Geweld tegen hulpverleners

Auteur Topic: Geweld tegen hulpverleners  (gelezen 541573 keer)

0 gebruikers (en 33 gasten bekijken dit topic.

stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Reactie #1100 Gepost op: 2 augustus 2011, 02:19:55
Het moet toch niet gekker worden... :o :o :(


HBm

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 851
  • Overleden, maar niet vergeten
    • "Hulpverleningsforum, een dagelijkse bron voor leering en vermaak"
Reactie #1101 Gepost op: 2 augustus 2011, 03:48:03
Deze rechter staat voor mijn gevoel totaal niet met zijn benen in deze maatschappij.
Om hem nou gelijk hersenloos te noemen gaat misschien wat ver maar helemaal jofel was hij ten tijde van deze uitspraak

Toch is het niet alleen de rechter....
De eis van de OvJ was niet zo gek veel meer dan dat wat de rechter uiteindelijk heeft opgelegd.  >:(
Voorheen helm met twee strepen - Overleden 21 april 2012


Nebh

  • Stagaire
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 52
Reactie #1102 Gepost op: 2 augustus 2011, 08:46:11
Tubantia heeft pas geleden nog een hyeels tuk geschreven over agressie tegen verkeersregelaars.
http://www.tctubantia.nl/regio/twente/9165895/Agressie-tegen-verkeersregelaar.ece

Citaat
Agressie tegen verkeersregelaar
  maandag 25 juli 2011 | 07:06

Tekstgrootte  
 
Foto: Frans Nikkels
 ENSCHEDE - Verkeersregelaars krijgen geregeld te maken met agressie van weggebruikers. Die pikken het niet dat hen de doorgang wordt ontzegd omdat er een weg openligt of een groot evenement wordt georganiseerd.

Niet iedereen weet dat de verkeersregelaars een wettelijke status hebben; hun aanwijzingen dienen te worden opgevolgd. Maar in de dagelijkse praktijk doet niet iedereen dat. Verkeersregelaar Virgil Ciebrant van NedTraffic uit Enschede is al eens door optreden van een agressieve automobilist op de motorkap beland. Ciebrant moet regelmatig opzij springen als zijn stopteken wordt genegeerd. Verbaal geweld behoort tot de standaard bejegening.

Twee mishandelingen

In 2010 is op zestien verkeersregelaars ingereden en werd tweemaal een verkeersregelaar mishandeld. De agressie in het verkeer lijkt toe te nemen en dat gaat ook ten koste van de verkeersregelaar. Soms loopt een aanrijding fataal af en overlijdt een ‘hulpagent’.

Agressie wordt volgens Wouter Hermelink van verkeersbureau Quivium uit Denekamp soms uitgelokt door een iets te autoritair optredende verkeersregelaar. „Het is de toon die de muziek maakt.”

Enkele duizenden professionals

In ons land zijn ettelijke duizenden professionele verkeersregelaars actief. Zij worden ingeschakeld door wegenbouwers en organisatoren van grote evenementen.

Opdrachtgevers als gemeenten, Rijkswaterstaat, provincie Overijssel en opdrachtgevers uit de wegenbouw en de paardensport, zoals het CSI Geesteren en de Military, maken gretig gebruik van hun diensten. De regelaars zijn namelijk snel en flexibel inzetbaar en hoeven niet in dienst te worden genomen.

Tijdelijke regelaars

Behalve professionele verkeersregelaars is er ook een legioen vrijwilligers dat tot tijdelijk verkeersregelaar wordt opgeleid door de politie Twente. Bij bijvoorbeeld de marathon in Enschede worden 140 van deze tijdelijke regelaars ingezet. Landelijk gaat het jaarlijks om de inzet van 20.000 tot 25.000 opgeleide vrijwilligers.

Maandag in De Twentsche Courant Tubantia: ‘Je hebt thuis zeker niets te vertellen’

De rijksoverheid heeft informatie over verkeersregelaars op een rij gezet. Voordat verkeersregelaars aan de slag kunnen, is er een aanstellingspas nodig. Het Verkeerscentrum Nederland regelt de uitgifte van die passen.

