Besluit brandveilig gebruik bouwwerken

Auteur Topic: Besluit brandveilig gebruik bouwwerken  (gelezen 20040 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Engeltje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 243
Reactie #30 Gepost op: 14 maart 2007, 08:59:58
Ze hebben het over 'uses of workplaces'. Hebben ze in Engeland ook een scheiding tussen gebruik en bouwkunde? In dat geval hebben wij op grond van 'voorschrijdende inzichten' dezelfde mogelijkheden via de bouwverordening. Moet je wel specifiek motiveren...
Mijn motto: "live fast, die young and leave a damn' goodlooking corpse"


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #31 Gepost op: 19 maart 2007, 14:20:54
::) ::) ::) ::)

http://www.destentor.nl/lochem/article1222988.ece

Niet alle scholen Lochem voldoen aan voorschriften
door Martin Vink

LOCHEM - Veel basisscholen in de gemeente Lochem beschikken niet over een wettelijk voorgeschreven gebruiksvergunning.
De meeste openbare scholen kennen zo'n vergunning nog niet. Bij de bijzondere basisscholen is het beter geregeld: nagenoeg alle bijzondere scholen voldoen wat dat betreft aan de wet.

Een gebruiksvergunning is een vergunning om een gebouw in gebruik te nemen en te houden. De regelgeving is bedoeld om brandgevaarlijke situaties te vermijden, brand te voorkomen en ongevallen door brand te verkleinen. Een gebouw moet voor een gebruiksvergunning aan diverse criteria voldoen, zoals het hebben van een brandmeldinstallatie.

Ook voor schoolgebouwen geldt volgens de wetgeving zo'n vergunning. Overigens hoeft een school nog niet onveilig te zijn als hij niet voldoet aan de regels. Niettemin willen B en W van Lochem deze achterstand in de gebruiksvergunningen wegwerken.

Voor verscheidene basisscholen is volgens een gemeentewoordvoerder een vergunning aangevraagd. Tot die groep horen onder andere de Julianaschool in Almen, Beatrixschool in Harfsen, Van der Hoevenschool in Epse, Barchschole in Barchem en de Prins Willem-Alexanderschool in Laren.

De brandweer heeft de situatie bekeken in de scholen. Voor elke school is aangegeven welke maatregelen nodig zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het plaatsen van een ontruimingsinstallatie en/of brandmeldinstallatie, het opstellen van vluchtrouteplannen en het aanbrengen van noodverlichting.

De vroegere gemeenten Lochem en Gorssel hebben eenmalige maatregelen voor een gebruiksvergunning in de scholen zelf betaald. Daarom willen B en W dat de gemeente nu ook de aanpassingen bekostigt in de scholen. Volgens het college is daarvoor bijna 120.000 euro nodig. Bovendien vragen B en W de gemeenteraad ruim 5.500 euro beschikbaar te stellen voor de inspectie van brandmeldinstallaties. ??? ??? ::) ::) (>20 meter? ???)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #32 Gepost op: 13 augustus 2007, 15:09:21
http://www.vng.nl/eCache/DEF/68/678.html

Brandveiligheid cafés, discotheken en poppodia
in het geding
07.08.2007

De invoering van het ‘Besluit brandveilig gebruik bouwwerken’ (Gebruiksbesluit) door de minister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) leidt tot brandgevaarlijke situaties in met name horeca en uitgaansgelegenheden. De gemeenten vinden deze gevaren onacceptabel en eisen voor deze categorie bouwwerken controle vooraf via een vergunningsplicht.

Met de invoering van het Gebruiksbesluit worden de brandveiligheidseisen voor bouwwerken in alle gemeenten gelijk gesteld. Hierover is de VNG positief. Maar het nieuwe systeem kent echter een groot risico voor cafés, discotheken en andere uitgaansgelegenheden. Ondernemers moeten na invoering van het Gebruiksbesluit zelf aan de hand van algemene regels beoordelen of de brandveiligheid op basis van de regels is gewaarborgd. De gemeente mag dat, als het Gebruiksbesluit ongewijzigd wordt ingevoerd, alleen achteraf controleren.

