog. Het personeel kon ongedeerd wegkomen, maar de vrouw lag vastgesnoerd op de operatietafel. Inmiddels is bekend dat de installatie verouderd was en niet goed onderhouden. Het OK-personeel had nog nooit een brandoefening gehad. De hulpverlening in de operatieruimte is daardoor laat op gang gekomen. Het zijn conclusies van een onderzoekscommissie, die het Twenteborg zelf instelde. "Het toont hen nadrukkelijk hoezeer de directie van het ziekenhuis tekort is geschoten." Volgens Holthuis neemt de familie het ziekenhuispersoneel niets kwalijk.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #57 Gepost op: 20 februari 2007, 17:08:07
http://www.tctubantia.nl/voorpagina/article1133215.ece

Claim shockschade is moeilijk proces
door Lucien Baard

| 'Gebrek aan openheid'
Shockschade wordt niet gemakkelijk toegekend. Deskundige Camps acht de nabestaanden van de Twenteborgbrand niet kansrijk. Zij waren geen getuige.
Vaststellingen uit het recente onderzoeksrapport

    * Het blijft altijd de vraag of de 69-jarige Almelose nog gered had kunnen worden. Maar omdat het OK-personeel niet wist wat het moest doen, is er de eerste acht minuten helemaal niet geblust.
    * In de OK-ruimte waren niet de gebruikelijke blusmiddelen.
    * Het OK-personeel heeft de ruimte zo snel mogelijk verlaten. Daar waren blusmiddelen. Er is echter geen gecoördineerde poging gedaan tot evacuatie van de patiënt.
    * Het personeel besloot de ok-deuren dicht te houden, uit vrees dat de brand zou uitbreiden.
    * Er is een brandslang uitgerold, maar daarmee is niet meer in de ok geblust.
    * Op de foto's zijn achtergelaten materialen te zien. Het geheel maakt de indruk van een overhaast verlaten ruimte.
    * Achteraf blijkt dat de tekenen van verbranding vooral beperkt waren tot de directe omgeving van de anesthesie-apparatuur. De afstandsbediening waarop de patiënte vastgesnoerd lag was door de rook onbereikbaar. 'Uit foto's blijkt evenwel dat de bediening van de tafel op zijn op zijn plaats hing, zogezegd voor het grijpen, en onbeschadigd lijkt.'
    * Volgens de onderzoekers is het niet zeker of een gerichte reddingsactie uitvoerbaar was, of de vrouw had kunnen redden.
    * Echter: de hulp aan het slachtoffer is niet effectief geweest, en achteraf mogelijk onvoldoende doorgezet. Er is tijd en effectiviteit verloren gegaan in alarmering en inzet van blusmiddelen.

ENSCHEDE/AMELO - De letselschade- advocaten in ons land kijken reikhalzend uit naar het wetsvoorstel over shockshade. Dat laat nu al meer dan een jaar op zich wachten. Het voorstel voorziet in een standaard shockuitkering van maximaal 10.000 euro. De Enschedese advocaat M. Camps heeft het geloof verloren dat die wet er nog komt. Maar ook zonder wet wordt zo nu en dan shockschade door de rechter toegekend. Camps - gespecialiseerd in letselschade - kreeg het al twee keer voor elkaar. Het ging om twee schrijnende zaken. "Maar het zijn lastige processen. Ik vrees dat het bij de brand in Twenteborg geen kansrijke zaak is. Maar ik zou er ook voor gaan."

Aan de toekennning van shockschade zijn door de rechtbanken zeer strikte voorwaarden verbonden. Er moet sprake zijn van een zeer traumatische gebeurtenis, waarvan de nabestaanden persoonlijk getuigen waren. Een tweede voorwaarde is dat zij daardoor een psychische ziekte hebben opgelopen. Camps: "Hoofdpijn is niet genoeg."

In het geval van de brand in het Twenteborg hebben familieleden psychische problemen gekregen, maar we waren zij geen getuige van de dood van de 69-jarige Almelose.