Lees hier de regeling verkeersregelaars zoals die in 2009 in de Staatscourant is gepubliceerd. De regeling bevat informatie over de opleiding, de aanstelling, de examinering en de uitrusting van verkeersregelaars.

 
http://www.tctubantia.nl/regio/twente/9165895/Agressie-tegen-verkeersregelaar.ece

Citaat
Amsterdam pakt geweld tegen verkeersregelaars aan
  dinsdag 25 november 2008 | 08:55

Tekstgrootte  
 AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zal voortaan de strafeis verdubbelen voor bedreiging of mishandeling van verkeersregelaars. Het parket heeft dat besloten na een reeks incidenten waarbij verkeersregelaars het slachtoffer werden van agressieve bestuurders.
,,We zien hen als slachtoffers in hun beroepsuitoefening.'' Dat heeft een woordvoerster van het OM in Amsterdam dinsdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Het parket schakelt met deze maatregel alle verkeersregelaars gelijk aan ambtenaren. Voor geweld tegen ambtenaren geldt in heel Nederland dat justitie de strafeis verdubbelt.

http://www.tctubantia.nl/algemeen/binnenland/4099532/Amsterdam-pakt-geweld-tegen-verkeersregelaars-aan.ece

meer stukken door de tubantia: http://www.tctubantia.nl/search/
Wel heb ik destijds besloten, dat ik de harde weg ontwijk… Dus blijf ik lopen door de sloten, liefst in zeven tegelijk.


Hoguhugo

  • Cameraman HPM/NOS | Geluidsman | Editor
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,221
Reactie #1103 Gepost op: 4 augustus 2011, 09:23:19
Meer aangiftes geweld tegen politieagenten
4 augustus 2011

NO-Gelderland – Agenten van het politiekorps Noord- en Oost-Gelderland deden de eerste zes maanden van dit jaar vaker aangifte van een geweldsincident dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Het aantal aangiftes steeg met 34%. Geweld tegen politieagenten wordt door het korps niet geaccepteerd, aannemelijk is dat de stijging wordt veroorzaakt doordat er binnen het korps steeds meer aandacht voor het onderwerp is.

Agenten komen bij de uitvoering van hun werk regelmatig in aanraking met geweldssituaties, zoals vechtpartijen, bedreigingen en beledigingen. Taak van de agenten is om verdere escalatie te voorkomen. Helaas zijn zij zelf ook regelmatig het doelwit van geweld, agressie of beledigingen. In de eerste zes maanden van 2010 is er 150 keer door een agent aangifte gedaan van een geweldsincident. In het eerste half jaar van 2011 is er 202 keer aangifte gedaan. Het gaat in de meeste gevallen (134 in 2011) om belediging.

Onacceptabel

Agenten doen ook gewoon hun werk om een boterham te verdienen. Dat zij tijdens dit werk persoonlijk gedupeerd worden door belagers of beledigers is onacceptabel. De korpsleiding heeft in 2010 veel aandacht gevraagd voor geweldsincidenten en de afhandeling daarvan. Ook riep men gedupeerde agenten op om altijd aangifte te doen als er een strafbaar feit tegen hen gepleegd is. Plaatsvervangend korpschef Gerard ten Have: ‘Samen maken wij ons sterk om duidelijk te maken dat geweld en agressie niet getolereerd worden’.

Maatregelen

Binnen het korps wordt er niet alleen meer aandacht besteed aan het onderwerp, ook wordt er geïnvesteerd. Eind 2010 zijn er nieuwe helmcamera’s besteld die worden ingezet bij grote evenementen en situaties waarbij veel publiek op de been is. Agenten die met de camera’s hebben gewerkt zijn zeer positief over de de-escalerende werking ervan. In meerdere situaties bleek dat agressieve mensen op afstand bleven na het zien van de camera’s.

