Geweld tegen hulpverleners

Auteur Topic: Geweld tegen hulpverleners  (gelezen 543552 keer)

0 gebruikers (en 22 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1620 Gepost op: 13 april 2014, 01:11:47
Week VPT: Geweld tegen hulpverleners ondermijnt gezag

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162572/week-vpt-geweld/
11 april 2014 - Arrondissementsparket Midden-Nederland

De week van 14 tot en met 18 april is landelijk aangewezen als de Week van de Veilige Publieke Taak. Aandacht voor dit onderwerp blijft geboden. Geweld tegen handhavers of hulpverleners ondermijnt het gezag en verdient een hogere straf. Deze week zijn er relatief veel zaken op zittingen van de politierechter in de regio Midden-Nederland.

Voor de politierechter van de Utrechtse locatie van de rechtbank Midden-Nederland staan dergelijke zaken gedurende de hele week gepland. Beledigen, uitschelden en bedreigen van agenten, een boa en parkeercontroleurs komen aan de orde op maandagmiddag, op dinsdagochtend, woensdagmiddag, donderdag en vrijdagochtend. Opmerkelijk is de zaak op dinsdagochtend van een man die verdacht wordt van diverse vernielingen en bedreigingen waaronder een bedreiging op het stadhuis in Amersfoort ("Ik ga de burgemeester kapot maken"). Met name op de vrijdagochtend zijn er diverse zaken te volgen, zoals belediging van een hoofdconducteur, bedreiging een inspecteur van het UWV en diverse zaken gericht tegen agenten. Onder veilige Publieke Taak vallen namelijk niet alleen ambtenaren die in openbare dienst hun werk doen, maar ook anderen die tijdens hun werk worden geconfronteerd met agressie en geweld. Alle zittingen zijn openbaar.

De reden dat het Openbaar Ministerie extra zwaar tilt aan dit soort feiten is gelegen in het feit dat de agressie en het geweld niet alleen de personen in kwestie raken maar de uitvoering van de publieke taak, hulpverlening, toezicht en handhaving, in gevaar brengen. Het is om die reden dan ook dat het Openbaar Ministerie landelijke richtlijnen hanteert: in beginsel worden deze zaken voor de rechter gebracht, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en wordt er een hogere straf geëist. Zoals altijd weegt de officier bij het bepalen van de strafeis alle omstandigheden mee, maar richtlijn bij delicten tegen uitvoerders van de publieke taak is een verhoging van 200 procent.

Een recent onderzoek van het WODC ‘Bedreigen en intimideren van OM- en politiemedewerkers' laat zien dat 41 procent van het politiepersoneel en 8.3 procent van de OM-medewerkers in 2013 hiermee te maken heeft gekregen. Vanaf dinsdag 15 april is dit rapport te downloaden via http://www.politieacademie.nl/.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1621 Gepost op: 13 april 2014, 01:12:41
OM organiseert Week van de Veilige Publieke Taak

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162577/organiseert-week/
11 april 2014 - Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie organiseert van 14 t/m 18 april de Week van de Veilige Publieke Taak. In diverse regio's vinden themazittingen plaats, waarvoor publieke partners uitgenodigd zijn. Ook via www.facebook.com/openbaarministerie en andere media besteedt het OM tijdens deze week aandacht aan Veilige Publieke Taak.

Waarom aandacht voor Veilige Publieke Taak?
Personen met een publieke taak moeten ongestoord hun werk kunnen uitvoeren. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers van zorg-, welzijn- en onderwijsinstellingen, politie en gemeente geconfronteerd worden met geweld en agressie.
Het OM treedt hiertegen consequent en daadkrachtig op. Zo zal de officier van justitie bij geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en worden slachtoffers optimaal geďnformeerd.

