Geweld tegen hulpverleners

Auteur Topic: Geweld tegen hulpverleners  (gelezen 541515 keer)

0 gebruikers (en 21 gasten bekijken dit topic.

rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #190 Gepost op: 12 november 2008, 23:56:51
'Veelplegers agressiefst tegen politie'

APELDOORN - Vrijwel alle politiemensen (95 procent) worden tijdens hun werk geconfronteerd met agressie en geweld van burgers. Vooral zeer actieve veelplegers maken zich daaraan schuldig.
 
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek dat in opdracht van Politie en Wetenschap van de Politieacademie is gedaan.
 
Een kwart van de agenten raakt bij geweldsincidenten gewond, 15 procent heeft zich daarna wel eens ziek gemeld en 16 procent zegt minder plezier in het werk te hebben als gevolg van een agressieve confrontatie.

Weekeinde

Agenten lopen in de nachtelijke uren van het weekeinde, bij aanhoudingen en bij het optreden tegen meestal bekende veelplegers het grootste risico te worden bedreigd, mishandeld of beledigd.

Vaak hebben de daders zichzelf niet in de hand. Niet zelden spelen alcohol en drugs daarbij een rol, constateren de onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Steun

Geweldsincidenten kunnen volgens hen een ingrijpende ervaring zijn. Het is nodig goede opvang en nazorg te bieden. Agenten zijn zeer positief over de steun die ze van collega's en leidinggevenden krijgen.

Ze zijn minder enthousiast over het korpsbeleid. Vooral de juridische begeleiding bij schadeprocedures schiet volgens de politiemensen tekort. De onderzoekers pleiten daarom voor een meer uniforme aanpak van agressie en geweld in korpsen.

(c) ANP


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #191 Gepost op: 13 november 2008, 09:53:03
Huis politie-agente beklad
Door IVAR PENRIS

WESTBROEK - Actievoerders die zich ’De Winterschilders’ noemen hebben gisternacht de woning van een inspecteur van de vreemdelingenpolitie in Westbroek beklad en de banden van haar auto lekgestoken. Dat schrijven de daders op de activistische website Indymedia.nl.
 Ze stellen dat ze onder meer haar voordeur een rood verfje hebben gegeven. ’Het symbool voor het bloed van de mensen die lijden onder de praktijken van de vreemdelingenpolitie’. Op de site stonden eerst ook de volledige naam en adres van de inspecteur vermeldt. Die werden echter na enkele uren van de website verwijderd.

De politie bevestigt de actie en is op zoek naar de daders. ,,We zijn er ook niet bepaald gelukkig mee dat ze de naam van het slachtoffer zo prominent in beeld brengen, of het nou om een politie-beambte gaat of wie dan ook,’’ zegt een politiewoordvoerder.

De inspecteur die het slachtoffer werd van de actie is dezelfde persoon die vorige week een actievoerder van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) ondervraagd heeft. De politie arresteerde een aantal AAGU-demonstranten na een actie en het duo dat haar naam niet wenste prijs te geven, werd in vreemdelingendetentie opgesloten. Op Indymedia vertelt een van de arrestanten over zijn behandeling in het cellencomplex, onder meer door de btreffende inspecteur. De AAGU distantieert zich echter van de actie van De Winterschilders en zegt ze ook niet te kennen.

Bron: http://www.ad.nl/utrecht/stad/2765000/Huis_politieagente_beklad.html


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #192 Gepost op: 13 november 2008, 09:53:56
OM stelt onderzoek in naar intimidatie agente

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie in Utrecht is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de intimidatie van een agente van de vreemdelingenpolitie. In de nacht van maandag op dinsdag bekladden onbekenden de voordeur van de woning van de vrouw met rode verf.  Ook werden de banden van haar auto lekgestoken.

De actie werd opgeëist op internet door een groepering die zichzelf de Winterschilders noemt. Daarbij werden de volledige naam van de agente en haar woonadres vermeld. Justitie in Utrecht neemt de zaak hoog op.

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/2766735/OM_stelt_onderzoek_in_naar_intimidatie_agente.html


rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #193 Gepost op: 13 november 2008, 12:02:46
Extra maatregelen tegen geweld hulpverleners

Den Haag - Om de pakkans van de daders van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak te vergroten, geeft minister Ter Horst de politie één miljoen euro voor technologische hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen moeten helpen bij het identificeren en vervolgen van deze daders. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) woensdag 12 november bekendgemaakt.