Voor de ingebruikname van veel soorten bouwwerken is het risico op brand beperkt, zoals kantoorgebouwen. Voor één categorie bestaan er echter dusdanige risico’s dat toetsing vooraf door experts noodzakelijk blijft: cafés, discotheken, feestzalen en andere uitgaansgelegenheden, met grote aantallen bezoekers. Bij het uitbreken van brand zijn de risico’s in deze gelegenheden groter dan in andere bouwwerken. De uitgaansgelegenheden zijn vaak schaars verlicht, onoverzichtelijk en de bezoekers kunnen door desoriëntatie niet altijd even snel en alert handelen bij een calamiteit. Dit al dan niet in combinatie met het gebruik van alcohol en verdovende middelen. Deze omstandigheden maken het er in de regel niet veiliger op. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eist dan ook dat voor deze gelegenheden een vergunning met bijbehorende voorcontroles voorgeschreven blijft.

In de huidige situatie schrijft de gemeente voor dat een vergunning moet worden aangevraagd alvorens een bouwwerk in gebruik mag worden genomen. Voordat de gemeente de vergunning verleent, komen bouw- en woningtoezicht en de brandweer ter plekke de situatie bekijken. Deze controleren of de locatie aan de eisen voor brandveiligheid voldoet, waarna – bij een positief oordeel – de vergunning kan worden verleend. Na de brand in Volendam heeft de VNG, ter uitvoering van het advies van de commissie Alders (de voorzitter van de onderzoekscommissie Volendambrand) er bij de gemeenten op aangedrongen om de achterstand in het verlenen van gebruiksvergunningen weg te werken en de handhaving te intensiveren.

De minister voor WWI is echter niet van plan het Gebruiksbesluit aan te passen aan de huidige vergunningpraktijk en zo de veiligheid voor deze locaties te beschermen, ondanks dat de VNG daar bij de minister om heeft verzocht. Hierdoor ontstaan risico’s die voor burgers, ondernemers en gemeenten onacceptabel zijn. Gemeenten eisen dat de veiligheid van de burger voorop gesteld wordt! De VNG zal dit ook kenbaar maken aan de Tweede Kamer.

Den Haag, 7 augustus 2007


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #33 Gepost op: 13 augustus 2007, 15:10:00
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=32269

Uniforme regels voor brandveiligheid

08-08-2007

Met de inwerkingtreding van het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken, kortweg het Gebruiksbesluit, komen er landelijk uniforme regels voor brandveiligheid. In het Gebruiksbesluit worden de brandveiligheidseisen voor iedereen in elke gemeente gelijk. Daarnaast wil VROM het aantal gebruiksvergunningplichtige bouwwerken fors verminderen, met 80%. Dit verlaagt de administratieve lastendruk. Van minder brandveiligheid is géén sprake omdat altijd aan de regels moet worden voldaan.

Op dit moment staan de voorschriften voor brandveilig gebruik van gebouwen in de lokale bouwverordening en die per gemeente kunnen verschillen. De voorschriften in het landelijke Gebruiksbesluit, dat de gemeentelijke bouwverordeningen vervangt, komen inhoudelijk overeen met de eisen zoals de VNG die heeft geformuleerd in haar Modelbouwverordening. Daarentegen is de gebruiksvergunningplicht voor bouwwerken waarin meer dan 50 personen tegelijk verblijven, niet meer noodzakelijk. De algemene regels zorgen, in combinatie met een meldingsplicht, voor een voldoende brandveilig gebruik. Daarnaast behoudt de gemeente de bevoegdheid aanvullende eisen te stellen aan het brandveilig gebruik. Er is dan ook geen sprake van een lager niveau van brandveiligheid.

Na een gebruiksmelding, die minstens vier weken voor ingebruikname van bijvoorbeeld een horecapand moet worden gedaan, kan de gemeente of brandweer ter plekke controleren of het bouwwerk en het gebruik daarvan inderdaad aan de gestelde brandveiligheidseisen voldoet. In tegenstelling tot wat de VNG meldt is het niet zo dat een gemeente alleen achteraf mag controleren.
In september wordt het Gebruiksbesluit besproken in de Ministerraad. Naar verwachting zal het besluit medio 2008 in werking treden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #34 Gepost op: 16 september 2007, 11:45:22
Leuk stuk om te lezen..  ;) ::)

http://www.overheid.nl/op/

Kamerstuk 2005-2006, 29383, nr. 34, Tweede Kamer (35 Kb)
Meerjarenprogramma herijking van de VROM-regelgeving; Brief minister over het landelijk uniformeren van de gemeentelijke voorschriften over het brandveilig gebruik van bouwwerken


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #35 Gepost op: 3 oktober 2007, 21:04:42
http://www.regering.nl/Actueel/Pers_en_nieuwsberichten/2007/oktober/02/Eisen_brandveiligheid_gebouwen_overal_gelijk

Home  ›  Actueel ›  Pers- en nieuwsberichten
Eisen brandveiligheid gebouwen overal gelijk

Nieuwsbericht | 02-10-2007

Er komen landelijk dezelfde regels voor de brandveiligheid van gebouwen. Hiermee verdwijnen de verschillen tussen de plaatselijke bouwverordeningen.

Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) heeft het conceptbesluit brandveilig gebruik bouwwerken (het Gebruiksbesluit) naar de Tweede Kamer gestuurd.

De eisen voor het brandveilig gebruik van gebouwen staan nu in de lokale bouwverordening. Deze kunnen per gemeente verschillen. Het Gebruiksbesluit stelt brandveiligheidseisen die voor iedereen in elke gemeente gelijk zijn.
Meldingsplicht

Bij 80% van de bouwwerken vervalt de huidige gebruiksvergunning. In plaats daarvan komen algemene regels in combinatie met een meldingsplicht.

Een melding moet minstens vier weken voor het gebruik van het gebouw worden gedaan. Na de melding kunnen gemeente of brandweer controleren of aan de brandveiligheidseisen is voldaan.

De maatregel verlaagt de administratieve lastendruk voor bedrijven. Volgens Vogelaar gaat het niet ten koste van de brandveiligheid, omdat altijd aan de regels moet worden voldaan.

Een gebruiksvergunning is straks alleen nog nodig voor de meest risicovolle vormen van gebruik. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen, basisscholen en hotels en tehuizen met meer dan tien bedden.
Controle

(Aanvullende) mobiele brandblusapparaten worden voortaan nog maar eens per twee jaar gecontroleerd. In andere landen blijkt dat dit niet ten koste gaat van de brandveiligheid. De controle van vaste brandhaspels blijft jaarlijks.

Verder komen er uniforme regels bij kamerverhuur en voor de opslag van brandbare stoffen die niet milieugevaarlijk zijn, zoals hout.

Het Gebruiksbesluit treedt naar verwachting halverwege 2008 in.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #36 Gepost op: 3 oktober 2007, 21:14:38
Wie heeft voor mij een onderzoek waaruit blijkt dat je voor veel panden geen gebruiksvergunning meer nodig hebt....  ::) ::) ??? Wedden dat er weer minder aandacht in de kleine gemeenten gaat plaatsvinden voor brandpreventie... De ondernemer is toch verantwoordelijk dus waarom zouden wij nog wat doen....  :-X

http://bwtibeheer.openims.com/ufc/file/bwti_sites/7788c035f1e8db9ae388caaa37ecb5ca/pu/Ontwerp_Gebruiksbesluit.pdf

(...)

Mede op basis van de gemeentelijke ervaringen die zijn opgedaan bij de inhaalslag bij de afgifte
van gebruiksvergunningen, die gemeenten in de nasleep van de cafébrand te Volendam hebben
ingezet, is bij het opstellen van het ontwerpbesluit geconcludeerd dat met name voor de onder a
bedoelde categorie een vergunningstelsel in het overgrote deel van de gevallen niet noodzakelijk
is om een brandveilig gebruik van het betreffende bouwwerk te bereiken

(...)

Uiteraard heeft bij het opstellen van het ontwerpbesluit een weging plaatsgevonden tussen de
administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven en de risico’s voor uitgaand publiek. Bij
die weging heeft het brandveiligheidsbelang voorop gestaan. Zoals hiervoor reeds is aangegeven,
is het stelsel in het ontwerpbesluit zo uitgewerkt dat het brandveilig gebruik van de relevante
categorieën bouwwerken voldoende gewaarborgd is. Bovendien kan de gemeente in concrete
gevallen vooraf controleren of dit daadwerkelijk zo is.

(...)

Zoals uit het voorgaande reeds moge blijken, is het een misverstand dat het beleid rondom de
brandveiligheid nu wordt verschoven van preventie door vergunningen naar handhaving achteraf.
Een melding moet tenminste vier weken voor aanvang van het gebruik worden gedaan waarbij
gegevens en bescheiden moeten worden aangeleverd op basis waarvan de gemeente zich een
deugdelijk oordeel kan vormen over de mate van brandveilig gebruik. Op deze wijze heeft de
gemeente ook na de inwerkingtreding van het besluit wel degelijk gelegenheid om het
voorgenomen gebruik van het bouwwerk vooraf ter plaatse te controleren. Of die controle ter
plaatse voorafgaand aan het gebruik en/of tijdens het daadwerkelijke gebruik dient te worden
verricht, is een gemeentelijke beleidskeuze op basis van een eigen prioriteitstelling. De
bestuurlijke aansturing daarvan kan (jaarlijks) plaatsvinden in het handhavingsbeleidsplan dat
gemeenten sinds 1 april van dit jaar op grond van de Woningwet dienen op te stellen

(...)