Vervolging

Het beleid van het Openbaar Ministerie is erop gericht dat personen die geweld uiten naar politieambtenaren, of anderen met een publieke taak, een extra zware strafeis tegemoet kunnen zien. De Officier van Justitie kan straffen eisen tot 200% hoger dan normaal.

Bij het bepalen van de strafeis kijkt de officier van justitie naar allerlei factoren, waaronder de ernst van het delict, de leeftijd van de verdachte en eventuele eerdere veroordelingen. Bij geweldsmisdrijven zijn ook de kenmerken van het slachtoffer relevant, bv het feit dat het een agent is. Voor het slachtoffer is het mogelijk zich te voegen in het strafproces om zijn schade te verhalen.

Bron: http://112achterhoek-nieuws.nl/2011/08/meer-aangiftes-geweld-tegen-politieagenten/
Volg mij ook op twitter: @hoguhugo


stammie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 952
  • Het moet, dus het kan!
Reactie #1104 Gepost op: 8 augustus 2011, 01:50:01
Man steekt politiebus in brand
Laatste update:  7 augustus 2011 12:26 info

.ZUTPHEN - Een 46-jarige man uit Winterswijk is zaterdagavond aangehouden omdat hij in Zutphen een politiebus in brand zou hebben gestoken. Dat meldde de politie zondag.
 
Agenten kwamen af op een melding van burenruzie. Eenmaal ter plaatse bleek er een ruit van een huis te zijn gesneuveld.

Terwijl de agenten onderzoek deden, zagen ze dat hun bus in brand stond. Het vuur kon snel geblust worden.

De Winterswijker werd daarop aangehouden wegens brandstichting.

Een 29-jarige man uit Lochem werd opgepakt wegens het vernielen van de ruit. Hij meldde zichzelf bij de politie.

BRON: NU.NL


Blauwe-motormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 686
Reactie #1105 Gepost op: 11 augustus 2011, 16:54:11
Vechtersbazen cel in na Vestingdag
  
ELBURG - Vijf vechtersbazen heeft de politie samen met de marechaussee aangehouden na afloop van de vestingdag in Elburg, in de nacht van woensdag op donderdag.Het ging daarbij om personen die zich hevig verzetten bij hun aanhouding. Sommigen gingen daarbij op de vuist met de politie of richtten vernielingen aan in de politieauto. Drie personen hebben de nacht doorgebracht in een politiecel. Een 27-jarige verdachte uit Elburg en een 29-jarige man uit Dronten die werden bekeurd voor wildplassen wilden bij het uitschrijven van de bon niet meewerken. De Elburger verzette zich hevig en vernielde de bril van één van de verbalisanten. Ook een 34-jarige man uit 't Harde is aangehouden voor het beledigen en bedreigen van een politieagent en vernieling. De agent zag de man met een fiets over z'n schouder lopen. Toen hij de identiteit van de man wilde controleren weigerde ook hij iedere medewerking.De man bedreigde de agent en een marechausseeer met de dood. Onderweg naar het politiebureau richtte hij geboeid en al trappend in de politieauto vernielingen aan. Zijn vriendin, een 22-jarige vrouw uit 't Harde probeerde de aanhouding van haar vriend te voorkomen en werd eveneens aangehouden. Daarbij sloeg de vrouw een politieagente. Het stel is in verzekering gesteld. In het cellencomplex in Apeldoorn heeft de man met zijn ring nog de deur van de cel bekrast. De schade wordt op hem verhaald en ook hier krijgt hij een proces-verbaal voor.Verder hield de politie in samenwerking met de marechaussee een 19-jarige man uit Kamperveen aan op verdenking van mishandeling van een 20-jarige Elburger. Een conflict tussen de twee leidde tot een vechtpartij, waarbij de Kampervener de Elburger op zijn gezicht sloeg. De man uit Elburg is ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd. Over zijn letsel is niets bekend. De tiener uit Kamperveen werd na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Bron: http://www.destentor.nl/regio/veluwenoord/9278599/Vechtersbazen-cel-in-na-Vestingdag.ece

Zelfs in de kleinere plaatsen in Nederland is allerlei soorten geweld in de richting hulpverleners blijkbaar erg normaal...


sylvester1986

  • Gast
Reactie #1106 Gepost op: 12 augustus 2011, 11:01:19
Agressieve bedelaar mishandelt agent
UTRECHT -  Een 42-jarige bedelaar uit Leeuwarden heeft een agent op Utrecht CS vrijdagochtend zo zwaar mishandeld, dat die enkele gekneusde ribben opliep.

