Eis 6 jaar voor poging moord en bedreiging
http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162276/eis-6-jaar-poging/
11 februari 2014 - Arrondissementsparket Oost-Brabant
De officier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant heeft vandaag een gevangenisstraf van 6 jaar geëist tegen een 52-jarige man uit ‘s-Hertogenbosch voor poging moord en bedreiging.
Burenruzie
Op 17 augustus 2013 kwam bij de politie een melding binnen van een burenruzie op de Wolfsdonklaan te 's-Hertogenbosch. Twee politieambtenaren gingen ter plaatse. Daar trof men een man aan met in iedere hand een vuurwapen.
Toen één van de politieambtenaren naar verdachte toeliep had hij ze niet langer in zijn hand. Op enig moment zei de verdachte de wapens te zullen gaan pakken. Hij liep zijn woning in, pakte de wapens en keerde terug met de wapens gereed om te vuren, met zijn vinger langs de trekker, langs zijn lichaam. Op het moment dat de politieambtenaar verdachte sommeerde de wapens te laten vallen, richtte hij ze op het hoofd van de politieambtenaar en haalde van één van de vuurwapens de trekker over. Er viel echter geen schot.
Onderzoek vuurwapens
De betreffende vuurwapens zijn door een wapendeskundige van de politie en door een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat de pistolen in principe naar behoren functioneren, de pistolen in staat zijn om dodelijk letsel te veroorzaken en dat de pistolen waren geladen. Het NFI heeft uiteindelijk beide vuurwapens met het oorspronkelijke kruit en kogel afgevuurd. Ondanks de incidentele weigering is de officier van justitie van oordeel dat er sprake is van een strafbare poging.
Poging moord en bedreiging
De verdachte heeft de tijd gehad na te denken over zijn handelen, er is geen sprake geweest van een opwelling. De officier van justitie is daarom van oordeel dat er sprake is van kalm beraad en rustig overleg en vindt de poging tot moord dan ook bewezen.
Door het handelen van de verdachte heeft ook de andere aanwezige politieagente zich ernstig bedreigd gevoeld. De officier van justitie is van oordeel dat deze bedreiging ook bewezen kan worden.
Persoonlijke omstandigheden verdachte
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een poging tot moord op een politieagent en een bedreiging van een politieagente. Daar past een lange gevangenisstraf bij.
De officier van justitie houdt daarnaast rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. Dit komt voort uit de traumatische ervaringen die verdachte heeft opgelopen als militair op uitzending in het buitenland.
Geweld tegen personen met een publieke taak
Medewerkers van zorg-, welzijn-, en onderwijsinstellingen, politie, gemeente en openbaar ministerie worden regelmatig geconfronteerd met geweld. Deze functionarissen met een publieke taak moeten hun taak ongestoord kunnen doen.
Het OM treedt consequent en daadkrachtig op tegen personen die geweld gebruiken tegen werknemers met een publieke taak. Het OM kijkt zorgvuldig naar de ernst van de zaak, de omstandigheden waaronder de feiten werden gepleegd, naar de persoon van de dader en de rol van het slachtoffer zelf. Niet alleen ambtenaren vallen onder deze aanpak, ook personen die zorgen voor maatschappelijke veiligheid in zijn algemeen, zoals buschauffeurs of particuliere beveiligers.
Opnieuw celstraf voor bedreigen politieagenten's-Hertogenbosch , 12-11-2015
Een 54-jarige Bosschenaar is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het met de dood bedreigen van 2 politieagenten. Ook moet de man in totaal 2800 euro schadevergoeding betalen en zich houden aan bijzondere voorwaarden.
VuurwapensDe 2 agenten gingen in augustus 2013 af op een burenruzie in ’s-Hertogenbosch. Daar aangekomen troffen zij de verdachte aan in zijn woning met in iedere hand een vuurwapen. De agenten droegen hem op om de wapens neer te leggen, maar in plaats daarvan richtte hij ze op het hoofd van één van de agenten. De andere agent stond vlak naast haar collega. De afstand tussen het hoofd van de agent en de loop van beide vuurwapens was slechts 40 centimeter. Vervolgens haalde de verdachte de trekker over, maar er werd geen schot gelost.
Geen opzetHet hof vindt, evenals de
rechtbank Oost-Brabant, dat er geen sprake is van een poging tot moord of doodslag. De verdachte had bij het overhalen van de trekker niet de opzet om de agenten te doden. Hij wilde alleen bereiken dat hij zelf werd doorgeschoten. Bovendien waren de wapens die hij gebruikte weliswaar geladen, maar een van de onderdelen was dermate oud dat de deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut sterk betwijfelde of de wapens nog konden afgaan. Het hof heeft daarom ook niet kunnen vaststellen dat daartoe een aanmerkelijke kans bestond.
Bedreiging van beide agentenDe agenten stonden schouder aan schouder en ook voor de agent op wie het pistool niet op gericht was, was de dreiging zeer groot. Het hof vindt, in tegenstelling tot de rechtbank, bewezen dat de verdachte beide agenten heeft bedreigd met de dood en komt daarom tot een hogere straf. De rechtbank veroordeelde de man eerder tot 200 dagen gevangenisstraf, waarvan 90 dagen voorwaardelijk en het betalen van een schadevergoeding van 1000 euro.
SlachtofferverklaringMensen die op deze manier bedreigd worden, ondervinden hiervan vaak nog lange tijd psychisch nadelige gevolgen. Dat is niet anders voor politieagenten. De agent op wie het pistool gericht werd, heeft in zijn slachtofferverklaring uitvoerig verteld over de enorme gevolgen die het gebeuren voor hem heeft gehad en nog steeds heeft. Het hof rekent dat de verdachte zwaar aan.
Verminderd toerekeningsvatbaarDe verdachte was tijdens het plegen van het feit verminderd toerekeningsvatbaar. Hij leed aan een borderline persoonlijkheidsstoornis en kampte met een alcoholverslaving. Sinds enige tijd wordt hij (op vrijwillige basis) behandeld in een forensisch psychiatrische kliniek en daar verblijft hij inmiddels ook permanent in een begeleide woonvorm. Ondanks dat vindt het hof dat het bewezen verklaarde zo ernstig is dat niet kan worden volstaan met een lichtere straf dan een gevangenisstraf, een straf die hij al in voorarrest heeft uitgezeten.
Bijzondere voorwaardenDe verdachte is nu bezig met een traject dat erop gericht is het plegen van nieuwe strafbare feiten te voorkomen. Het hof wil dit niet belemmeren maar juist versterken. Daarom stelt het hof enkele bijzondere voorwaarden aan de verdachte. Zo moet hij gedurende zijn proeftijd onder meer blijven wonen in een instelling voor begeleid wonen, zich regelmatig melden bij de reclassering en, als de reclassering dit nodig vindt, zich laten opnemen in een psychiatrische kliniek.
Bron: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Gerechtshoven/s-Hertogenbosch/Nieuws/Pages/Ook-in-hoger-beroep-celstraf-voor-bedreigen-politieagenten.aspxDe volledige uitspraak vindt je op: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2015:4515