Camps: "Er is tot op heden maar een keer een uitzondering gemaakt. Een man vermoordde zijn dochter, om zijn ex-vrouw te pesten. De vrouw was geen getuige van de moord. Maar de rechtbank vond het dermate shockerend voor haar, dat een claim werd toegekend. Je kunt zeggen dat de rechtspraak in beweging is. Vooralsnog is het niet zo, dat rechters eerder dan voorheen shockschade toekennen. Maar zoiets moet ook nog groeien."
In deze regio hebben een aantal zaken - met wisselend succes - gespeeld.

In 2004 kreeg de moeder van een 9-jarige meisje uit Oldenzaal 10.000 euro shockschade. Zij had tegen haar kind gezegd dat het veilig was om over te steken. Maar haar dochter werd voor haar ogen geschept, door een extreem veel te hard rijdende automobilist. Het meisje overleed. Zij werd bijgestaan door Camps.

Een andere opvallende zaak was in 2005. Een Enschedese vrouw kreeeg 7500 euro. Zij was er getuige van hoe haar nichtje werd overreden door een achteruit rijdende auto. Een van de achterwielen ging zo dicht langs haar schedel, dat die haar haardos afrukte en het kind min of meer scalpeerde. Het meisje overleefde het ongeluk. Maar voor haar tante leek het alsof het wiel over haar hoofd was gegaan en het kind dood was. Camps stond ook deze de vrouw bij.

Vorig jaar claimde een Deldense familie ook shockschade van een dierenbeul. Deze had een pony verminkt. Bij dierenletsel kan echter geen shockschade worden geclaimd.

Volgens Camps zijn shock-processen nog vrij zeldzaam. "Niet omdat er weinig zaken zijn die daarvoor in aanmerking komen. Maar omdat maar weinig mensen weten dat het kan. Ik denk bijvoorbeeld aan getuigen van een dramatisch ongeluk."

Shockschade werd in 2002 in Nederland voor het eerste toegekend, nadat een moeder zag dat een taxi over haar kind reed. Shockschade vult sindsdien een leemte op in onze wetgeving. In diverse landen bestaat er zoiets als affectieschade. Dat is smartengeld voor nabestaanden, wanneer een dierbare overlijdt door toedoen van een ander. Nederland kent geen affecetieschade. " Verliezen van een dierbare hoort bij het leven, is hier de opvatting." Zij hebben nabestaanden alleen recht op de begrafeniskosten en de kosten van gederfd levensonderhoud. De rechters compenseren dat nu, door in extreme situaties toch schadevergoedingen toe te kennen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #58 Gepost op: 21 februari 2007, 19:05:40
http://www.destentor.nl/binnenlandstn/article1065637.ece

Brandveiligheid ziekenhuizen niet in orde
door PIETERNEL KELLENAERS

DEN HAAG - Na de cafébrand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede zou de brandveiligheid van openbare gebouwen worden aangepakt. Toch kon het gebeuren dat vorig jaar een vrouw door een brand op de operatietafel overleed. Hoe groot is de kans dat zo‘n incident opnieuw plaatsvindt?
Het is donderdagochtend 28 september 2006 als een 69-jarige vrouw levend verbrandt in het Twenteborgziekenhuis in Almelo. Door een lekke zuurstofslang, zo luidt de voorlopige conclusie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), ontstaat een enorme steekvlam uit het narcoseapparaat.

De vrouw die op de operatietafel ligt vastgesnoerd, kan niet meer gered worden. De zuurstoftoevoer is in de operatiekamer niet af te sluiten en de afstandsbediening van de operatietafel is door de hitte onbereikbaar. ‘Een typisch geval van een ‘freak accident’ en daarmee nauwelijks te voorkomen’, zegt Hugo Teerds van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV, voorheen NIBRA). ‘Maar dat de gastoevoer niet meteen kon worden gestopt, verbaasde mij.’ Het roept de vraag op hoe brandveilig ziekenhuizen zijn. De operatiekamers in Almelo hebben nu een stopknop, maar een sprinklerinstallatie is niet aangelegd. Zo‘n systeem in de operatiekamer is voor ziekenhuizen nog een onbekend fenomeen. Zo zitten in het ziekenhuis van Leeuwarden overal sprinklerkoppen, behalve in de operatiekamer.