Daarnaast komt er een landelijk kennis- en expertisecentrum dat werkgevers adviseert en ondersteunt bij het verhalen van schade op de dader. Verder gaat Ter Horst met de sector Rijk en de politie afspraken maken over het verplicht melden en registeren van incidenten. In die sectoren moet voortaan een werkgeversreactie binnen 48 uur na het voorval de norm worden.

Deze maatregelen zijn bedoeld om daders van agressie en geweld tegen hulpverleners en andere werknemers met een publieke taak nog beter aan te pakken. De maatregelen zijn een aanvulling op en verdere uitwerking van het programma Veilige Publieke Taak.

Met de maatregelen wil minister Ter Horst ervoor zorgen dat de pakkans omhoog gaat en de daders snel verantwoordelijk gesteld worden voor hun gedrag en de schade die daaruit voortvloeit (lik op stuk).

Pakkans omhoog

Camera’s en andere technologische hulpmiddelen (zoals audio-apparatuur) vergemakkelijken het identificeren van verdachten. Ook kunnen deze middelen een bijdrage leveren aan het versterken van het bewijs in een rechtzaak. Daarom geeft Ter Horst één miljoen euro aan de politie om technologische hulpmiddelen in te zetten die het opsporen en vervolgen van verdachten verbeteren.

Op basis van een inventarisatie van bestaande initiatieven, zullen politie en het ministerie van BZK deze proef concreet inrichten. Eerder dit jaar stelde minister Ter Horst ook geld beschikbaar voor een proef met camera’s op ambulances.

De voorbereidingen voor deze proef zijn in volle gang. In ieder geval zullen de gemeente Den Haag en het Universitair Medisch Centrum Groningen hieraan meedoen. Ook de Veiligheidsregio Rotterdam heeft aangegeven graag deel te nemen aan deze pilot.

Voor het vergroten van de pakkans zijn meldingen en/of aangiften tegen de dader belangrijk. Naast werknemers kunnen ook de werkgevers aangifte doen. Minister Ter Horst wil met de werkgevers in de sectoren die onder haar verantwoordelijkheid vallen afspreken dat zij dit in ieder geval bij fysiek geweld standaard doen. In die sectoren moet ook het melden en registeren van incidenten verplicht wordt.

Lik op stuk

Daders moeten snel na het plegen van de daad verantwoordelijk worden gesteld voor hun gedrag en de veroorzaakte schade. Hiermee wordt een belangrijk signaal gegeven naar het slachtoffer, de dader én de samenleving.

Toch blijkt uit het onderzoek ‘Het verhaal bij de daad voegen’ dat werknemers, werkgevers en verzekeringsmaatschappijen de schade niet of weinig verhalen op de daders. De bestaande wettelijke mogelijkheden worden onvoldoende benut.

Belangrijke oorzaak is dat er onvoldoende kennis en expertise is bij de organisaties. Daarom wil Ter Horst een landelijk kennis- en expertisecentrum oprichten dat werkgevers ondersteunt en adviseert.

Hoe dat centrum precies vorm moet krijgen, wordt nu onderzocht. Een concreet voorstel wordt begin 2009 naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast gaat zij met de minister van Justitie bespreken hoe bestaande procedures eenvoudiger kunnen.

www.blikop112.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #194 Gepost op: 13 november 2008, 15:16:02
Agenten worden vaker mishandeld

NOS teletekst 13:11 13 November 2008

In de periode 1997-2005 is het aantal mishandelingen van politiemensen fors gestegen. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat het om een verdrievoudiging gaat.

Volgens de enquête waaraan duizenden politiemensen van verschillende korpsen meewerkten, kwamen bedreigingen en beledigingen zes keer zo vaak voor. Een kwart van de politiemensen is wel eens gewond geraakt door geweld van burgers.

Bijna iedereen (95 procent) berust erin dat een confrontatie met geweld erbij hoort. De onderzoekers bepleiten binnen de korpsen een uniforme begeleiding van geweldsslachtoffers."Die ontbreekt nu".
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #195 Gepost op: 14 november 2008, 08:44:38
Politiebond maakt tienpuntenplan tegen geweld

(c) ANP - Nu.nl

Uitgegeven: 14 november 2008 07:13
Laatst gewijzigd: 14 november 2008 07:16

LEUSDEN - Politievakbond ACP heeft een tienpuntenplan gemaakt dat geweld tegen politiemensen en andere ambtenaren moet voorkomen. De maatregelen lopen uiteen van huisarrest voor notoire onruststokers tot een smoelenboek van veelplegers op internet.
 
