24 maanden gevangenisstraf geëist voor diefstal en geweld tegen een politieagenthttps://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@87208/24-maanden/13 november 2014 - Arrondissementsparket Oost-Nederland
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft gistermiddag voor de rechtbank in Arnhem 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar, geëist tegen een 32-jarige man uit Bennekom. De man wordt verdacht van het gebruik van geweld tegen een politieagent na het stelen van een trilplaat.
ToedrachtIn de nachtelijke uren van 18 mei 2014 zouden twee mannen een trilplaat hebben gestolen in Bennekom. De mannen hadden de trilplaat in de laadbak van een vrachtwagen gezet. De klep van de vrachtwagen is niet dichtgedaan en de mannen zijn weggereden. Na een bocht viel de trilplaat eraf. Een van de mannen sprong daarop uit de vrachtwagen. De politie zette de achtervolging voort. De verdachte stopte en reed achteruit op de politieauto in. De auto raakte hierbij zo beschadigd dat verdere achtervolging niet mogelijk was. De agent raakte niet gewond.
De officier van justitie acht de 32-jarige Bennekommer schuldig aan diefstal met geweld. Hij is bewust op de politieagent ingereden om zelf te kunnen ontkomen. Daarbij telt het feit dat het geweld gericht is tegen een politieagent, een functionaris met een publieke taak, als strafverzwarend.
De andere man wordt alleen verdacht van de diefstal in vereniging van de trilplaat. Hij zal zich voor de politierechter moeten verantwoorden.
Veilige Publieke TaakPersonen met een publieke taak moeten ongestoord hun maatschappelijk noodzakelijke en belangrijke werk kunnen uitvoeren. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers van zorg-, welzijn-, en onderwijsinstellingen, politie en gemeente geconfronteerd worden met geweld en agressie. Het OM treedt hiertegen consequent en daadkrachtig op. Zo zal de officier van justitie bij geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en worden slachtoffers optimaal geïnformeerd.
Het OM verhoogt de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en andere beroepsbeoefenaars. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd en de persoon van de verdachte. Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit als 200% zwaarder beoordeeld. De officier weegt daarnaast ook de overige omstandigheden van het delict en de verdachte.
De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over veertien dagen uitspraak.