Wie kan onderstaande artikelen vinden....?
http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=362764Brandregels zorgen voor verwarring
PARLEMENT | 20-10-2007 00:00 | Marianne Wuite
DEN HAAG - De nieuwe veiligheidsregels in geval van brand in gebouwen zorgen voor verwarring en onzekerheid. Opnieuw slaagt de overheid erin met vreemde en ook overbodige regels te komen die de bouw onnodig aan banden leggen, aldus CDA en VVD in de Tweede Kamer.
De fractiespecialisten Antoinette Vietsch (CDA) en Brigitte van der Burg (VVD) zijn een offensief gestart tegen de overbodige bouwregelgeving. Directe aanleiding is de nieuwe zogeheten gebruiksvergunning voor brandveiligheid waarmee sluipenderwijs nieuwe bouwregelgeving dreigt te worden ingevoerd. Het gebruiksbesluit regelt dat er in alle gemeenten eenduidige regelgeving komt voor het brandveilig gebruik van gebouwen met meer dan vijftig mensen zoals, hotels, discotheken en zorginstellingen. CDA en VVD juichen die eenduidigheid toe, maar een nadere blik op de gebruiksvergunning leert de fractiespecialisten dat de regels veel vragen oproepen.
Het voorbeeld dat hun PvdA-collega Staf Depla tijdens een overleg in de Tweede Kamer te berde bracht spreekt misschien wel het meeste tot de verbeelding. De tijd dat er kamers en suite worden gebouwd is voorbij, concludeerde hij. De nieuwe brandregels laten er immers geen misverstand over bestaan: in geval van brand moeten twee rolstoelen zij aan zij de ruimte kunnen verlaten. En dat is bij een kamer en suite onmogelijk, aldus Depla.
“Het wordt er niet leuker op”, bevestigen Van der Burg en Vietsch in koor. Hun eigen naspeuringen hebben talloze voorbeelden opgeleverd van onvoorziene gevolgen van het gebruiksbesluit. Zo kan de bepaling over vluchtroutes leiden tot ingrijpende aanpassingen in gebouwen, aldus Vietsch. De vluchtgang wordt immers gemeten vanaf de plek waar iemand zit en niet zoals in het Bouwbesluit vanaf de uitgang van een brandcompartiment. “Dat betekent dat er heel wat binnengangetjes moeten worden verbreed.”
Averechts
En dan zijn er regels die ook averechts kunnen uitpakken, zoals de bepaling dat de deuren van patiëntenkamers deurdrangers hebben, zodat ze bij brand automatisch dichtgaan. Niet handig die gesloten deur als een bedlegerige patiënt bij brand snel moet worden geëvacueerd en er maar één verpleegkundige in de kamer aanwezig is.
Tot verbazing van de twee Kamerleden bevat het gebruiksbesluit ook bepalingen die via een omweg kunnen leiden tot een aanscherping van de bouwregels. Zo wordt de mogelijkheid gecreëerd dat het college van burgemeester en wethouders aanvullende eisen stelt aan de constructie van een gebouw. Vreemd, vinden de Kamerleden. Bijzonder vinden ze ook dat op basis van het gebruiksbesluit eisen kunnen worden gesteld aan de bedrading. Wat die eisen precies zijn, blijft onduidelijk. “Omdat de eisen zo vaag blijven en er geen verwijzing naar de NEN-normen in het Bouwbesluit is, kan ook deze bepaling per gemeente anders worden geïnterpreteerd”, aldus Vietsch.
De fractiespecialisten hebben minister Vogelaar schriftelijk om opheldering gevraagd en haar een lange reeks vragen voorgelegd. Zelf concluderen ze op voorhand al dat de overheid met dit besluit opnieuw te ver doorschiet. Van der Burg: “We zijn op zoek naar een soort schijnzekerheid. Elke keer na een incident schieten we in de regelreflex.” Vietsch: “En dat terwijl het bij incidenten als Volendam en Schiphol aantoonbaar niet ging om regels die niet zouden deugen, maar om de naleving van die regels.”
Zowel CDA als de VVD gaat zich de komende tijd hard maken voor minder maar heldere voorschriften in de bouwregelgeving. Betuttelende regels over bijvoorbeeld verplichte hekjes bij woningen aan het water, de afstanden tussen de spijlen van een trap en minimale oppervlakten moeten eruit, vinden de twee Kamerleden. “Mensen zijn al die regels spuugzat. Het is je eigen huis, maar je mag bijna niets”, aldus Van der Burg.