Het plan is samengesteld op basis van onder meer suggesties van leden van de ACP.
 
ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp geeft toe dat het "onorthodoxe maatregelen" zijn die zijn bond voorstelt aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer.

Hij vindt dat "overgestapt moet worden op minder voor de hand liggende keuzes" als andere maatregelen niet blijken te werken. "Het is allemaal haalbaar, het gaat er alleen om welke keuzes men wil en durft te maken", aldus Van de Kamp.

Onderzoeksresultaten
Onderzoeksresultaten van Politie en Wetenschap die woensdag bekend werden, laten zien dat 95 procent van de politiemensen tijdens hun werk te maken krijgen met agressie en geweld. Zeer actieve veelplegers zijn het agressiefst.

Vakbond ACP stelt voor om horecagelegenheden eerder te sluiten als gasten aanhoudend overlast veroorzaken en geweld gebruiken tegen de politie of bijvoorbeeld ambulancepersoneel. Een meldplicht op het politiebureau voor recidiverende geweldplegers staat ook in het plan, net als een contactverbod voor personen die samen vaker rotzooi trappen.

Strenger
De ACP vindt dat gemeenten strenger moeten zijn met het verlenen van vergunningaanvragen voor feesten en evenementen. Er zouden minimumstraffen moeten worden ingevoerd voor personen die hulpverleners hebben gemolesteerd.

Met sommige punten die in het plan staan zijn instanties al begonnen. Zo wil de vakorganisatie snelrecht voor mensen die zich tegen hulpverleners keren. De regio Brabant-Zuidoost kondigde eind vorige maand aan dat in te voeren voor plegers van geweld tegen alle soorten overheidsdienaren.

Utrecht
Ook in andere regio's, waaronder Utrecht en Amersfoort, houden politie en justitie zich aan een vorm van snelrecht dat zij 'weekendarrangement' noemen. Dat geldt overigens niet alleen voor geweldplegers tegen politie, brandweer of ambulancepersoneel, maar voor iedereen die in het weekeinde opgepakt wordt voor een geweldsdelict.
Samen sterk in de hulpverlening!


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #196 Gepost op: 21 november 2008, 18:14:12
Agressie tegen hulpverleners grootste ergernis
Uitgegeven: 21 november 2008 15:15

HILVERSUM - Nederlanders ergeren zich het meest aan agressie tegen hulpverleners.
 
Voor vier op de tien mensen staat deze vorm van agressie met stip op nummer een van de ergernissen top tien, zo blijkt vrijdag uit cijfers van een onderzoek dat is gehouden in opdracht van het KRO-programma In de Schaduw van het Nieuws.

Op grote afstand volgt vandalisme en daarna ergert men zich het meest aan onbeschoft gedrag in het openbaar vervoer.

Hufterig gedrag

Een derde van de Nederlanders zegt geen beroep uit te willen oefenen waarin zij meer dan gemiddeld worden geconfronteerd met hufterig gedrag.

Het volledige opinieonderzoek en de uitkomsten ervan worden zaterdag besproken in het televisieprogramma In de Schaduw van het Nieuws.

(c) ANP

http://www.nu.nl/news/1851314/10/Agressie_tegen_hulpverleners_grootste_ergernis.html


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #197 Gepost op: 24 november 2008, 14:30:54
'Ga terug, anders maak ik jullie vuurtje uit!'

VOORTHUIZEN - De brandweer van Bunschoten deed vorige week als eerste Nederlandse korps mee aan het oefenprogramma 'Oudejaarsnacht, bent u er klaar voor?' De bedoeling van de training is dat politie, brandweer en ambulancepersoneel veilig hun werk kunnen doen.

Het is oudejaarsavond. Een groep van ongeveer vijftig jongeren heeft rond twaalf uur een groot vreugdevuur gemaakt op de hoek van de Middenweg en de Kerkstraat. De jongeren hebben gedronken. Ze steken veel vuurwerk af en maken lawaai met pannendeksels en door met een stok tegen een container te slaan. De vlammen van het vreugdevuur komen gevaarlijk dicht bij de naastgelegen woningen. In een van de huizen woont een oude man, die bang is dat daardoor zijn huis in brand vliegt. Ongerust belt hij de brandweer.

