Disulfiram (Refusal) en overmatig drankgebruik - en dan?

Auteur Topic: Disulfiram (Refusal) en overmatig drankgebruik - en dan?  (gelezen 13892 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Michelle1983

  • Gast
Gepost op: 25 november 2006, 15:29:29
Casus (happening right now): persoon gebruikt disulfiram om drankgebruik tegen te gaan. Nu is er echter alsnog sprake van drankgebruik dat al minstens 24 uur duurt. Wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan? Zijn er belangrijke gevaren om in het oog te houden.




ED95

  • Arts
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 301
Reactie #1 Gepost op: 26 november 2006, 16:08:59
Citaat
CFH-Advies
Disulfiram is een hulpmiddel bij de behandeling van chronisch alcoholisme. Het positieve effect op de onthouding na een ontwenningsperiode is bescheiden en slechts aangetoond in combinatie met intensieve psychosociale begeleiding.

Eigenschappen
Beïnvloedt het normale stofwisselingsproces van alcohol door remming van het enzym aldehyde-dehydrogenase. De hierdoor verhoogde aceetaldehydeconcentratie in het bloed veroorzaakt onaangename gewaarwordingen zoals rood gelaat, bonzende hoofdpijn, misselijkheid, braken en tachycardie. Werking: na 3–12 uur, soms na 48 uur; symptomen na alcoholinname binnen 5–10 min. Werkingsduur: symptomen na alcoholinname tot 14 dagen.

Kinetische gegevens
Resorptie: 80–90%. Tmax = na 1–2 uur. Metabolisering: in de lever. Eliminatie: met urine en feces vnl. als metabolieten en met de longen als koolstofdisulfide; 50% na 25 uur, 80% na 6 dagen.

Indicaties
Als hulpmiddel bij de psychosociale begeleiding van alcoholisme.

Contra-indicaties
Ischemische hartziekten, coronair trombose, psychose, levercirrose met ascites, overgevoeligheid, recent gebruik van alcohol of alcoholbevattende producten. Voorzichtigheid is geboden bij diabetes mellitus, hypothyroïdie, epilepsie, ernstig hersenletsel, chronische of acute nefritis, leverinsufficiëntie en ernstige longfunctiestoornissen.

Zwangerschap/Lactatie
Bij gebruik tijdens het eerste trimester van de zwangerschap zijn afwijkingen bij de foetus voorgekomen. Over het gebruik na het eerste trimester bestaan onvoldoende gegevens om de mogelijke schadelijkheid te beoordelen. Er zijn tot dusver geen aanwijzingen voor schadelijkheid bij dierproeven.

Bijwerkingen
Vermoeidheid, slaperigheid, hoofdpijn, maag-darmstoornissen, acne-achtige huiduitslag, allergische dermatitis en metaalachtige of knoflookachtige nasmaak gedurende de eerste 2 weken. Afnemende libido en verminderde potentie. Psychotische reacties, meestal ten gevolge van hoge doses. Na hoge doses: insulten, polyneuropathie, optische neuropathie, perifere neuritis, hepatotoxiciteit en zelden optische neuropathie.

Interacties
Door remming van het metabolisme kan de spiegel van orale anticoagulantia, diazepam, chloordiazepoxide, fenytoïne en mogelijk ook van andere hydantoïnederivaten worden verhoogd. Combinatie met isoniazide, metronidazol en paraldehyde vermijden. De effecten van disulfiram en tricyclische antidepressiva worden door elkaar versterkt. Chloorpromazine en antihistaminica kunnen de reactie met alcohol tegengaan.

Waarschuwingen en voorzorgen
De reacties duren 30 minuten tot enkele uren, meestal gevolgd door diepe slaap en volledig herstel. Ze kunnen echter ook leiden tot ernstige respiratoire depressie, cardiovasculaire collaps, hartaritmieën, myocardinfarct, bewusteloosheid en plotselinge dood. Ook voedingsmiddelen, dranken of medicijnen die alcohol bevatten kunnen aanleiding geven tot de onaangename disulfiram-alcoholreactie. Disulfiram dient niet als monotherapie te worden toegepast, maar als hulpmiddel bij een intensieve psychologische of psychiatrische begeleiding. Om het effect op de patiënt te leren kennen, valt een 'proefdronk' te overwegen.
Bron: CVZ Farmacotherapeutisch kompas. http://www.fk.cvz.nl/


Michelle1983

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 26 november 2006, 16:19:06
Farmaceutisch Kompas kende ik nog niet, heel erg bedankt. Dan weten we waar we rekening mee moeten houden, nu alleen nog bij wie we terecht moeten als het toch misgaat: RIAGG, verslavingszorg, politie of huisartsenpost (iedereen stuurt naar een ander toe - kastje naar muur en zo).


NikonDirk

  • Leeft op een eiland.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,223
    • Opvallende politievoertuigen.
Reactie #3 Gepost op: 26 november 2006, 16:21:04
Ik kan je zeker geen antwoord geven, maar even voor de duidelijkheid: wat bedoel je precies met "misgaan" ?