Hogere strafeisen
Ook verhoogt het OM de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en andere beroepsbeoefenaars. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd en de persoon van de verdachte. Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit als 200% zwaarder beoordeeld. De officier weegt daarnaast ook de overige omstandigheden van het delict en de verdachte.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1622 Gepost op: 15 april 2014, 23:40:14
"Wrang dat juist hulpverleners slachtoffer worden"

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162590/wrang-juist/
15 april 2014 - Arrondissementsparket Midden-Nederland

"Beseft de verdachte wel dat we in dit land heel blij mogen zijn met mensen die zich inzetten voor het lot van anderen en hoe moeilijk dat werk wordt als je telkens met geweld wordt geconfronteerd". Met deze woorden zette de officier van justitie scherp neer waar het om gaat in deze week van de Veilige Publieke Taak. Hij eiste 9 maanden celstraf waarvan 3 voorwaardelijk tegen een man voor vernielingen en bedreigingen, onder andere aan het adres van burgemeester Bolsius van Amersfoort.

De 52-jarige verdachte uit Amersfoort stond voor de rechter vanwege het vernielen van een ruit en een deur van Begeleidwonen Kwintes en bedreiging van een medewerker van Kwintes in november 2013, voor vernieling van een deur van dagactiviteitencentrum De Boeier in maart 2014 en bedreiging aan het adres van de burgemeester in januari van dit jaar. Die dag was hij op het stadhuis, wees op zijn zak en zei tegen een bode "ik heb een pistool, ik ga de burgemeester kapot maken."

Het Openbaar Ministerie geeft bijzondere aandacht aan deze zaak omdat het geweld zich richt op mensen of instellingen die het juist mogelijk maken dat onze samenleving blijft draaien. "Het is wrang dat juist mensen en instanties waarvan de verdachte hulp en ondersteuning ondervindt, slachtoffer worden van zijn gewelddadig handelen", aldus de officier.

De verdachte, die te kampen heeft met psycho-sociale problemen, bekende de meeste feiten en gaf aan te willen worden behandeld. De officier achtte alle feiten bewezen en eiste een celstraf van 9 maanden waarvan drie voorwaardelijk. "Ik til hier zwaar aan", zei hij, "want dit zijn allemaal feiten gericht tegen de uitvoering van de publiek taak". De advocaat pleitte voor reclasseringstoezicht en alleen een voorwaardelijke straf. Dat legde de rechter niet op aangezien er nog reclasseringstoezicht loopt, tot 2015, in verband met een eerder opgelegde straf. Zij veroordeelde de man tot zeven maanden celstraf waarvan 3 voorwaardelijk.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1623 Gepost op: 15 april 2014, 23:49:16
VPT-zittingen in Oost-Nederland

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162588/week-veilige/
15 april 2014 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

Het arrondissementsparket Oost-Nederland behandelt op vrijdag 18 april 2014 bij de politierechter van de rechtbanken Gelderland en Overijssel 22 zaken waarbij sprake is van geweld tegen personen met een publieke taak. Het gaat hierbij o.a. om mishandeling, bedreiging en belediging van politieagenten en medewerkers in de zorg. De zittingen zijn in het kader van de Week van de Veilige Publieke Taak. Het Openbaar Ministerie organiseert deze week om extra aandacht te vragen voor het onderwerp geweld tegen mensen die een publieke taak vervullen.

Waarom aandacht voor Veilige Publieke Taak?
Personen met een publieke taak moeten ongestoord hun maatschappelijk noodzakelijke en belangrijke werk kunnen uitvoeren. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers van zorg-, welzijn-, en onderwijsinstellingen, politie en gemeente geconfronteerd worden met geweld en agressie. Het OM treedt hiertegen consequent en daadkrachtig op. Zo zal de officier van justitie bij geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en worden slachtoffers optimaal geďnformeerd.

Hogere strafeis
Het OM verhoogt de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en andere beroepsbeoefenaars. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd, en de persoon van de verdachte. Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit als 200% zwaarder beoordeeld. De officier weegt daarnaast ook de overige omstandigheden van het delict en de verdachte.

