Besluit brandveilig gebruik bouwwerken

Auteur Topic: Besluit brandveilig gebruik bouwwerken  (gelezen 19866 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #40 Gepost op: 20 oktober 2007, 01:42:23
Wie kan onderstaande artikelen vinden....?

http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=362764

Brandregels zorgen voor verwarring

PARLEMENT | 20-10-2007 00:00 | Marianne Wuite

DEN HAAG - De nieuwe veiligheidsregels in geval van brand in gebouwen zorgen voor verwarring en onzekerheid. Opnieuw slaagt de overheid erin met vreemde en ook overbodige regels te komen die de bouw onnodig aan banden leggen, aldus CDA en VVD in de Tweede Kamer.

De fractiespecialisten Antoinette Vietsch (CDA) en Brigitte van der Burg (VVD) zijn een offensief gestart tegen de overbodige bouwregelgeving. Directe aanleiding is de nieuwe zogeheten gebruiksvergunning voor brandveiligheid waarmee sluipenderwijs nieuwe bouwregelgeving dreigt te worden ingevoerd. Het gebruiksbesluit regelt dat er in alle gemeenten eenduidige regelgeving komt voor het brandveilig gebruik van gebouwen met meer dan vijftig mensen zoals, hotels, discotheken en zorginstellingen. CDA en VVD juichen die eenduidigheid toe, maar een nadere blik op de gebruiksvergunning leert de fractiespecialisten dat de regels veel vragen oproepen.
Het voorbeeld dat hun PvdA-collega Staf Depla tijdens een overleg in de Tweede Kamer te berde bracht spreekt misschien wel het meeste tot de verbeelding. De tijd dat er kamers en suite worden gebouwd is voorbij, concludeerde hij. De nieuwe brandregels laten er immers geen misverstand over bestaan: in geval van brand moeten twee rolstoelen zij aan zij de ruimte kunnen verlaten. En dat is bij een kamer en suite onmogelijk, aldus Depla.
“Het wordt er niet leuker op”, bevestigen Van der Burg en Vietsch in koor. Hun eigen naspeuringen hebben talloze voorbeelden opgeleverd van onvoorziene gevolgen van het gebruiksbesluit. Zo kan de bepaling over vluchtroutes leiden tot ingrijpende aanpassingen in gebouwen, aldus Vietsch. De vluchtgang wordt immers gemeten vanaf de plek waar iemand zit en niet zoals in het Bouwbesluit vanaf de uitgang van een brandcompartiment. “Dat betekent dat er heel wat binnengangetjes moeten worden verbreed.”

Averechts
En dan zijn er regels die ook averechts kunnen uitpakken, zoals de bepaling dat de deuren van patiëntenkamers deurdrangers hebben, zodat ze bij brand automatisch dichtgaan. Niet handig die gesloten deur als een bedlegerige patiënt bij brand snel moet worden geëvacueerd en er maar één verpleegkundige in de kamer aanwezig is.
Tot verbazing van de twee Kamerleden bevat het gebruiksbesluit ook bepalingen die via een omweg kunnen leiden tot een aanscherping van de bouwregels. Zo wordt de mogelijkheid gecreëerd dat het college van burgemeester en wethouders aanvullende eisen stelt aan de constructie van een gebouw. Vreemd, vinden de Kamerleden. Bijzonder vinden ze ook dat op basis van het gebruiksbesluit eisen kunnen worden gesteld aan de bedrading. Wat die eisen precies zijn, blijft onduidelijk. “Omdat de eisen zo vaag blijven en er geen verwijzing naar de NEN-normen in het Bouwbesluit is, kan ook deze bepaling per gemeente anders worden geïnterpreteerd”, aldus Vietsch.
De fractiespecialisten hebben minister Vogelaar schriftelijk om opheldering gevraagd en haar een lange reeks vragen voorgelegd. Zelf concluderen ze op voorhand al dat de overheid met dit besluit opnieuw te ver doorschiet. Van der Burg: “We zijn op zoek naar een soort schijnzekerheid. Elke keer na een incident schieten we in de regelreflex.” Vietsch: “En dat terwijl het bij incidenten als Volendam en Schiphol aantoonbaar niet ging om regels die niet zouden deugen, maar om de naleving van die regels.”
Zowel CDA als de VVD gaat zich de komende tijd hard maken voor minder maar heldere voorschriften in de bouwregelgeving. Betuttelende regels over bijvoorbeeld verplichte hekjes bij woningen aan het water, de afstanden tussen de spijlen van een trap en minimale oppervlakten moeten eruit, vinden de twee Kamerleden. “Mensen zijn al die regels spuugzat. Het is je eigen huis, maar je mag bijna niets”, aldus Van der Burg.