Uit de onderzoeken die na rampen zoals de cafébrand te Volendam en de Schipholbrand zijn
uitgevoerd, komt naar voren dat een dergelijke ramp vooral met gebrekkige naleving van
voorschriften door de gebruiker van het bouwwerk en met gebrekkig toezicht op die naleving door
het bevoegd gezag te maken heeft en niet of nauwelijks met tekortschietende regelgeving.
Evenmin als gemeenten dat momenteel op basis van hun bouwverordening kunnen, kan ik op
basis van het besluit garanderen dat dergelijke rampen zich niet meer zullen voordoen. Ik meen
echter wel dat het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken wel een goede bijdrage aan het
voorkomen van rampen kan leveren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #37 Gepost op: 4 oktober 2007, 21:00:01
http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/kamerstukken/Tue2Oct20070952100200/DJZ2007081398NvTGebruiksbesluittoelichtingRSS.doc

(...)

Ook zal via www.vrom.nl digitaal hulp worden geboden bij het zonodig zelf vervaardigen van een zogenoemde ontruimingstekening. VROM stelt hiervoor gratis een tekenprogramma beschikbaar.
Voor de afhandeling van aanvragen om gebruiksvergunning en gebruiksmelding door de gemeenten is een uitvoeringsprotocol ontwikkeld.

(...)

Verder is ten behoeve van alle bij de toepassing van dit besluit betrokken partijen (gemeenten, eigenaren en gebruikers van bouwwerken en het bouwbedrijfsleven) een landelijk informatie- en adviescentrum opgericht ter verbetering van de toepassing van die brandveiligheidsvoorschriften waarbij het bevoegd gezag beoordelingsruimte heeft. Het gaat daarbij met name om:
-gelijkwaardigheid in het Bouwbesluit 2003;
-functionele voorschriften in het Bouwbesluit 2003 zoals de bezettingsgraadklasse B0 en de voorschriften inzake grote brand compartimenten;
-aanschrijvingsbevoegdheid wegens strijd met het Bouwbesluit 2003
-gelijkwaardigheid in dit besluit;
-het stellen van noodzakelijke aanvullende voorwaarden (de artikelen 2.11.4 en 2.12.4 van dit besluit).
Bij al deze zaken is sprake van een gemeentelijke beoordelingsruimte, die in de praktijk tot geschillen tussen de eigenaar/gebruiker van een bouwwerk en de gemeente zou kunnen leiden. Bedoeld centrum heeft tot taak informatie over de toepassing van deze voorschriften in de praktijk te verzamelen, bekendheid te geven aan brandveiligheidsoplossingen die breder toepasbaar zijn en partijen bij een geschil desgevraagd een technisch-inhoudelijk advies te geven over de vraag of een bepaalde oplossing vanuit het oogpunt van brandveiligheid voldoende respectievelijk noodzakelijk is. De door dit centrum te verzamelen gegevens zullen gebruikt worden bij de evaluatie en eventuele bijstelling van de voorschriften van dit besluit.

(...)

Op korte termijn zal een voorstel tot wijziging van de Woningwet worden ingediend waarin de bevoegdheid tot het geven van voorschriften over het gebruik van bouwwerken wordt overgeheveld van de gemeenteraad naar het Rijk. In de Woningwet zal daartoe een rechtstreekse grondslag voor het geven van gebruiksvoorschriften, vergelijkbaar met de wettelijke grondslag voor het Bouwbesluit 2003, worden opgenomen. Dit betekent dat op termijn de plaatselijke bouwverordening op die onderdelen waarvoor een rechtstreeks besluit geldt, overbodig wordt.

(...)

Ook zal aandacht worden besteed aan de mogelijkheid om enkele functioneel geredigeerde eisen in het Bouwbesluit 2003 die een rol spelen bij het brandveilig gebruik alsnog om te zetten in prestatie-eisen. Het gaat daarbij met name om de bouwtechnische brandveiligheidseisen voor bijeenkomstgebouwen met een hoge bezetting, zoals discotheken, café's, theaters en schouwburgen.
Tevens zal worden onderzocht in hoeverre de thans in dit besluit voorgeschreven inspectie- en controlefrequentie van brandbeveiligingsinstallaties kan worden beperkt alsmede of in dit besluit eisen moeten gaan worden opgenomen ten aanzien van de kwaliteit en de projectering van brandbeveiligingsinstallaties die als gelijkwaardige oplossing worden aangebracht (zoals automatische brandblusinstallaties en rookbeheersingssystemen).

