Taakstraffen voor agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taakhttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160531/taakstraffen/1 maart 2013 - Arrondissementsparket Amsterdam
De politierechter in Amsterdam heeft gisteren een aantal taakstraffen opgelegd aan personen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen , bedreigingen of beledigingen van ambtenaren.
Ambtenaren of personeel met publieke taken moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen. Geweld tegen en beledigingen en bedreigingen van deze personeelsleden is een zorg die de hele samenleving aangaat. Voor de politie, de gemeente en het OM heeft het bestrijden van deze vorm van agressie en geweld een hoge prioriteit.
Het is niet normaal, zoals de politierechter gisteren zei, dat je je agressief gedraagt tegen controleurs van het vervoersbedrijf GVB als zij om je legitimatiebewijs vragen. Zeker niet als je zwart rijdt. Dat deed namelijk een 26-jarige man uit Amsterdam. Hij verzette zich niet alleen hevig, maar heeft ook twee handhavers beledigd tot op het bot. Volgens officier van justitie Otto van der Bijl gingen de beledigingen die de 26-jarige Amsterdammer uitte te ver. 'Handhavers worden vaker beledigd, maar dit sloeg alles. Ik zie deze beledigingen niet als normaal. Ik zie ze als zeer ernstig'. Van der Bijl eiste 68 uur werkstraf. Ook omdat de man zich verzette en in het bezit was van zes XTC-pillen. De politierechter veroordeelde de Amsterdammer tot 52 uur werkstraf.
De politierechter legde ook een aantal taakstraffen op aan personen die ambtenaren van de politie, de dienst werk en inkomen (DWI), Stadstoezicht en het Bureau Jeugdzorg hebben beledigd of bedreigd. Of gewelddadig waren tegen werknemers van deze diensten. De hoogste straf kreeg een man opgelegd die begon te schelden en zich verzette tegen zijn aanhouding toen hij zonder uit te checken door de metropoortjes ging. Hij is veroordeeld tot 60 uur werkstraf.
Het OM handelt zaken als deze duidelijk, consequent en daadkrachtig af. Vuistregel daarbij is, dat het OM waar mogelijk een 200% hogere straf zal eisen. Het OM kijkt zorgvuldig naar de ernst van de zaak, de omstandigheden waaronder de feiten werden gepleegd, naar de persoon van de dader en de rol van het slachtoffer zelf.