Engeltje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 243
Reactie #41 Gepost op: 22 oktober 2007, 10:03:37
'De fractiespecialisten', laat me niet lachen...  ???
Mijn motto: "live fast, die young and leave a damn' goodlooking corpse"


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #42 Gepost op: 20 maart 2008, 09:39:29
Uniforme brandveiligheidseisen
woensdag 19 maart 2008, 14:16
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Besluit brandveilig gebruik van bouwwerken, kortweg het Gebruiksbesluit genoemd. Minister Vogelaar wil het besluit halverwege dit jaar invoeren. Daarmee komen er eindelijk uniforme brandveiligheidseisen voor gebouwen. Tot nu toe kunnen deze per gemeente verschillen. Iets wat uiterst lastig is voor adviseurs en installateurs, zo blijkt uit de Beveiligingsmonitor van BouwKennis. Maar liefst vier van de vijf installateurs geven daarin te kennen dat de brandveiligheids-
voorschriften per gemeente sterk verschillen.

Met de komst van het nieuwe Gebruiksbesluit worden die voorschriften landelijk uniform, net zoals de eisen die al in het Bouwbesluit aan de veiligheid van gebouwen en de installaties daarin worden gesteld. Denk daarbij aan NEN 1006 voor leidingwaterinstallaties, NEN 1078 en 2078 voor gasvoorzieningen, NEN 1087 en 8087 voor ventilatie en NEN 2757 en 8757 voor rookgasafvoeren.Maar bijvoorbeeld NEN 3028 voor grote stookinstallaties hoort daar niet bij. Die zou nu kunnen worden aangewezen bij het nieuwe Gebruiksbesluit. Net als het nieuwe document dat in ontwikkeling is voor het beheer en onderhoud ervan.Ook op het gebied van inspectie en certificering van de installaties gaat er veel veranderen. Voor veel gebouwen geldt straks alleen een meldingsplicht en is geen gebruiksvergunning meer nodig. Toetsing van de installaties vooraf is dan niet meer aan de orde. Pas na schade of letsel en bij een geschil over de aansprakelijkheid daarvoor, wordt gekeken of aan de wettelijke eisen is voldaan. En dat kan dan worden aangetoond met bijvoorbeeld een gecertificeerd inspectierapport waaruit blijkt dat de installaties aan alle normen voldoen. Voor bepaalde categorieën gebouwen, zoals kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen, basisscholen en grote hotels, tehuizen en zorgcentra, blijft ook in het kader van het Gebruiksbesluit een gebruiksvergunning verplicht.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #43 Gepost op: 5 mei 2008, 22:06:47
http://www.refdag.nl/artikel/1342072/Brandweer+bezorgd+om+brandveiligheid.html

Brandweer bezorgd om brandveiligheid
02-05-2008 22:41 | Binnenlandredactie

UTRECHT - Brandweerkorpsen en vastgoedverhuurders maken zich zorgen over een verslechtering van de brandveiligheid door nieuwe, landelijke regelgeving.

Dat zeggen betrokkenen zaterdag in deze krant. Het ministerie van VROM voert op 1 oktober voor alle Nederlandse gemeenten dezelfde voorschriften voor brandveiligheid in. Dit zogeheten ”Besluit brandveilig gebruik bouwwerken” (kortweg Gebruiksbesluit) moet een einde maken aan de soms sterk uiteenlopende gemeentelijke regelingen.

