Blauwe vlag ILS 3 minuteneis

Auteur Topic: Blauwe vlag ILS 3 minuteneis  (gelezen 3680 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

knrm-ouddorp

  • Gast
Gepost op: 22 november 2006, 02:30:46
Ik ben benieuwd of er al brigades zijn die in 2008 aan de eisen kunnen voldoen zoals de blauwe vlag die gaat eisen zoals: de 3 minuteneis, genoeg gekwalificeerde mensen bewakingsgebied 200 mtr en andere regelgeving die de blauwe vlag eist.

Met vriendelijke groet,

Kees

ORB strandcommandant
Opstapper KNRM Ouddorp




9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #1 Gepost op: 22 november 2006, 11:55:05
Mijn verwachting is dat er brigades zijn die er aan voldoen zoda de gemeente het bewaakte gebied hierop aanpast. Ik verwacht dat je met een boot, en looppatrouille een redelijk stuk kan bewaken vanaf 1 post. Uitgaande van vlak weer, hierbij kan dit ook een goed argument zijn om de gevaren te signaleren met bijvoorbeeld een gele vlag.

9910001
9910001


uitkijk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 961
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #2 Gepost op: 22 november 2006, 15:22:55
Blauwe Vlag gaat alleen over zwemmers, dus een evt. verhaal van inzet van vaartuigen anders dan kort onder en langs het strand vervalt hiermee. Het lijkt mij niet dat je t.a.v. de 3 minuten garantie een veel uitgestrekter gebied langs een strand kunt dekken door dynamische i.p.v. statische patrouilles. Het gaat hierbij namelijk primair om de eigen signalering en vervolgactie.
Overigens staat er nog steeds niets op de Blauwe Vlag website t.a.v. de nederlandse eisen voor het komend seizoen. Voorlopig is dus net als voorheen een verbandkist en een reddingsboei op het strand voldoende t.a.v. veiligheid.

Kees  8)


knrm-ouddorp

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 23 november 2006, 23:46:37
Zie jij iemand een paar uur looppatrouille doen met 18 graden ZW 5 ( Windchill/onderkoeling strandwachter) Ik niet en na een verloop van tijd neemt de aandacht af. Dus je zal iemand na max 45 min moeten vervangen, dus extra personeel nodig. Dit gaat nog een lastig vraagstuk worden. Heeft Rednet al een invulling hierover informeren zij gemeente van Blauwe vlagstranden hier vroeg genoeg over. Ook voor hun lig de taak aan juiste en correcte informatie/communicatie richting deze gemeentes te laten toe komen.

Met vriendelijke groet,

Kees


9910001

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,762
Reactie #4 Gepost op: 24 november 2006, 11:33:14
Volgens mijn kennis mag de boot wel meegenomene worden in de drie minuten grens, maar mijn kennis zegt ook niet alles. Hoe de invulling nu exact gaat worden van deze 3 minuten grens is bij de bond, de ils en de riskassesors ook nog niet helemaal duidelijk. Deze gens komt met name bij one oosterburen vandaan maar daar zijn de stranden volledig anders.

9910001
9910001


uitkijk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 961
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #5 Gepost op: 24 november 2006, 12:32:22
Vanwege de beknopte ruimte op een forum zal ik mijn reactie zo kort als mogelijk houden.
Uiteraard moeten vaar- en voertuigen worden meegewogen in bepaling van een 3 minutengrens. Aangezien een verdrinking van een niet-zwemmer maar 20 tot 60 seconden duurt zal de uitkijk zijn gehele gebied binnen deze tijd effectief moeten scannen en blijft er voor een evt. respons nog maar 2 minuten over. Het maximale gebied wat met een voer- c.q. vaartuig bereikt kan worden is dus nooit verder als 2 minuten vanuit de uitgangsstelling c.q. patrouillepositie. Hieruit zal blijken dat men van dynamische patrouillegang niet teveel moet verwachten.  

