Geweld tegen hulpverleners

Auteur Topic: Geweld tegen hulpverleners  (gelezen 554281 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #1160 Gepost op: 3 januari 2012, 11:48:41
Ambulancebroeder geslagen: man aangehouden
 Dordrecht, 02-01-2012 • Een 49-jarige man uit Dordrecht is op 1 januari rond 22.10 uur in Zwijndrecht aangehouden. Hij sloeg die avond een 31-jarige ambulancemedewerker uit Zwijndrecht tegen zijn nek. Deze had met een paar collega’s de man even daarvoor behandeld voor een flink bloedende wond aan zijn hand en wilden hem meenemen naar de ambulance.
 
De man ging onder begeleiding van twee agenten en de ambulancebroeder in eerste instantie mee, maar verzette zich plotseling en haalde naar de ambulancebroeder uit. Het slachtoffer deed hiervan aangifte. De verdachte had behoorlijk gedronken en is in verzekering gesteld.
 

http://www.politie.nl/zuid-holland-zuid/nieuws/persberichten/120102ambulancebroedergeslagenmanaangehouden.asp




dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #1162 Gepost op: 9 januari 2012, 08:01:04
Hulpverlener doet zelden aangifte tegen patiënt
Anneke Stoffelen − 09/01/12, 07:22
 
Hulpverleners in de psychiatrie doen zelden aangifte als zij door een patiënt worden bedreigd of mishandeld. Uit een enquête van de Vrije Universiteit blijkt dat bijna 70 procent van de psychiaters en verpleegkundigen de afgelopen vijf jaar te maken kreeg met geweld. Driekwart van hen ging daarmee niet naar de politie.

Nu'91, de vakbond van verpleegkundigen, bepleit dat bij geweld altijd aangifte moet worden gedaan.

De enquête werd ingevuld door ruim 1.500 hulpverleners (artsen, groepsleiders, therapeuten en verpleegkundigen), die bij elkaar meer dan 2.600 geweldsincidenten meldden. Slaan en schoppen komen het meest voor, maar er worden ook wurgpogingen en bijtincidenten gemeld. In ongeveer 45 procent van de gevallen hield het slachtoffer er psychisch of fysiek letsel aan over.

Loyaliteit
'De algemene stemming onder hulpverleners is er een van: de mensen zijn psychiatrisch patiënt, die kunnen er ook niks aan doen', zegt Karin Weerts van Nu'91 ter verklaring van de geringe bereidheid tot het doen van aangifte. 'De loyaliteit naar de cliënten is groot. Toch moet er meer aangifte worden gedaan, zodat je het probleem bespreekbaar maakt en er een duidelijke grens wordt getrokken.'

In de enquête zeggen hulpverleners aangifte achterwege te laten omdat het incident niet ernstig genoeg was, de zaak intern werd afgehandeld of omdat ze het gewoonweg 'niet nodig' vonden.

In de praktijk blijkt aangifte vaak ook een boel praktische rompslomp op te leveren, zegt Nienke Sneller van Inforsa, een instelling die behandeling biedt aan de meest complexe groep psychiatrische patiënten. 'Het kan voor het sporenonderzoek bijvoorbeeld onhandig zijn als een hulpverlener meteen onder de douche gaat. Terwijl je je juist zo goed kan voorstellen dat dat het eerste is dat je wilt als je bent aangevlogen door een patiënt: uit die kleren.'

Ook kan het de behandelrelatie met de patiënt onder druk zetten. Die zit meestal toch al niet vrijwillig opgesloten in de inrichting. Als er dan ook nog aangifte tegen hem of haar wordt gedaan, komt dat de bereidheid om mee te werken aan behandeling niet ten goede.

Hulpverleners die wel aangifte deden, gingen daartoe meestal over nadat een patiënt meermaals geweld had gebruikt. Of omdat zij een dossier wilden opbouwen en anderen tegen de desbetreffende persoon wilden beschermen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3111075/2012/01/09/Hulpverlener-doet-zelden-aangifte-tegen-patient.dhtml


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1163 Gepost op: 9 januari 2012, 17:32:01
Zeven op de tien hulpverleners slachtoffer geweld
Uploaded by zoominnl on Jan 9, 2012
Bijna zeven op de tien hulpverleners zijn in de afgelopen vijf jaar slachtoffer geworden van bedreiging of mishandeling. In driekwart van de gevallen is daarvan geen aangifte bij de politie gedaan.
Samen sterk in de hulpverlening!


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #1164 Gepost op: 9 januari 2012, 18:36:24
En toch vind ik geweld in de psychiatrie en tegen agenten, van een net iets andere orde dan geweld tegen ambulance, gemeente, handhavers enzovoorts. Al keur ik alle geweld tegen wat voor HV-er dan ook af, ik denk dat we wel onderscheid kunnen maken.


