http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article888627.ece/Snelrecht_voor_belager_hulpdienstSnelrecht voor belager hulpdienst
Rotterdam pakt geweld hard aan
Adri Vermaat
Reageer zelf geef uw reactie
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam begint met snelrecht tegen veelplegers en mensen die geweld gebruikten tegen hulpverleners.
Justitie in Rotterdam gaat (super)snelrecht toepassen tegen belagers van hulpdiensten, zoals brandweer-, ambulance- en politiepersoneel en conducteurs in het openbaar vervoer.Hoofdofficier van justitie Henk Korvinus heeft hierover afspraken gemaakt met de rechtbank in Rotterdam. Met het invoeren van snelrecht wil het Openbaar Ministerie (OM) een ’duidelijk signaal’ geven dat iedere vorm van geweld tegen hulpverleners hard wordt aangepakt. „Het gaat om mensen die voor de samenleving, voor ons, aan het werk zijn”, zegt Korvinus. Hij vindt dat ieder bedrijf en iedere burger bij kritiek op hulpverleners ’eerst maar tot tien moet tellen’. „Geweld tegen deze categorie kan écht niet.”
Sommige zaken tegen belagers van zorgverleners zullen al binnen drie dagen, de termijn van de inverzekeringstelling, aan de rechter worden voorgelegd. Verdachten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ernstiger feiten en die in bewaring verblijven, worden binnen maximaal veertien dagen voor de politierechter gebracht. De rechtbank in Rotterdam maakt extra capaciteit vrij voor deze zittingen.
Het OM gaat dit jaar ook snelrecht gebruiken tegen veelplegers. De afgelopen vier jaar werden de zaken tegen deze stelselmatige daders van veelal kleine criminaliteit ’gestapeld’. Dat hield in dat meerdere zaken tegen één verdachte werden verzameld en tegelijk op zitting werden gebracht. In de tussenliggende periode werd aan gedragsverandering van de veelpleger gewerkt.
Korvinus wil niet van een mislukking spreken, maar vindt het resultaat tegenvallen, ondanks de tussenkomst van reclassering en hulpverlening. „De hulp voor veelplegers blijft, maar we kiezen voor de snelrechtvariant. We denken dat die meer effect heeft. Naar veelplegers toe willen we een consequente, duidelijke lijn: een snelle reactie van de rechter.” Bijzonder probleem zijn volgens Korvinus hardnekkige geweldplegers met een verstandelijke beperking. „Het is moeilijk voor hen een adequate aanpak te vinden.”
Het OM in Rotterdam kreeg vorig jaar ruim 245.000 misdrijfzaken binnen. Nog eens 2300 zaken werden via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) rechtstreeks afgehandeld. Opvallend hoog is het aantal zaken waarbij jongeren waren betrokken (ruim 4100). Binnenkort wordt de aanstelling van een ’justitiemarinier’ verwacht, die de regie krijgt over een naadloze aanpak van vervolging tot nazorg van jeugdige delinquenten.
Geweld scoorde met meer dan 9100 zaken eveneens hoog in de Rijnmond. Dat cijfer is deels toe te schrijven aan de toegenomen aandacht voor huiselijk geweld. Mits het geweld niet al te ernstig is, wil het OM dit jaar meer huiselijk geweldzaken afhandelen op zogenoemde taakstrafzittingen. Voordeel hiervan is dat zaken sneller worden behandeld en de hulpverlening meer ruimte krijgt.