Dat stranden op diverse locaties op onderdelen wat zullen verschillen mag duidelijk zijn, dit neemt echter niet weg dat men mijns inziens juist moet kijken naar de overeenkomsten en niet naar de verschillen. De responstijd voor een verdrinking in een badje in de tuin is namelijk niet anders als in zee. (Anders had de KNBRD zich ook al lang op moeten splitsen in een binnenwater en zee afdeling toch?)
Morrelen aan die 3 minuten biedt alleen schijnveiligheid en vind ik vanuit de doelstelling van KNBRD of daarvan afgeleiden of gelieerden totaal onaanvaardbaar en zal me hiertoe ook tot het uiterste tegen verzetten!

M.b.t. effectiviteit van toezichthouders, en dan in het bijzonder de meestal sterk onderschatte taak van uitkijk zal men moeten vaststellen dat reeds na 30 minuten een sterk vergrote kans bestaat op "missers" en zodoende een takenwisseling zal moeten plaatsvinden.

Het wordt dus zoals Kees stelt HOOG TIJD dat de KNBRD of Blauwe Vlag dit duidelijk naar de strandexploitanten gaat communiceren en dat niet iedere strandwachtorganisatie afzonderlijk duidelijk hoeft te maken dat het meer personeel en dus meer centjes kost.

Kees  8)


Ernst Brokmeier

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 528
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #6 Gepost op: 24 november 2006, 20:49:04
Kees,

misschien is het probleem wel dat het daadwerkelijk redden van drenkelingen tot nu toe helemaal geen officieel doel van Redned is. Als je kijkt naar de statuten (en bv de voorbeeld statuten voor verenigingen) dan komt de daadwerkelijke inzet daar niet in voor en is alles gericht op de preventie, voorlichting en onderricht:

De vereniging heeft ten doel het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste
    zin van het woord.

2.   De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:
a.   Het houden van cursussen en andere bijeenkomsten;
b.   Het geven van voorlichting en het verstrekken van adviezen;
c.   Het maken van propaganda door middel van lezingen, demonstraties, tentoonstellingen en dergelijke;
d.   Het uitschrijven van -medewerken aan -regelen en bevorderen van wedstrijden en andere krachtmetingen;
e.   Het bevorderen van nationale en internationale contacten;
f.   Het verkrijgen van steun en medewerking van de overheid en het bevorderen van overleg en samenwerking daarmee;
g.   Het houden van vergaderingen;
h.   Alle andere wettige middelen, die voor het doel bevorderlijk kunnen zijn;
i.   Het bevorderen van maatregelen ter voorkoming van waterongevallen;
j.   Het toekennen en uitreiken van diploma's en/of brevetten, insignes, vastgesteld door het bestuur, aan hen die voldaan hebben aan de eisen;
k.   Het geven en bevorderen van zwemonderricht.

Uitgaande van deze statuten is de drie minuten dus niet zozeer van belang en is de dynamische patrouille vanuit het oogpunt van voorlichting, geven van advies e.d. dus ruim voldoende.

Daarnaast vraag ik mij nog steeds of gemeente bereid zullen zijn de kosten van een 3 minuten organisatie te betalen (bv kijkend naar ons badstrand, 7 km, per 200 meter een strandwacht: 35 strandwachten per uur, aflossingen, auto bemanning, bootbemanning,centralisten, etc..kom ik al snel op een minimum van 80 tot 90 actieve strandwachten die de gehele zomer van 9 tot 6 het strand bewaken. Als je daarbij de vrije dagen e.d. berekent heb je dus minimaal 100 full time, gekwalificeerde, minimumloon betaalde strandwachten nodig gedurende 3 maanden = +/- grof berekend 750.000 euro reken daar de benodigde middelen (80 porto's, kleding etc etc) bij en je komt op (een zeer grove berekening) ruim 8 ton per strandseizoen van 3 maanden. Dit zal een gemeente dus nooit gaan betalen. Enige optie is verkleinen van het badstrand en beperken tot voor de deur van 2 tot 3 strandpaviljoens. Daar is dan bewaking en bij de andere 30 paviljoens niet. Denk dat dat nog minder veilig is dan de huidige situatie...
[img]/img]