Overzicht VPT zaken op 18 april 2014 in Oost-Nederland:

Rechtbank Gelderland, locatie Zutphen
9.00: mishandeling van een medewerker van GGNet op 9 mei 2013 in Warnsveld
9.15: mishandeling van een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg op 21 januari 2014 in Zutphen
9.45: mishandeling van een medewerker van GGNet op 7 december 2013 in Warnsveld
10.50: belediging en bedreiging van een brigadier van de politie op 12 februari 2013 in Hoenderloo
11.10: mishandeling van een ambulance medewerker op 26 april 2013 in Ermelo
11.35: eenvoudige belediging van een politieagent op  9 september 2013 in Wilp

Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem
9.00: belediging en bedreiging met de dood van een politieagent op 9 januari 2014 in Arnhem
9.20 :  belediging en bedreiging met de dood van een politieagent op 11 juni 2013 in Zaltbommel
9.40: bedreiging van een wijkagent  op 12 september 2013 in Arnhem
10.00: belediging en bedreiging van een politieagent 31 juli 2013 in Huissen
10.30: belediging van een baliemedewerkster bij de politie op 2 april 2013 in Nijmegen
10.50:  telefonische bedreiging van politieagenten op 13 januari 2014 in Nijmegen
11.05: bedreiging met de dood met een sikkel van een politieagent op 30 januari 2014 in Vuren
11.30:  mishandeling van een politieagent op 5 februari 2014 in Doesburg

Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle
9.00: mishandeling van een buschauffeur op 30 december 2013 in Zwolle
9.15: bedreiging van een politieagent, belediging en mishandeling van een politieagent op 1 januari 2014 in Zwolle
9.50: bedreiging van een politieagent, belediging en mishandeling van een politieagent op 1 januari 2014 in Zwolle
10.25: mishandeling van een politieagent op 24 oktober 2012 in Zwolle
10.45: mishandeling van een hoofdagent op 30 april 2013 in Deventer
12.15: belediging van een hoofdagent op 10 april 2012 in Kampen

Rechtbank Overijssel, locatie Almelo
9.00: bedreiging met de dood van een BOA werkzaam bij NS op 22 januari 2014 te Enschede
9.35: bedreiging van een gemeenteambtenaar op 24 januari 2014 te Almelo
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1624 Gepost op: 15 april 2014, 23:50:09
OM eist in hoger beroep deels hogere straffen op themazitting Veilige Publieke Taak

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162585/eist-hoger-beroep-0/
15 april 2014 - Ressortsparket

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep deels hogere straffen geëist tegen een aantal verdachten op een themazitting Veilige Publieke Taak. Bij alle verdachten gaat het om het plegen van een strafbaar feit tegen een functionaris werkzaam in een publieke functie. Vijf zaken werden inhoudelijk afgedaan, twee zaken werden aangehouden en in twee zaken eiste het OM dat verdachten niet-ontvankelijk zijn in het hoger beroep.

Van de zaken die inhoudelijk zijn afgedaan gaat het om de volgende zaken.

De eerste zaak ging om een 51-jarige man uit Den Haag die ervan verdacht wordt op 13 november 2013 een beveiliger van een warenhuis in Den Haag te hebben bedreigd. De rechtbank legde 20 dagen cel op. De verdachte stelde hoger beroep in. De advocaat-generaal eiste  30 dagen cel.

De tweede zaak ging om een 36-jarige man uit Rotterdam die ervan verdacht wordt op 23 oktober 2012 een RET-controleur in Rotterdam te hebben bedreigd. De rechtbank legde 4 weken cel op. De verdachte ging in hoger beroep. De advocaat-generaal eiste 4 weken cel en tenuitvoerlegging van 2 weken cel in verband met een andere straf.

De derde zaak ging om een 25-jarige man uit Den Haag die ervan verdacht wordt op 12 augustus 2011 een psychiatrisch arts in Den Haag te hebben bedreigd. De rechtbank verklaarde verdachte schuldig maar legde geen straf of maatregel op. De verdachte ging in hoger beroep. De advocaat-generaal achtte net als de rechtbank de verdachte schuldig maar vroeg geen straf of maatregel op te leggen.

De vierde zaak ging om een 24-jarige man uit Den Haag die verdacht wordt van het plegen van openlijk geweld tegen een HTM'er op 7 juni 2012 in Den Haag. De rechtbank legde 4 weken cel op. De verdachte ging in hoger beroep. De advocaat-generaal eiste 4 weken cel.