Wout

  • Politie, operationeel specialist
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,373
Reactie #1165 Gepost op: 9 januari 2012, 23:07:54
Ik denk dat het onderscheid meer moet zitten in de dader dan in het slachtoffer. Daders van geweld tegen hulpverleners zijn 9 van de 10 keer:

- Mensen in een psychose of met een vergelijkbare psychiatrische aandoening
- Zuiplappen/drugsgebruikers
- Zeer geëmotioneerde / verwarde mensen

Dit soort geweld valt niet met een radio/tv campagne terug te dringen helaas. We kunnen er dus wel extra aandacht aan besteden, maar het zal een beperkt effect hebben.
Wout


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #1166 Gepost op: 9 januari 2012, 23:09:43
LET OP!

Straks in Pauw en Witteman op ned. 1
Hero Brinkman en Achmed Marcousch over de status van de politieagent.
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #1167 Gepost op: 10 januari 2012, 07:42:08
Geweld tegen hulpverleners Utrecht nam met kwart toe
 
Het aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners in de provincie Utrecht is in 2011 met een kwart toegenomen. In totaal zijn er vorig jaar 1100 meldingen geweest van geweld tegen agenten. Van hen liepen er 150 verwondingen op.

Dat meldde waarnemend korpschef Miriam Barendse tijdens de gezamenlijke nieuwjaarstoespraak van de Utrechtse politie en het Openbaar Ministerie. De meldingen lopen uiteen van schelden tot verzet bij aanhouding tot het supportersgeweld bij de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente van 4 december.

Geweld tegen hulpverleners staat voor het komend jaar hoog in de prioriteiten. Een ander speerpunt is de aanpak van overlastgevende en criminele jeugdgroepen.

Het aantal jeugdgroepen daalde in 2011 in de regio van 133 naar 92, maar er is een nieuw type overlastgevende veelpleger waar met gewone strafmaatregelen geen vat op te krijgen is, constateerde Barendse. Dit zijn jongeren die vooral uit verveling, kick of uitdaging overlast veroorzaken en criminele activiteiten plegen.

Campagne Sire
De Stichting Ideële Reclame SIRE lanceerde eind december de campagne Handen af van onze hulpverleners. Onderzoek wijst uit dat 85 procent van de Nederlanders het geweld tegen hulpverleners 'meer dan zat' is. 40 procent van hen verwachten echter dat het geweld nog zal toenemen. (ANP/Redactie)

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/3112088/2012/01/09/Geweld-tegen-hulpverleners-Utrecht-nam-met-kwart-toe.dhtml


Arie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,818
    • Regio15
Reactie #1168 Gepost op: 10 januari 2012, 16:11:46
Den Haag - Twee agenten van Bureau De Heemstraat - een 29-jarige vrouw en een 35-jarige man - raakten dinsdag 10 januari omstreeks 10.00 uur gewond nadat een 37-jarige Hagenaar in zijn woning aan de Pretoriusstraat door het lint ging en ze stak met een mes.

De twee agenten belden aan bij de woning van de man om een openstaande bekeuring van 90 euro te innen, dan wel om hem er kennis van te geven dat de bekeuring was opgelegd. De moeder van de Hagenaar opende de deur van de woning waarop de verdachte de agenten direct aanviel. Er onstond een vechtpartij waarbij de man de twee agenten in het gezicht en hals stak met een scherp mes. Beide agenten zijn naar het ziekenhuis vervoerd. De agente liep enkele oppervlakkige snijwonden in haar hals op. De agent diende gehecht te worden aan een steekwond in het gezicht. De verdachte bleef zich ook na zijn aanhouding hevig verzetten. Hij deelde een kopstoot uit aan een derde agent die ter plaatse was gekomen om zijn collega’s te helpen.

Alle agenten doen aangifte tegen de man die momenteel vast zit. Een team van Bureau Regionale Recherche onderzoekt het incident.

Politie Haaglanden tolereert geen geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt dat de strafeis bij geweld tegen politieambtenaren wordt verdubbeld.

De verdachte zal vrijdag aan de rechtercommissaris te Den Haag worden voorgeleid.

Bron: http://www.regio15.nl/politie/persberichten/11118-agenten-gewond-geraakt-door-steekincident
Redactielid bij http://www.regio15.nl, de website voor het laatste hulpverleningsnieuws uit regio 15 (Haaglanden)


Arie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,818
    • Regio15
Reactie #1169 Gepost op: 10 januari 2012, 16:18:50
De man zal niet het oogmerk hebben gehad zwaar lichamelijk letsel toe te brengen, dus komt er vermoedelijk van af met 60 uur dienstverlening!  ::)
Redactielid bij http://www.regio15.nl, de website voor het laatste hulpverleningsnieuws uit regio 15 (Haaglanden)