‘Vanwege het gevaar van elektrocutie als de installatie hapert’, zo licht een woordvoerder toe. Onzin, vindt onderzoeker Jans Weges van het NIFV. ‘De kans dat een sprinklerinstallatie zomaar afgaat, is kleiner dan de kans dat de brand wordt geblust.’ Uit bestudering van branden in het verleden blijkt dat een sprinklerinstallatie in een ziekenhuis onnodig veel slachtoffers kan voorkomen. Toen in januari 1976 in een verpleeghuis in Chicago brand uitbrak, vielen 24 doden. De meeste overledenen waren rolstoelpatiënten. Drie weken later ontstond brand in een verpleeghuis in Niles, ook in de Verenigde Staten. Een sprinklerinstallatie wist het vuur snel te doven en doden of gewonden waren er niet. Vanwege de claimcultuur komen sprinklers in de VS meer voor, of ze verplicht zijn kan per staat verschillen.

Brandveiligheid is volgens de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ) meer gaan spelen na ‘Almelo’. Anesthesieapparatuur is in een onbekend aantal ziekenhuizen nagekeken en indien nodig vervangen. Maar veel gerichte oefeningen of maatregelen heeft het incident nog niet opgeleverd. De ziekenhuizen hebben zelfs niet allemaal een gebruiksvergunning (waarmee de brandweer het gebouw veilig verklaart), terwijl daar na de cafébrand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede veel aandacht voor was. Hoeveel ziekenhuizen nog niet zo‘n vergunning hebben en welke dat zijn, kunnen NVZ en deskundigen van de brandweer niet aangeven. Bovendien worden de regels voor het krijgen van die vergunning per plaats anders geïnterpreteerd. ‘Een gemeente die al eens met een brand in een ziekenhuis te maken heeft gehad, zal de regels strak hanteren’, zegt Hugo Teerds van het NIFV. ‘Na Volendam en Enschede zijn gemeenten een inhaalslag gaan maken. Met voorrang zijn de ziekenhuizen op brandveiligheid onderzocht. Maar de vereiste aanpassingen kosten geld en dat levert spanningen op. De gemeente wil een veilig ziekenhuis en het ziekenhuis kan niet zo snel extra geld vrijmaken. De gezondheidszorg moet ook betaalbaar blijven.’

Een gebruiksvergunning is bovendien geen garantie voor een brandveilig ziekenhuis. Ook versperde nooduitgangen worden volgens Teerds nog regelmatig aangetroffen, een mankement waar brandweer en gemeenten moeilijk wat aan kunnen doen. Daar zal het ziekenhuis volgens Teerds via interne controle streng op moeten toezien. Ook is uit onderzoek gebleken dat extra doden vallen als brandwerende deuren open blijven staan. Teerds: ‘Een gesloten deur is natuurlijk lastig voor een verpleegster die met volle armen loopt. Maar ook daar bestaan technische snufjes voor, zoals een deur die bij brand automatisch sluit. Maar die technische snufjes kosten weer geld.’


Twentenieuws-Almelo

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 655
  • Schat je pieper gaat schat!!! Wakker worden.
    • www.larofotoservice.nl
Reactie #59 Gepost op: 23 februari 2007, 08:37:16
Ziekenhuis zegt nog geen shockschade toe

Het ziekenhuis Twenteborg in Almelo erkent op eigen houtje nog geen aansprakelijkheid voor de dood van de 69-jarige Ida Brasz.
Het doet ook nog geen uitspraak of het ziekenhuis bereid is shockschade te betalen aan de nabestaanden van de vrouw, die omkwam bij de brand in een operatiekamer. Het ziekenhuis zegt 'begrip' te hebben voor een claim. "Wij zullen ons best doen dat de familie en onze verzekering snel om tafel kunnen. Maar wat de uitkomst moet zijn is niet aan ons."

Bron: TCTubantia.nl