uitkijk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 961
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #7 Gepost op: 25 november 2006, 00:11:00
Erny, je geeft het woord zelf eigenlijk al in regel 2 De vereniging heeft ten doel het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door: etc.
Het is zelfs verweven in de officiele naam KNBRD alsook de nieuwe kreet RedNed.
Uiteraard is redding de laatste stap als alle preventieve maatregelen hebben gefaald.

Ik denk dat je heel duidelijk aangeeft wat de gevolgen zijn maar het wordt tijd dat ook de overheden hiervan doordrongen raken en bewust keuzes maken zodat het ook duidelijk is tegenover de badgasten hoe de vlag erbij hangt.
Het serviceniveau moet niet omlaag maar juist in kleinere gebieden omhoog waardoor de omringende gebieden juist meeliften op een professionelere beter geoutileerde organisatie. Je maakt alleen aan iedereen duidelijk welk serviceniveau er waar te verwachten valt en laat het publiek de keuze waarmee de politiek verder weer iets zal moeten doen. In mijn optiek trachten momenteel te veel jonge vrijwilligers zaken op te lossen die bij de politiek thuishoren.  

Kees  8)


knrm-ouddorp

  • Gast
Reactie #8 Gepost op: 25 november 2006, 02:26:19
Wat mij opvalt dat de mensen (strandwachters) zelf eigenlijk aangeven aan de strandeigenaren(gemeente ed.) dat er in 2008 het een en ander gaat veranderen. Had het eigenlijk niet zo moeten wezen dat deze eigenaren de brigades had moeten informeren. Hier uit blijkt dat we met een communicatiestoring zitten. Ben onderlaatst nog door de persoon bij onze gemeente die over de stranden gaat benaderd over hoe het nu allemaal er voor komende jaren er uit moet gaan zien. Vanuit mijn eigen visie ik heb niet om deze regeltjes gevraagd, maar als ze er toch komen dan zeg ik alvast " vooruit zien is regeren ". En het is net wat uitkijk zegt iemand redden dan heeft de bewaking gefaald. Maar zijn er al brigades die in 2008 klaar zijn als alle eisen doorgaan zoals ze er nu uitzien ? Ik zelf voorzie voor vele brigades grote problemen. Net wat Erny zegt willen de gemeentes met zoveel geld op de proppen komen is hun dat die vlag waard ? Ik ga alvast loonsverhoging vragen hahaha dat heb ik wel verdiend na al die jaren.

Wens u alle een goed weekend

kees


Ernst Brokmeier

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 528
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #9 Gepost op: 25 november 2006, 19:21:59
Ik ben bang dat het gevolg zal zijn dat er minder gemeentes met de blauwe vlag mee zullen doen. De investering (voorlopig) niet opwegen tegen de voordelen van het hebben van ee blauwe vlag. Naast het strand heeft de gemiddelde kust gemeente nog x prioriteiten. m.a.w de brigades zullen in 2008 niet klaar zijn voor de eisen zoals nu gesteld.

Overigens verwacht ik dat de gevolgen daarvan ook niet erg groot zullen zijn. Goed punt zal denk ik de voorlichting richting de gemeente moeten zijn. Ik merk nu dat het nieuwe eisen pakket bij de gemeente totaal niet bekend is en er ook geen idee is wat er van ze verwacht wordt. Het is inderdaad raar dat een plaatselijke reddingsbrigade hier de uitleg over moet geven.

Ook al zal geen een brigade de formele eis (zoals ze nu op papier staan) halen, ik denk wel dat  er in diverse plaatsen een verbetering zal zijn. Dit op zich is natuurlijk al een winst. Laten we het van de positieve kant blijven bekijken!
(met of zonder een blauwe vlag)  :D
[img]/img]