De agent van de Spoorwegpolitie zag rond 07.30 uur dat de verdachte op agressieve wijze een vrouw om geld vroeg. Toen de agent hem daarop aansprak en op de bon wilde slingeren, werd de man woest en weigerde hij elke medewerking. Daarop werd hij aangehouden en meegenomen naar het politiebureau in de stationshal.

Net voor de ingang van het bureau, probeerde de agressieve bedelaar te vluchten. Hij sloeg de agent daarbij in het gezicht en gaf hem een elleboogstoot in zijn ribben.

Met behulp van een andere agent is de man overmeesterd en alsnog vastgezet. Hij is een bekende van de ¨politie.

Bron: telegraaf


Arie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,818
    • Regio15
Reactie #1107 Gepost op: 12 augustus 2011, 11:04:31
Wat een mafketels heb je toch, als ik dit zo lees.  >:(
Redactielid bij http://www.regio15.nl, de website voor het laatste hulpverleningsnieuws uit regio 15 (Haaglanden)


Dokterswacht

  • fotograaf/AED bediener
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 691
Reactie #1108 Gepost op: 12 augustus 2011, 13:10:51
Vandaag werd een gevallen fietser zeer agressief toen een aantal mensen hem wilden helpen.
De fietser viel in Drachten met zijn fiets, en leek enkelletsel te hebben. Dit werd gezien door een aantal mensen, waaronder een collega fotograaf welke aan dezelfde straat (Tjaarda) woonde. In eerste instantie besloot hij er niet op te reageren omdat er voldoende mensen waren om te helpen (en dit ook deden) en als fotograaf niet te gaan omdat dit het soort zaken zijn die we niet vastleggen.

Hij keek vanuit zijn woning naar het gebeuren toen hij zag dat het slachtoffer agressief begon te worden. Daarop besloot hij zijn hulp alsnog aan te bieden. Eenmaal aangekomen, was de ambu er inmiddels ook. Deze was toevallig bemenst door twee dames, welke de grootste moeite hadden de man onder controle te houden en te onderzoeken. Ook viel hij de beide dames aan. De fotograaf besloot te helpen, wat werd gewaardeerd door het ambuteam. Politie was inmiddels ook onderweg.
De hulp die de fotograaf gaf moest hij echter bekopen met twee beten door het slachtoffer, die zeer agressief bleef.
Toen de politie gearriveerd was, bleek de man mogelijk onder invloed van speed en een epilepsiepatient te zijn. Er werd speed gevonden in zijn kleding.

De man bleek achteraf geen letsel te hebben en is door zijn inmiddels gewaarschuwde ouders opgehaald. Deze zijn ook op de hoogte gebracht van zijn speedgebruik.

De fotograaf heeft er verder geen letsel aan over gehouden.

Bron: ikzelf via radiocontact met betreffende fotograaf


Blauwe-motormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 686
Reactie #1109 Gepost op: 12 augustus 2011, 19:40:08
Agente gewond na ruzie bij café Meppel
MEPPEL - Bij een ruzie donderdagnacht bij een café in Meppel is een politieagente gewond geraakt. Dit gebeurde toen de politie en de marechaussee een jongen wilden aanhouden na een vechtpartij. Meerdere mensen bemoeiden zich met de aanhouding. De agente werd geduwd en raakte gewond. De politie zoekt getuigen van het incident. Er is nog niemand aangehouden.

Bron: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/64573/agente-gewond-na-ruzie-bij-cafe-meppel