Toch vind ik wel dat er vanuit de VBD op dit moment een cultuur is van klagen zonder dat er op een positieve manier kan worden gekeken naar de kansen die e.e.a. bieden. Wanneer je kijkt naar de daadwerkelijke omvang van apparatuur en inzet van de VBD apparatuur (inclusief voertuigen), dan zie je dat veel groot materiaal stil in de loodsen staat. Waarom kun je dit materiaal niet efficienter inzetten en beheren? Voertuigen bijvoorbeeld kosten ook geld wanneer ze stilstaan (afschrijving, onderhoud, verzekeringen etc.) Tevens de vraag hoeveel inzetten voor meerdere dagen vanwege calamiteiten zijn er de laatste 10 jaar geweest. Moet daar een giga-hoeveelheid apparatuur voor worden opgeslagen?
Logistiek wordt i.h.a. alleen ingezet voor opvang voor max 2x24 uur, daarna wordt het materiaal uit Zoetermeer of vanuit defensie gereden. Dus de vraag verandert in de loop van de jaren. Daar moeten we de organisatie van het NRK dus ook op aanpassen, zowel logistiek als ook VBD.
Dat betekent ook dat het materiaal wel beschikbaar blijft voor de VBD, maar dat het ook wel eens in een ander deel van het land kan worden ingezet. Ook betekent het dat bv logistiek zorgt dat het materiaal ter plaatse komt of het wordt opgehaald door iemand van de VBD.
Dus kunnen er op afdelings/districtsniveau best wel porto's en mobi's zijn voor geregeld gebruik. Maar niet in de aantallen die er nu zijn. Misschien kunnen afdelingen ook vaker wat lenen bij elkaar, zodat niet iedere afdeling over alle materiaal hoeft te beschikken. Zo kom je nog eens ergens en ook kun je van elkaar leren. Er moeten natuurlijk wel goede logistieke afspraken worden gemaakt tussen afdelingen onderling. In een dergelijke efficientieslag zie ik alleen maar voordelen.
Dus niet opheffen die VBD, doen zeker nuttig werk! Maar zorg wel dat de organisatie met z'n tijd mee gaat en probeer dat MET ELKAAR en VOOR ELKAAR te realiseren in plaats van alleen maar ongezouten kritiek te leveren. Dat is namelijk wel heel erg makkelijk.
grt Jasper