De vijfde zaak ging om een 19-jarige verdachte uit Den Haag die ervan verdacht wordt zich o.a. te hebben verzet bij een aanhouding op 24 juni 2013 in Den Haag. De rechtbank legde 30 dagen cel op. De verdachte ging in hoger beroep. De advocaat-generaal eiste 50 dagen cel.

Uitspraak in alle zaken over twee weken.

Veilige publieke taak
Personen met een publieke taak moeten ongestoord hun maatschappelijk noodzakelijke en belangrijke werk kunnen uitvoeren. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers van zorg-, welzijn-, en onderwijsinstellingen, politie en gemeente geconfronteerd worden met geweld. Het Openbaar Ministerie (OM) komt op voor deze mensen als zij slachtoffer worden tijdens de uitoefening van hun werk.

Het OM treedt consequent en daadkrachtig op tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak. Hierover hebben politie en OM landelijk een aantal afspraken gemaakt  waarmee geweld en agressie tegen ambtenaren met een publieke taak op eenduidige, effectieve en snelle wijze kan worden aangepakt. Hierbij wordt een aantal uitgangspunten gehanteerd. Zo zal de officier van justitie bij  geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en worden slachtoffers optimaal geďnformeerd.

Ook verhoogt het OM de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en andere beroepsbeoefenaars. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd, en de persoon van de verdachte. Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit als 200% zwaarder beoordeeld. De officier weegt daarnaast ook de overige omstandigheden van het delict en de verdachte.

De richtlijnen die het OM hanteert voor de aanpak van agressie- en geweldsdelicten - en waarin de 200% als vaste beoordelingsfactor is opgenomen - onderscheiden twee groepen beroepsbeoefenaars: (1) ambtenaren in de uitoefening van een openbare dienst, en (2) anderen indien zij tijdens het uitoefenen van hun (al dan niet bezoldigd) beroep met agressie en geweld worden geconfronteerd'. Als voorbeeld van ambtenaren die belast zijn met de uitoefening van een publieke taak wordt  genoemd ordehandhavers, beveiligingsbeambten, ambulancepersoneel en huisartsen. Als voorbeeld van de categorie ‘anderen' kan gedacht worden aan  advocaten, winkelpersoneel en officials in de sport. De verhoging van de ernst van het feit met 200% zal ook worden toegepast als er sprake is van geweld of agressie, gepleegd tegen personen die behoren tot de familiekring van deze beroepsbeoefenaren.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1625 Gepost op: 17 april 2014, 17:23:06
https://www.youtube.com/watch?v=a06k_t987PU
Agressie tegen ambtenaren en hulpdiensten voor de rechter
RTV NH Wij zijn Noord-Holland
Gepubliceerd op 16 apr. 2014
Citaat
In een speciale zitting heeft de politierechter in Haarlem vandaag een aantal mensen veroordeeld voor het uitschelden, bedreigen en mishandelen van ambtenaren en andere mensen met een 'publieke functie'
Samen sterk in de hulpverlening!


piet60

  • vkr-pop
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 628
Reactie #1626 Gepost op: 18 april 2014, 21:53:54
Citaat van: thetwin84 link=msg=1154919 date=1367047584
Gelukkig maar lichtgewond...
Maar wat word hem nou ten laste gelegd?

Negeren afzetting\ geslotenverklaring en mishandeling cq poging doodslag.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1627 Gepost op: 22 april 2014, 15:48:39
Agente mishandeld tijdens aanhoudingen vechtpartij

http://www.politie.nl/nieuws/2014/april/20/09-agente-mishandeld-tijdens-aanhoudingen-vechtpartij.html
Laatste update: 20-04-2014 | 15:23

Helmond - Agenten arresteerden zondagochtend 20 april zes personen in de omgeving van het Havenplein in Helmond na een vechtpartij. Eén van de verdachten mishandelde een agente.