Volgens VROM voldoet de huidige regelgeving hierdoor niet langer. Verder kampen gemeenten met een grote achterstand bij de controle op vergunningen. De nieuwe regelgeving moet de administratieve lasten voor ondernemers verlichten. Door de invoering van het nieuwe Gebruiksbesluit vermindert het aantal vergunningsplichtige panden met 80 procent.

De vergunningsplicht maakt plaats voor een meldingsplicht. Vier weken voor de ingebruikname van een gebouw moet de eigenaar dit melden bij de gemeente. Vergunningen gelden na 1 oktober alleen nog voor grotere kinderdagverblijven, tehuizen, basisscholen en hotels.

Studentenhuizen zijn niet langer vergunningplichtig. Daarmee verslechtert de brandveiligheid in sommige gemeenten, aldus directeur Hein Bos van Vastgoed Belang. „De eisen in de nieuwe landelijke regeling zijn minder streng dat in de huidige regels in sommige gemeenten.” Utrecht eist nu een vergunning voor studentenhuizen vanaf meer dan vijf bewoners, Amsterdam bij vier kamerbewoners. Vastgoed Belang verwacht „een toename” van het aantal incidenten.

Onder andere Utrecht maakt zich zorgen over de verslechtering van de brandveiligheid, verklaart Wim Konijn, teamleider preventie Brandweer Utrecht. „De nieuwe regels gaan ten koste van de veiligheid.” Volgens Konijn is de helft van de studentenhuizen brandveilig, aan de andere helft mankeert het nodige.


Archlackware

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 51
  • Archlackware
Reactie #44 Gepost op: 19 augustus 2008, 18:56:09
Vandaag is het definitieve gebruiksbesluit gepubliceerd. Het gebruiksbesluit is hier: http://overheid-op.sdu.nl/cgi-bin/showdoc/pos=0/session=anonymous@3A3908401236/query=1/action=pdf/STB11834.pdf te downloaden.


Link aangepast

Palmpie
mod


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #45 Gepost op: 19 augustus 2008, 19:00:32
het is ook te vinden via http://www.overheid.nl/op  en dan zoeken op gebruiksbesluit  ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #46 Gepost op: 22 augustus 2008, 23:17:33
http://www.sleutelstad.nl/cgi-bin/news/gen1.pl?action=artikel&id=15990

Vragen CU overgangsregeling Gebruiksbesluit gebouwen
Door: Corine Knoester

LEIDEN - 22 augustus 2008 - Raadslid Janine Clement van de ChristenUnie, heeft het college een aantal vragen voorgelegd over de overgangsregeling naar het nieuwe Gebruiksbesluit voor gebouwen.Tot nu toe geldt er voor een groot aantal Leidse gebouwen zoals ziekenhuizen, horeca-gelegenheden en studentenhuizen, een gebruiksvergunningplicht als waarborg voor het brandveilig gebruik ervan. De gemeente beoordeelt de brandveiligheid van de bewuste gebouwen onder andere aan de hand van de in 2005 opgestelde notitie handhavingsbeleid brandveiligheid. Deze notitie stelt hogere bouwtechnische eisen dan het Bouwbesluit. De reden van die hogere eisen is volgens de gemeente, dat de eisen van het Bouwbesluit te laag zijn voor het historisch karakter van de Sleutelstad.

