purmerend -
De agressie tegen ambulancepersoneel neemt toe. Ook buiten de grote steden. De incidenten worden gewelddadiger. ,,Schelden wordt slaan. En vaak is er alcohol in het spel’’, aldus Peter Duijf van ziekenvervoerder VZA.
Verpleegkundigen bedreigd, ambulance vernield en te hulp geschoten agenten gewond. Afgelopen weekeinde liepen de gemoederen in Vlaardingen hoog op toen ambulancepersoneel een bewusteloze man te hulp wilden schieten.
Uit recent onderzoek van vakbond CNV blijkt dat 96 procent van het ambulancepersoneel wel eens te maken heeft gehad met bedreiging of geweld. Eén op de zeven is daadwerkelijk slachtoffer van geweld geworden. Dat geweld komt in twee van de drie gevallen van omstanders.
Het is een landelijk probleem, zegt Jan Spijk van het CNV. ,,Misschien gebeurt het in de grote steden wat vaker, maar dit speelt ook op het platteland.’’
Duijf beaamt dat. Zijn werkgever VZA verzorgt het ziekenvervoer in de regio ’Groot-Amsterdam’. ,,De agressie neemt toe. Niet alleen in Amsterdam, ook in bijvoorbeeld de Zaanstreek en Waterland. Ik kan me diverse incidenten voor de geest halen.’’
Tot toename van het aantal aangiftes bij de politie leidt dat niet. Zowel bij het korps Noord-Holland Noord als Zaanstreek/Waterland zijn daar geen aanwijzingen voor.
De reden voor de toename van het geweld moet gezocht worden in de toename van het gebruik van stimulerende middelen als alcohol, stellen de betrokkenen. ,,Het lijkt of we steeds sneller boos worden. En er is steeds minder ontzag voor uniformen. Want dit geldt niet alleen voor ambulancepersoneel, maar ook voor politie, onderwijs, brandweer, deurwaarder en sociale dienst’’, aldus Spijk. ,,Het lontje wordt steeds korter en we zien de tendens dat de agressie toeneemt. Van verbaal naar non-verbaal’’, vertelt Duijf.
Om het tij te keren zijn maatregelen nodig. Een voorlichtingscampagne om het publiek uitleg te geven waarom gewonden niet altijd direct naar het ziekenhuis worden gebracht. ,,En nieuwe wetgeving die zwaardere straffen mogelijk maakt’’, stelt vakbondsman Spijk. Ook pleit hij er voor in bepaalde gevallen politie met de ambulance mee te sturen. De VZA geeft het personeel inmiddels ook scholing in het omgaan met en vermijden van agressie. En wil ook meer actie van het openbaar ministerie.
http://www.nhd.nl/nieuws/stadstreek/article973559.ece