(...)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #38 Gepost op: 5 oktober 2007, 23:27:15
::) ::) ::) eigen verantwoordelijkheid.... ::) ::) :-X

http://www.gelderlander.nl/nijmegen/article1967081.ece

De Graaf: probleem overvolle kroegen valt reuze mee
door Rob Jaspers

04 okt 2007, 07:00 - NIJMEGEN - Volgens burgemeester Thom de Graaf is er in Nijmegen geen sprake van dat kroegen in het centrum vaak overvol zitten met gasten. "Dit is zeker geen structureel probleem."

Vorige week sprak het raadslid Alard Beck (PvdA) zijn zorgen uit over de soms mudvolle cafés in het centrum. Hij had dit zelf vastgesteld na een avondje meelopen met de politie. Hij hoorde ook van de politiemensen dat dit een telkens terugkerend probleem zou zijn. Beck is dan ook allerminst tevreden met de conclusies van de burgemeester. "Dit correspondeert niet met mijn eigen ervaringen." Beck houdt vol dat zeker op de zaterdagavonden cafés vaak veel te vol zitten. "Bezoekers kunnen zich soms amper bewegen, zo druk is het." Hij zegt ook veel reacties te hebben gekregen op het eerste verhaal. "En ze bevestigen wat ik heb aangekaart: het is vaak mudvol in cafés."

Volgens De Graaf heeft de brandweer de afgelopen twee jaar 150 controles uitgevoerd bij kroegen. Slechts bij acht panden werd vastgesteld dat het te druk was. Ook de politie let op de uitgaansavonden op de drukte in de stad en in de kroegen. Het laatste jaar heeft de politie volgens De Graaf slechts één keer een onverantwoorde situatie aangetroffen. En dat was aan de vooravond van de Vierdaagsefeesten. Toen is ook opgetreden. De Graaf vindt wel dat er verder gewerkt moet worden aan bewustwording onder kroegbazen om altijd scherp te zijn op punten als brandveiligheid en het toelatingsbeleid. Maar ook bezoekers zelf moeten hun verantwoordelijkheid op dat punt beseffen. Verder moet uiteraard ook de overheid blijven controleren op de naleving van regels, vindt De Graaf.

Dat laatste beweerde vorige week het hoofd van de afdeling preventie van de brandweer. Hij riep op tot meer controles. Hij erkende verder dat het toelatingsbeleid van de horecabazen in de meeste gevallen wel deugt. Maar hij had ook vastgesteld dat tijdens de controles van de brandweer de rijen buiten de kroegen plots wel erg lang waren, langer dan op avonden zonder controle.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #39 Gepost op: 13 oktober 2007, 10:52:12
http://www.destentor.nl/binnenlandstn/article2009450.ece

Overheid nalatig bij brandpreventie

DEN HAAG - Het Verbond van Verzekeraars verwijt de overheid nalatigheid bij de brandpreventie.
cteur Richard Weurding: "De aandacht voor brandpreventie is minimaal en vooral een reactie op incidenten. Het lijkt wel of er eerst een ramp moet gebeuren." Volgens de verzekeraars wordt de brandveiligheid in scholen, ziekenhuizen en bejaardencentra verwaarloosd. Na enkele jaren van daling blijkt het aantal grote branden, met een schade van minstens een miljoen euro, volgens de verzekeraars weer te stijgen.

In de eerste helft van 2007 zorgden 44 branden voor meer dan 210 miljoen euro schade, tegen 36 branden met 130 miljoen schade in het eerste halfjaar van 2006. Een jaar daarvoor lag het schadebedrag nog lager.

Weurding: "Op de lijst van grote branden dit jaar staan verschillende incidenten in scholen en ziekenhuizen, maar ook bij een sporthal, een zwembad en een blindeninstituut." De overheid investeert komend jaar 110 miljoen euro in het verbeteren van de brandveiligheid in gevangenissen en asielzoekerscentra. Onderzoek van de Rijksgebouwendienst laat echter zien dat er 880 miljoen euro nodig is. Ook in de zorgsector moet er voor honderden miljoenen euro's vertimmerd worden.

De verzekeraars willen dat de overheid het voorbeeld geeft door alle rijksgebouwen te voorzien van een sprinklerinstallatie. Ze zijn tegen de kabinetsplannen voor het deels afschaffen van de vergunningplicht.