Geweld tegen hulpverleners

Auteur Topic: Geweld tegen hulpverleners  (gelezen 541542 keer)

0 gebruikers (en 36 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1010 Gepost op: 6 januari 2011, 18:16:35
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8668523/__Rechter_mild_voor_nieuwjaarsboeven__.html?sn=binnenland,buitenland

do 06 jan 2011, 17:19 | lees voor
Rechter Breda ook mild voor nieuwjaarsboeven

BREDA -  In lijn met collega's elders in het land, was de politierechter in Breda tijdens een snelrechtzitting donderdag milder dan het Openbaar Ministerie (OM) voor mensen die zich hebben misdragen tijdens de jaarwisseling. Het OM eiste in sommige gevallen straffen die 50 procent hoger lagen dan normaal (in andere regio's werden tot 75 procent hogere straffen geëist), maar de rechter ging hier niet in mee.

De officier van justitie eiste tegen mensen die agenten beledigden boetes van 750 euro in plaats van de gebruikelijke vijfhonderd. De rechter maakte daar 500 of zelfs 250 euro van. Een inwoner van Sint Willebrord die een agent uitschold en zich verzette tegen zijn aanhouding, kreeg wel 750 euro boete. Maar de voorwaardelijke boete van 250 euro die het OM daar bovenop had gevraagd, vond de rechter niet nodig.

In Veen, waar de jaarwisseling steevast ontaardt in een confrontatie tussen jongeren en politie, werden stenen en flesjes naar de ME gegooid. Een 29-jarige man werd veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur, waarvan zeventig voorwaardelijk. Een 24-jarige inwoner die een flesje naar een ME-bus zou hebben gegooid, werd vrijgesproken.

De enige zaak waarin de rechter zich strenger toonde dan het OM, was tegen een 28-jarige dakloze Somaliër. Op zoek naar een slaapplaats brak hij tijdens de jaarwisseling in bij een woning in Molenschot. Nadat hij de koelkast had geplunderd en tv had gekeken, ging hij slapen in het bed van de 10-jarige dochter des huizes. Daar trof het gezin hem bij thuiskomst aan. De rechter veroordeelde hem tot vijf weken celstraf, terwijl het OM een werkstraf in gedachten had.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1011 Gepost op: 8 januari 2011, 01:25:31
Politieagent gewond bij aanhouding

http://www.politie.nl/brabant-noord/nieuws/0701politieagentgewondbijaanhouding.asp
Berghem, 07-01-2011

Een politieagent van het District Maasland heeft donderdagavond bij een aanhouding zijn pink gebroken. De agent wilde samen met een collega omstreeks half acht de bestuurder van een auto controleren op de Schoolstraat. De passagiers van de auto bemoeiden zich met de controle en beledigden de agenten. In eerst instantie lieten de agenten het zich over zich heen komen. Toen ze de controle met de bestuurder afgehandeld hadden wilden ze weggaan. De twee mannen, 18 jaar uit Oss en 28 jaar uit Berghem, beledigden de agenten wederom zodanig dat ze besloten om tot aanhouding over te gaan. De twee verdachten vluchtten toen de woning in. De agenten probeerden dat te beletten en er ontstond een vechtpartij. Een van de agenten heeft pepperspray gebruikt. Eén van de verdachten, de man uit Berghem, probeerde aan zijn aanhouding te ontkomen door een poort dicht te gooien. Een politieagent stond daarachter en beschermde zijn gezicht met zijn arm waardoor de poort tegen zijn hand aan kwam. Daardoor brak zijn pink. Uiteindelijk gaven de verdachten zich over en werden ze naar het bureau gebracht. Ze worden verdacht van belediging, openlijk geweld en verzet bij hun aanhouding. De 28-jarige man wordt ook verdacht van zware mishandeling. Het tweetal is in verzekering gesteld. De agent heeft zich onder doktersbehandeling gesteld.
Samen sterk in de hulpverlening!


Gast48368

  • Gast
Reactie #1012 Gepost op: 9 januari 2011, 15:25:05
Menigte bekogelt agenten in Hoorn HOORN -

 De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij ongeregeldheden in Hoorn een 18-jarige man Hoornaar opgepakt. Dit gebeurde nadat twee rivaliserende groepen zich in het uitgaansleven tegen een groep agenten hadden gekeerd. Dit maakte de politie zondag bekend.