In de brandweerkazerne komt het telefoontje van de verontruste man niet onverwacht. De laatste jaren verloopt de jaarwisseling steeds onrustiger. Jongeren verhinderen politie, brandweer en ambulancepersoneel hun werk te doen. Maar welgemoed gaan de brandweermannen op pad. Onderweg in de TAS - een brandweerafkorting voor tankautospuit - brengen ze hun uniformen op orde en controleren hun staaflantaarn. Bevelvoerder Jaap roept de laatste orders door de auto. ,,We stoppen op flinke afstand van het vuur. Dan gaan we er naartoe en proberen contact te leggen met de jongeren die er omheen staan. Als ze weten wat we willen, komen de slangen pas tevoorschijn.''

Het was vorige week nog geen echte oudejaarsavond, maar een deel van het brandweerkorps van Bunschoten deed wel alsof. De vijftig jongeren en de brandweermannen oefenden in Voorthuizen een confrontatie zoals die komende jaren zou kunnen plaatsvinden. Het bandweerkorps deed mee aan een de cursus 'Oudejaarsnacht, bent u er klaar voor?'. De cursus is gemaakt voor politie-, brandweer-, ambulancepersoneel dat tijdens de jaarwisseling steeds vaker geconfronteerd wordt met allerlei soorten agressie.

,,Het is voor het eerst dat deze cursus in Nederland onder hulpverleners wordt gegeven'', zegt cursusleider Herman Volders van Safety Center Holland, een bedrijf dat trainingen verzorgt voor onder andere hulpverleners. ,,Na de incidenten van de afgelopen jaarwisselingen in veel gemeenten is een commissie onder leiding van burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen aan het werk gegaan om naar een oplossing te zoeken. De tendens in Nederland is om veel middelen te stoppen in de aanpak van veroorzakers van onrust en vernielingen. Daarnaast is er aandacht voor de veiligheid van de hulpverleners van brandweer, politie en ambulance. Dat is een van de redenen waarom Safety Center Holland in overleg met de Politieacademie deze cursus heeft ontwikkeld. Ik denk dat hulpverleners en dus ook brandweermensen vaak onrust of agressie kunnen voorkomen door tactisch op te treden. Ze moeten in ieder geval goed kunnen inschatten wat ze niet moeten doen om een situatie te laten escaleren. De politie kan met een oudejaarsnacht ook niet overal tegelijk zijn. Daarbij is het wel belangrijk te beseffen dat de brandweer verantwoordelijk is voor het beheersen van het incident en niet de taken van de politie overneemt.''

Het Bunschotense brandweerkorps schreef zich in voor de cursus, omdat de agressie tegen brandweermensen toeneemt, zegt plaatsvervangend korpschef Roelof Willemze. ,,Dat is natuurlijk vooral zo in grote steden, maar wij kunnen het ook tegenkomen, vooral op oudejaarsavond.''

Rooster
Niet alle Bunschoter brandweermannen deden mee met de cursus. ,,Alleen degenen die voor oudejaarsnacht op het rooster staan. Ik heb al goede reacties van de deelnemers gehoord, maar na de evaluatie van de jaarwisseling kunnen we echt het effect meten.'' Behalve het brandweerkorps uit Bunschoten hebben al heel wat brandweer- en politiekorpsen zich voor de cursus aangemeld.

Volders erkent dat de nieuwe cursus geen algemene oplossing is voor de problemen op oudejaarsavond, maar meer neerkomt op symptoombestrijding. ,,Je moet proberen de mentaliteit van feestvierders te beïnvloeden. Jammer genoeg is het niet meer zo als vroeger dat mensen automatisch ontzag hadden voor hulpverleners. Maar respect kun je afdwingen.''

De brandweerlieden hebben tijdens de cursus geleerd dat het beter is hun helm niet op te zetten als ze naar de feestende jongeren toelopen. Zonder helm stralen ze een meer open houding en gelijkwaardigheid uit. Maar als ze even hebben geprobeerd contact te maken met de jongeren, lopen ze terug in de richting van de TAS. Ze constateren na enig overleg dat de situatie te gevaarlijk is. Daarom zetten ze hun helmen toch op en lopen weer naar de jongeren toe. Daar aangekomen lukt het de drie brandweermannen amper contact te maken en ze besluiten voor hun eigen veiligheid terug te lopen naar de brandweerauto.

