Mensen moeten worden opgeleid t.a.v. zelfredzaamheid. M.b.t. de opmerking over het aantal dodelijke slachtoffers in 1953 wil ik stellen dat indien de mensen niet zo zelfredzaam waren geweest er véél neer doden waren gevallen. Mensen die de innundatie door de Duitsers hadden meegemaakt hebben zich mogelijk verkeken omdat nu het getij binnen het gebied bepalend werd en veel schade heeft gebracht.
Ik denk enigzins te weten waar ik over praat door de verhalen van m'n vader die één van de mensen was die met de sloep van de gestrande "Bore VI" mensen en hun spullen uit verdronken gebied heeft gehaald en een gedeelte van mijn familie in ondergelopen gebied woonde.
Later is hij ook ingezet door de gemeente bij het helpen opruimen bij de overstroming in Oostzaan.
Het grootste gedeelte van je hulpverleningsmateriaal en verbindingen in het gebied is niet inzetbaar omdat het deels onder water is verdwenen of dat het nergens kan komen omdat wegen aangelegd na de ramp om gebieden met elkaar in verbinding te brengen inmiddels zijn gesloopt en teruggegeven aan de natuur. Planologen hebben de afgelopen decennia totaal niet rampgericht gedacht en daardoor leven er gigantisch veel mensen in potentieel gevaarsgebied die daarmee geen enkele binding (en dus know-how) hebben.
Deze mensen zullen waarschijnlijk als ratten het zinkende schip verlaten en zorgen door hun gigantische uitstroom voor volledig verstopte wegen in beide richtingen.
Het grootste gedeelte van je hulpverleners kun je afschrijven omdat ze verdronken zijn of bezig zichzelf in veiligheid aan het brengen zijn of mensen uit hun direkte omgeving aan het helpen zijn.
Zaken zullen zo snel mogelijk in kaart moeten worden gebracht voor doelmatige hulpverlening. Dit zal men doen met fotoverkenners van de luchtmacht. Om de hulpverleners snel van de juiste informatie te voorzien zal men goede dataverbindingen moeten hebben tot in het veld.
Evacuatie zal zo snel mogelijk volgens strak georganiseerd plan moeten geschieden en hulpverleningseenheden zullen zo snel mogelijk van buiten af (bijv. door de lucht en over open water) in zeer ruime mate moeten worden aangevoerd. Dit alles vereist leiding door mensen die in zeer grootschalige incidenten zijn getraind en over middelen daarvoor beschikken, dus defensie. Denk in deze bijvoorbeeld aan inzet van militair materieel bij bosbranden.
De reddingsbrigades zullen dan mogelijk alleen iets kunnen betekenen in overzichtelijke redelijk toegankelijke randgebieden.
Het "vletje bij de kerk" en mensen die hun buren helpen (mogelijk de eerste ontmoeting dan voor velen?) is denk ik nog niet zo gek want inzet van al deze eerder genoemde middelen kost tijd die we niet hebben, je houd het namelijk niet zo gek lang uit bij temperaturen onder nul, harde wind en hoge golven zeker niet als je erg jong of oud bent.
Vandaar dat ik de nieuwe benadering (volgens mij zijn de ideeën van meer dan 25 jaar terug weer ergens teruggevonden) van harte ondersteun samen met de Dares initiatieven. Overigens ben ik een van die mensen die wel een kompleet noodpakket op zolder hebben, ik ben niet bang maar denk wel rampgericht want rampen hebben als nare eigenschap dat ze onverwacht komen als je er geen tijd voor hebt.
Groeten vanuit het Zeeuwse,
Kees
(PE1RNL)
P.S. denk ook eens aan al die huisdieren, vee en ongedierte, zowel levend als de kadavers.