Bij de ongeregeldheden vielen geen gewonden. De agenten werden bekogeld met zwaar vuurwerk, stenen en glazen. Uiteindelijk moest de politie extra mankracht uit omringende gemeenten inschakelen om de menigte tot bedaren te brengen. Dit lukte pas echt na de aanhouding van de 18-jarige Hoornaar, die volgens de politie zeer opruiend gedrag vertoonde.

De politie is een onderzoek gestart naar de ongeregeldheden, die begonnen met een vechtpartij in een kroeg en eindigden in een grote confrontatie op straat, waarbij zo'n vijftig personen waren betrokken.

Vorige maand hadden in het nabij gelegen Enkhuizen ernstige ongeregeldheden plaats. Daarbij werden twee agenten door een menigte van veertig man onder de voet gelopen en moesten zij waarschuwingsschoten lossen. De rellen ontstonden toen de politiemannen een straatruzie wilden sussen.

De burgemeester van Enkhuizen kondigde naar aanleiding van de ongeregeldheden gedurende de weekeinden een tijdelijk samenscholingsverbod in het uitgaanscentrum af. Afgelopen week werd bekend dat op kosten van de gemeente drugshonden een half jaar op proef gaan patrouilleren in cafés in Enkhuizen.

Gemeente en politie wijden de problemen in het uitgaanscentrum in belangrijke mate aan de combinatie van drank- en drugsgebruik. De proef krijgt mogelijk navolging in de gehele regio Westfriesland.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8689711/__Menigte_bekogelt_agenten__.html?cid=short


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1013 Gepost op: 11 januari 2011, 15:31:13
Maximale werkstraf na inrijden op agent

http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/Utrecht/Actualiteiten/Maximale+werkstraf+na+inrijden+op+agent.htm

11 januari - Een 33-jarige man uit Veenendaal is door de rechtbank in Utrecht dinsdag veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar. De man reed op zijn motor met 40 kilometer per uur in op een agent die hem wilde aanhouden, toen hij bij Utrecht op een vluchtstrook van de snelweg reed om een file in te halen. De agent werd hierbij niet geraakt.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk wegens poging tot doodslag. De rechtbank sprak de verdachte hiervan echter vrij en veroordeelde hem wegens poging tot zware mishandeling. Daarom legde de rechtbank een lagere straf op dan geëist.

Volgens de rechtbank bestond de aanmerkelijk kans dat – wanneer de agent geraakt zou zijn – hij zwaar lichamelijk letsel zou oplopen. In een enkel geval kan zo’n botsing  zelfs tot de dood van het slachtoffer leiden, maar dat de kans daarop niet zo groot is dat deze ‘aanmerkelijk’ moet worden genoemd. Om te komen tot een bewezenverklaring van poging tot doodslag is deze aanmerkelijke kans wel vereist. De rechtbank woog daarbij ook mee dat de agent op het moment van het voorval een helm droeg

Aan de agent moet de verdachte 500 euro immateriële schadevergoeding betalen.

LJ Nummer
BP0220

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 11 januari 2011
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1014 Gepost op: 11 januari 2011, 15:35:28
Groep van 40 personen keert zich tegen politie
Politie in het nauw gedreven in Enkhuizen en lost waarschuwingsschoten
Aanhouding na ongeregeldheden Enkhuizen
Samenscholingsverbod in Enkhuizen

Agenten ontvangen hart onder de riem na angstige momenten

http://www.enkhuizen.nl/

Burgemeester Jan Baas heeft de agenten Helma Mol en Sebastiaan Baanstra in het zonnetje gezet door hen een dinerbon van Grand Café Restaurant Van Bleijswijk te overhandigen. De twee agenten waren bij de ongeregeldheden van 11 december in de binnenstad van Enkhuizen zodanig in het nauw gedreven dat zij zich genoodzaakt zagen enkele waarschuwingsschoten te lossen.