De relschoppende figuranten zijn studenten veiligheidskunde van de Hogeschool van Utrecht. Na beide oefensessies mogen ze tijdens de evaluatie hun zegje doen. ,,Dat die brandweermannen terugliepen, gaf ons het gevoel dat we alle ruimte kregen om achter hen aan te gaan'', zegt een van de jongeren. Trainer-coach Ronald Moes formuleert zijn conclusie. ,,Ik zeg niet dat wat je deed fout was, maar dit is wat de jongeren uit jullie gedrag opmaken'', houdt hij de brandweermannen voor. Hij heeft ook nog een vraag voor de jongeren. ,,Hebben jullie gemerkt dat ze een welwillend signaal gaven, door zonder helm naar jullie toe te komen?'' Geen van de jongeren heeft dat gemerkt. ,,Nee, dat is ons niet opgevallen. We kregen juist het gevoel dat ze bang waren omdat ze wegliepen'', zegt een meisje. ,,Dus als er eenmaal een goed contact is met de groep, moet je dat in stand houden'', geeft Herman Moes aan.

Vreugdevuren zijn verboden, behalve als de burgemeester van een plaats er toestemming voor geeft. Illegale vreugdevuren op oudejaarsavond worden meestal gedoogd als de veiligheid niet in gevaar is. De brandweermannen leren tijdens de cursus dan ook dat het niet altijd nodig is een vreugdevuur te blussen. Het gaat erom dat de woningen rond het vuur niet in brand vliegen. ,,Probeer te ontdekken wie de leider van de groep is en maak hem duidelijk dat je niet bent gekomen om een feestje te bederven. Maak een afspraak met de jongeren dat je het vuur aanlaat, maar dat je ruimte wilt om een slang uit te rollen om de huizen eromheen nat te houden'', legt Ronald Moes uit.

De studenten plaatsen kritische kanttekeningen bij die werkwijze. ,,Hoe reëel is het maken van een afspraak? Als je op oudejaarsavond elkaar treft bij een vreugdevuur, ken je elkaar vaak niet. Dus is er ook niet echt een leider van de groep'', zegt een jongen. ,,Bovendien is het zo'n lawaai, dat een eventuele leider nooit in staat is te vertellen wat hij met de brandweer heeft afgesproken.''

Megafoon
Ronald Moes begrijpt dat. ,,De situatie die we net gespeeld hebben, was erg gevaarlijk. Als dit in werkelijkheid zo zou gebeuren, zou het beter zijn de Mobiele Eenheid erbij te halen.'' Het meisje heeft een tip voor de brandweer. ,,Waarom maken jullie niet gebruik van een megafoon.''

,,We hebben wel een megafoon, maar die zit op de auto. Die kunnen we niet gebruiken, want dan moeten we de brandweerauto te dicht naar het vuur toe rijden en dat is gevaarlijk.'' ,,Maar hebben jullie dan geen losse megafoon?''

,,Nee, die hebben we niet.''

Ronald Moes: ,,Dan is het handig als jullie ervoor zorgen dat jullie komende oudejaarsavond zo'n losse megafoon in de auto hebben.''

,,Waarom zetten jullie niet gewoon de slang aan en spuiten jullie al die jongeren weg?'', vraagt het meisje.

Ronald Moes: ,,Het probleem is, dat je niet weet wat de jongeren gaan doen als ze natgespoten worden. Bovendien is de brandweer er om te blussen, niet om de orde te handhaven. Daarbij komt dat een brandslag een niet geoorloofd geweldsmiddel is.''


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #198 Gepost op: 24 november 2008, 14:31:11
Vervolg