Michelle1983

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 26 november 2006, 17:08:30
Persoon slikt dit middel en werkt dan wel eens een hoeveelheid alcohol naarbinnen waar ikzelf een alcoholvergiftiging van zou krijgen. Enige in zijn buurt die kan helpen is een mevrouw van bijna 80 met zware hartproblemen en slecht ter been. Dus schiet niet op, en vervolgens zeggen alle instanties dat een andere instantie dan gewaarschuwd kan worden (ingrijpen door arts, GGZ, verslavingszorg e.d. om te voorkomen dat persoon overlijdt).


Pim de Ruijter

  • Gast
Reactie #5 Gepost op: 26 november 2006, 19:23:56
Zoals het FK aangeeft is gebruik van disulfiram (antabuse) een middel dat in combinatie met alcohol gevaarlijke effecten kan geven, zeker bij grote hoeveelheden.
Als het misgaat, dat wil zeggen iemand is niet meer wakker te krijgen, krijgt ademhalingsproblemen of andere problemen met de vitale functies dan uiteraard 112. Op avonden en in het weekend is de huisartsenpost de aangewezen dienst bij mij minder spoedeisende problemen.

Ik denk dat je erg voorzichtig moet zijn en niet snel genoegen moet nemen met een ander kastje of muurtje. Als er verdere hulp nodig is, dan kan de huisarts een grote steun zijn en indien nodig instanties inschakelen (voor zover dat nog niet gebeurt is).


Michelle1983

  • Gast
Reactie #6 Gepost op: 26 november 2006, 20:37:21
RIAGG en verslavingszorg zijn er al bij betrokken, maar dat werkt niet in de weekenden. Mevrouw belt zaterdag dat het weer speelt, voor de zoveelste keer. Proberen te bellen, geen resultaat. Doordeweeks kunnen we verslavingszorg bellen, niet in het weekend. Dus maar het RIAGG, geeft ons de keuze tussen politie en de huisartsenpost, de crisisdienst van de verslavingszorg mogen we niet bellen ... (terwijl we in het verleden wel het nummer hadden). Politie valt simpelweg af (tenzij er echt grote problemen zijn, zelfmoordneigingen etc.). Dus maar de huisartsenpost. Tijdje in de wacht en dan verpleegkundige, weet niet helemaal wat ze ermee aan moet, de dokter zal later wel terugbellen. Half uur later of zo gebeurt dat, wil wel langs gaan maar dan moet de mevrouw van bijna 80 er wel met de sleutel naar toe. Die gaat erheen met een taxi en zou dan de huisartsenpost moeten bellen zodat de huisarts ook komt. Gaat wat lastig, i.v.m. verbale bedreigingen door persoon. Mevrouw belt bij buurvrouw naar ons, wij bellen huisartsenpost om het door te geven. Vervolgens belt drie kwartier later de huisarts of zijn aanwezigheid wel enigzins nut heeft. Nou ja komt erop neer dat we 's middags om 14.00 begonnen waren, 's avonds om 20.00 de huisarts er was en het uiteindelijk weer tot niets heeft geleid. Vandaag dan zelf alsnog die kant op gegaan om 'm van huis weg te halen, de drank weg te gooien (waar de huisarts niet aan mee wilde werken) en 'm af te zetten bij mevrouw om weer nuchter te worden.

En dit gaat zo een goed aantal keren per jaar.


Pim de Ruijter

  • Gast
Reactie #7 Gepost op: 28 november 2006, 10:08:47
Ik kan me erg goed voorstellen dat je er moedeloos van wordt. Het lastige in Nederland is dat je iemand niet zo maar gedwongen kunt laten opnemen om van de verslaving af te komen, iemand moet echt zelf willen. Jammer genoeg zien ze vaak zelf het probleem niet en zullen ze zich ook niet onder behandeling laten nemen.

Ik heb helaas weinig tips paraat, maar wil je in ieder geval veel sterkte wensen!


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #8 Gepost op: 28 november 2006, 10:21:03
Vaak is het inderdaad erg jammer dat dit soort problemen zich voor doen in weekend/avond/nacht.
De aangewezen instantie is niet aanwezig, je hebt te maken met dienst waarneming (kennen de patiënt/ cliënt niet goed) etc.

Het enige wat ik je mee kan geven:
vormt zo'n persoon een bedreiging voor zijn omgeveing of zich zelf ---> politie bellen
in situatie dat persoon lichamelijk knap in de problemen komt--> 112 ambu bellen---> patiënt zal dan op de SEH lichamelijk "op gelapt" trachten te worden en voor zijn lichamelijke klachten worden opgenomen.

vergeet niet, hoe erg het ook is....

Iemand is verantwoordelijk voor zijn eigen daden!
 ;)


Michelle1983

  • Gast
Reactie #9 Gepost op: 28 november 2006, 10:29:35
Bedankt. En natuurlijk is hij verantwoordelijk voor zijn eigen daden, maar zolang zijn moeder nog leeft proberen we hem ook nog die jaren door te krijgen ...