Per 1 oktober treedt er een landelijk Gebruiksbesluit in werking. Dit besluit uniformeert de bestaande gemeentelijke voorschriften en maakt een eind aan de mogelijkheid om strengere bouwtechnische eisen te stellen aan gebouwen. De gemeente kan vanaf oktober dus geen hogere bouwtechnische eisen opleggen, dan in het Bouwbesluit zijn vastgelegd.Clement wil nu allereerst weten of het college inderdaad stopt met het handhaven van het eigen beleid. Verder vraagt ze of de komst van dit Gebruiksbesluit een eind maakt aan de wens van de gemeente om te streven naar een hoger niveau van brandveiligheid in Leiden, of dat de gemeente nu op zoek gaat naar nieuwe manieren om gebouweigenaren te stimuleren om op vrijwillige basis meer aan brandveiligheid te doen dan het wettelijk minimum.Tijdens het debat van de Commissie Ruimte en Bereikbaarheid van 29 januari, heeft het college toegezegd bereid te zijn overgangsmaatregelen te treffen voor gebruiksvergunningsaanvragers, zodra de inhoud van het Gebruiksbesluit bekend is. Clement hoopt nu op korte termijn op een voorstel.Tenslotte vraagt het raadslid of het college bereid is om bij wijze van overgangsmaatregel vanaf nu alle in behandeling zijnde gebruiksvergunningaanvragen te beoordelen aan de hand van de voorschriften uit het Gebruiksbesluit.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #47 Gepost op: 18 september 2008, 22:02:07
Onderstaand bericht klopt!  ;)

http://www.pleinplus.nl/default.asp?docID=9097&themaID=465&ond=nieuws

Gebruiksvergunning brandveiligheid gaat 1 november 2008 in  / 18 september 2008
Het Ministerie van VROM en de VNG hebben een akkoord bereikt over de datum van inwerkingtreding van het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit). Dat is 1 november geworden.

Het Gebruiksbesluit heeft gevolgen voor de leges.
Uniforme brandveiligheidseisen

Door het Gebruiksbesluit worden de brandveiligheidseisen voor heel Nederland gelijkgetrokken. Op het moment van inwerkingtreding vervallen de bepalingen over brandveiligheid in de bouwverordening (van rechtswege).
Vergunningplicht wordt meestal meldingsplicht

Na invoering van het Gebruiksbesluit volstaat in de meeste gevallen een gebruiksmelding (meldingsplicht). Een gebruiksvergunning is alleen nog nodig voor de meest risicovolle vormen van gebruik, bijvoorbeeld:

    * kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen;
    * basisscholen;
    * hotels;
    * tehuizen met meer dan tien bedden.

Geen leges voor gebruiksmelding

Voor de gebruiksmelding kan de gemeente geen leges heffen. In de toelichting op het Gebruiksbesluit staat: 'Aangezien de gemeente bij het afhandelen van een melding geen dienst jegens de melder verricht, is de melder voor het doen van een melding geen leges verschuldigd.'
­
Invoering van het Gebruiksbesluit scheelt het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting 26 miljoen euro aan administratieve lasten. Ook zijn bedrijven 6,4 miljoen euro minder aan leges kwijt (zie: Landelijke regels voor brandveiligheid).


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #48 Gepost op: 18 september 2008, 22:03:13
Heeft iederéén zijn procedures al aangepast...  ::) ::) ;) :)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #49 Gepost op: 18 september 2008, 22:06:59
Het officiële bericht...  ;)

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=36885

Gebruiksbesluit per 1 november 2008

18-09-2008

Vanaf 1 november gelden landelijke regels voor het brandveilig gebruik van gebouwen. Dan treedt het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken, kortweg het Gebruiksbesluit in werking. Dat heeft minister Vogelaar de Tweede Kamer vandaag in een brief meegedeeld. Eerder was 1 oktober als waarschijnljke datum van inwerkingtreding genoemd.

Met de inwerkingtreding komt een eind aan onnodige verschillen tussen plaatselijke bouwverordeningen en zijn de regels landelijk geuniformeerd. Daarnaast wil VROM met de unformering ook het aantal gebruiksvergunningplichtige bouwwerken fors verminderen, met 80%. Ook schelen de nieuwe regels het bedrijfsleven ruim 26 miljoen euro aan administratieve lasten en 6,4 miljoen euro aan leges.
Download:

    * Brief aan de Tweede Kamer (Word, 85 KB)
http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/bouwen_en_wonen/SB2008090653.doc

    * Gebruiksbesluit (pdf, 561 KB)
http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/bouwen_en_wonen/Gebruiksbesluit.pdf