Burgemeester Baas wilde met deze daad niet alleen de agenten een hart onder de riem steken maar ook aandacht vragen voor het toenemende geweld jegens politiemensen en andere hulpverleners: “Dat is onacceptabel want daarmee wordt de gezagsbasis van de politie ondermijnt.”
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1015 Gepost op: 11 januari 2011, 16:26:04
Spoeddebat over geweld tegen hulpverleners

http://binnenland.nieuws.nl/625214/spoeddebat_over_geweld_tegen_hulpverleners

(Novum) - De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over het geweld tegen hulpverleners. Een verzoek daartoe van PVV'er Lilian Helder kreeg dinsdag voldoende steun.

Volgens Helder is het geweld tegen hulpverleners afgelopen oud en nieuw met 25 procent gestegen. "En ook afgelopen weekeind waren er drie geweldsincidenten tegen de politie." Zij wil daarom staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) aan de tand voelen over het stijgend aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners.

De regeringspartijen VVD en CDA steunden haar verzoek. Uit de definitieve rapportage over het verloop van de jaarwisseling bleek overigens dat het geweld tegen werknemers met een publieke taak tijdens oud en nieuw bijna met de helft is gedaald. Vorig jaar waren er 303 geweldsincidenten tegen agenten, ambulancebroeders, brandweerlieden en andere werknemers met een publieke taak. Dit jaar waren het er 173.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1016 Gepost op: 12 januari 2011, 21:16:35
Agente gewond bij aanhouding

http://www.politie.nl/friesland/nieuws/agentegewondbijaanhouding.asp

Wolvega , 12-01-2011 • De politie heeft zondagochtend vroeg op de Eikenlaan een 51-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van poging doodslag.

Een hondengeleidster van de politie Fryslân reed tijdens haar surveillance over de Stellingerweg. Een automobilist verleende haar geen voorrang en de agente besloot dan ook om de man te controleren. De bestuurder maakte echter snelheid en reed vervolgens door naar zijn woning. Daar werd de man door de agente aangesproken. Zo vroeg zij onder andere om zijn rijbewijs. Toen de 51-jarige zijn woning wilde binnengaan, werd hij door de agente vastgepakt. De man begon direct om zich heen te slaan. De agente besloot toen om haar pepperspray te gebruiken. Ondanks de pepperspray bleef de man zich verzetten. Hij sloeg de agente daarbij onder andere met een ketting tegen haar hoofd. Uiteindelijk arriveerden meer agenten en de verdachte kon worden aanhouden. De agente liep door de worsteling letsel op aan haar hoofd en hand. Ze moest zich dan ook onder doktersbehandeling stellen. De 51-jarige man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij blies 755 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De agente deed aangifte van poging tot doodslag. De verdachte is in verzekering gesteld. Hij zit dan ook nog steeds vast.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1017 Gepost op: 13 januari 2011, 00:07:52
Vrouw bijt en krabt verpleegkundige

http://news.google.nl/news/story?ned=nl_nl&ncl=ddv8zpNZUQ53QEMkFh_5uebQldK8M
wo 12 jan 2011, 11:41

LEEUWARDEN -  De politie heeft dinsdagavond laat in het MCL ziekenhuis in Leeuwarden een 41-jarige vrouw uit de gemeente Zuidwest-Friesland aangehouden die een verpleegkundige heeft gekrabd en gebeten. Dat meldt de politie Friesland woensdag.

De vrouw was met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de behandeling wilde zij weer naar huis, maar een verpleegkundige hield haar tegen. Daarop begon de vrouw te krabben en te bijten. De politie nam de vrouw mee naar het bureau.
Samen sterk in de hulpverlening!


Gast48368

  • Gast
Reactie #1018 Gepost op: 15 januari 2011, 20:17:34
Dit is nog eens lik op stuk beleid.  O0

850 euro boete voor bedreigen agent

HARDERWIJK - Een 63-jarige man uit Harderwijk heeft vrijdagmiddag een boete van 850 euro gekregen, nadat hij een agent ernstig had bedreigd.

Agenten waren naar zijn huis gegaan voor een onderzoek naar een huisgenoot van de man. Een agent werd door de 63-jarige zo ernstig bedreigd, dat de agenten besloten hem aan te houden.

De agenten namen contact op met het Openbaar Ministerie, dat de man een forse boete oplegde.


JordyDelwel

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,525
  • www.DelwelFotografie.nl
Reactie #1019 Gepost op: 15 januari 2011, 20:23:22
Fotograaf Harderwijk e.o. http://www.DelwelFotografie.nl