Brandweer en studenten gaan een nieuwe situatie oefenen. Rond het vreugdevuur op de hoek van Kerstraat en Middenweg staan drie groepen jongeren die onderling ruzie hebben. Bevelvoerder van de brandweer is nu Hilko. Om geen extra onrust te veroorzaken, komt de brandweerauto aanrijden zonder sirene en zonder zwaailichten. De bevelvoerder gaat met vier man naar de relschoppers toe. Ze geven de jongeren eerst een hand en wensen hen gelukkig nieuwjaar. Dat valt in goede aarde, blijkt bij de evaluatie. Klaas, woordvoerder van een van de rivaliserende groepen bij het vreugdevuur, zegt: ,,Ik had een goed gesprek met de brandweerman. Ik vond het leuk dat ze me gelukkig nieuwjaar wensten.'' Nadelen ziet hij ook. ,,Het gesprek duurde eigenlijk te lang.'' Even leek het erop dat de studenten een brandweerwagen zouden bestormen, maar Hilko wist ze tegen te houden. ,,Ik riep: ga terug, anders maak ik jullie vuur uit!''. Ronald Moes vindt dat een goede actie. ,,Goed gedaan'', zegt hij. ,,Zo laat je merken dat jij je aan de gemaakte afspraak houdt en geef jij de grenzen aan'' De enige vrouw in het brandweerkorps had het zwaar te verduren. Ze kwam alleen te staan en de relschoppers gebruikten haar hoofd als trommel. ,,Ook dit is een leermoment'', vindt Moes.

De training voor de brandweer bestaat uit twee delen. Voorafgaand aan de oefening 's avonds buiten hebben de bandweermannen een cursus conflicthantering gehad. ,,Die sessie is pittig'', zegt Herman Volders. ,,Acteurs dagen de brandweerlieden uit. Ze zoeken lichamelijk contact door te duwen of op tenen te gaan staan en schelden brandweerlieden uit om bijvoorbeeld hun gekke oren. Vooral het feit dat ze tegen hun zin aangeraakt worden, vinden ze erg confronterend. Zo moeten de brandweermensen leren dat ze zich onder alle omstandigheden in de hand houden. De jongste brandweerman van het Bunschotense korps vertelde dat hij vorig jaar zelf nog bij een vreugdevuur aanwezig was. Nu staat hij opeens aan de andere kant. Ook dat is confronterend'', weet Volders.

Als de avondsessie achter de rug is, zijn de mensen van Safety Center Holland tevreden. Ze hebben voor de deelnemende brandweermannen en een brandweervrouw een certificaat. ,,Wees er zuinig op'', zegt Herman Volders. ,,Het kan veel waard worden als ook andere hulpverleners de cursus hebben gedaan.'' Ook de brandweermensen zijn tevreden. ,,Het was leerzaam en goed onderbouwd'', vat bevelvoerder Hilko samen.

Herman Volders heeft ook nog een dankwoord voor de studenten van de hogeschool. ,,Jullie hebben ervaren onder welke moeilijke omstandigheden deze brandweermensen hun werk tijdens de jaarwisseling moeten doen. Weet dat zij er dan zijn niet om het feest te verstoren, maar juist de feestvreugde te vergroten door te letten op veiligheid van iedereen.'' Brandweer van Bunschoten oefent incidenten op oudejaarsavond

http://www.nd.nl/artikelen/2008/november/24/-ga-terug-anders-maak-ik-jullie-vuurtje-uit-


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #199 Gepost op: 24 november 2008, 14:50:39
Brandweer bang voor studenten

Sophia 24 november, 2008 studie |  
 
Bij een oefening in het supergereformeerde Voorthuizen hebben studenten van de opleiding Veiligheidskunde de brandweer zo hard aangepakt dat de mannen met de rode helmpjes er zelfs een beetje bang van werden. De studenten werden ingezet als oudejaarshooligans om de vuurbestrijders te attaqueren alsof het al nieuwjaar was.

Drs. Bart Oomen van het organiserende bedrijf Safety Center Holland spreekt van een ‘geslaagd experiment’ . ‘Dit zijn HBO-ers en die kunnen een beetje meedenken.’ En behoorlijk brutaal een oudejaars opstootje naspelen, lezen we in het Nederlands Dagblad.

Een paar van de studenten veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht deed hun plicht iets te goed, want de brandweermannen, die hun helmen afzetten om een ‘open houding’ te tonen, werden opgejaagd en in het defensief geduwd. ‘Dat die brandweermannen terugliepen, gaf ons het gevoel dat we alle ruimte kregen’, zegt een van de figuranten.

De cursusleider was niet boos, niet verdrietig, nee, hij had alle begrip voor de tolerante houding van de brandweer. ‘ Ik zeg niet wat jullie deden fout was, maar dit is wat de jongeren uit jullie gedrag opmaakten.’

Domme vraag misschien, maar waarom sloeg de brandweer met dichte helmen niet flink terug? Oomen: ‘Ja, dat zijn goede vragen. Dat gaan we evalueren.’

En zo ging er weer een dag op aan gesubsideerde oefeningen.

http://www.campus.tv/?p=7473