Bij een horecagelegenheid aan het Havenplein ontstond zondagochtend rond 2.00 uur een vechtpartij. Ter plaatse bleek dat een 27-jarige inwoner van Helmond uit het café was gezet en weer naar binnen wilde. Om de partijen gescheiden te houden greep de politie in en sommeerde alle personen die buiten stonden om het Havenplein te verlaten. Op een gegeven moment draaide een 49-jarige Helmonder zich toch om en begon te vechten. Hierop is hij aangehouden. De 27-jarige verdachte wilde ook terug naar de 49-jarige verdachte maar werd onder hevig verzet tegengehouden door de politie. Op dat moment bemoeiden omstanders zich met de aanhouding en probeerden zij de verdachte te ontzetten. De 27-jarige verdachte schold de politie uit en bespuugde een agent. Een 21-jarige vrouw uit Helmond die zich met de aanhoudingen bemoeide, is ook aangehouden. Evenals een 46-jarige vrouw uit Helmond die een agente schopte, sloeg, bedreigde en beledigde. Een 18-jarige jongen uit Helmond werd opgepakt omdat hij het gebied weigerde te verlaten en de politie uitschold en een 20-jarige Eindhovenaar omdat hij weigerde weg te gaan. De 49-jarige man, de 21-jarige vrouw, de 20-jarige en de 18-jarige man zijn na verhoor vrijgelaten. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt. De 46-jarige vrouw en de 27-jarige verdachte zitten nog vast voor verder onderzoek.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1628 Gepost op: 26 april 2014, 21:58:19
Politie zoekt getuigen van geweldpleging tegen politieambtenaar

http://www.politie.nl/nieuws/2014/april/26/03-weesp-politie-zoekt-getuigen-van-geweldpleging-tegen-politieambtenaar.html
Laatste update: 26-04-2014 | 16:12

Weesp - De politie onderzoekt een openlijke geweldpleging tegen een politiebiker die zaterdag 26 april plaatsvond op de Amstellandlaan ter hoogte van een snackbar en roept getuigen op zich te melden.

Even na 13.00 uur zag een politiebiker, die toezicht hield bij de viering van Koningsdag, een man in een auto zitten, waarvan hij wist dat hij stond gesignaleerd. De politiebiker wilde daarop de bestuurder van de auto staande houden, maar daar wilde de bestuurder niet aan meewerken en reed weg.

Tweetal aangehouden
De politiebiker werd bij het wegrijden door de autospiegel geraakt. Korte tijd later keerde dezelfde auto terug, maar de gezochte persoon zat er niet meer in. De bestuurder stapte uit en duwde direct de politiebiker. Die bestuurder werd aangehouden en verzette zich met geweld tegen zijn aanhouding. Een tweede man bemoeide zich ook met het gebeuren en sloeg de politiebiker tegen het hoofd. Ook hij werd aangehouden. Het tweetal, een 40-jarige man uit Huizen en een 22-jarige man uit Weesp, is aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging.

Beeldvorming compleet maken
Om een juist en volledig beeld te krijgen van wat zich precies afspeelde, wil de politie graag in contact komen met getuigen van de voorvallen. Zij kunnen contact opnemen via het telefoonnummer 0900 8844 of anoniem melding doen bij Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1629 Gepost op: 2 mei 2014, 02:23:44
Man aangehouden na mishandeling beveiliging ziekenhuis

http://www.politie.nl/nieuws/2014/mei/1/01-man-aangehouden-na-mishandeling-beveiliging-ziekenhuis.html
Laatste update: 01-05-2014 | 10:34

Groningen - Agenten hebben in de nacht van woensdag op donderdag een 21-jarige man uit Groningen aangehouden in het ziekenhuis aan de Van Swietenlaan.

De man zou onder invloed van alcohol onwel zijn geworden. Hij is door het ambulancepersoneel naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis werd hij agressief en zou hij twee medewerkers van de beveiligers hebben mishandeld. De verdachte is aangehouden en ingesloten voor verhoor. Omdat de man wederom onwel werd, is hij alsnog voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.
Samen sterk in de hulpverlening!