Ik kon het nergens vinden maar,
Is het bij de wet verboden om de opmaak van bzk striping te gebruiken met andere kleuren? Bijvoorbeeld: Roze met Gif groen?
M.v.g.
Ambulance huisstijl In 1993 is de nieuwe huisstijl voor de politie ingevoerd. In 1998 volgde de introductie binnen de brandweer en ambulancesector, met als doel een optimale herkenbaarheid.
Toegespitst op de ambulancesector kan worden vastgesteld dat, zowel door het beeldmerk als door de opvallende ´striping´ op de dienstvoertuigen, het publiek in één oogopslag weet dat men met een ambulancevoertuig van doen heeft.
Gelet op ondermeer de bijzondere taken en bevoegdheden van deze sector is dit van groot belang.
Handhaving Handhaving van de huisstijl blijft een continu punt van aandacht. De huisstijl is auteursrechtelijk beschermd.
De ontwerper heeft het auteursrecht overgedragen aan de Staat (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
Alleen de ambulancesector mag gebruik maken van de ambulancestriping.
Derden mogen zonder toestemming van het ministerie van BZK geen gebruik maken van de ambulancehuisstijl.
Doen zij dat toch, dan is er sprake van een inbreuk op een merk- en/of auteursrecht van de Staat.
In toenemende mate wordt oneigenlijk gebruik door derden, particulieren of bedrijven vastgesteld.
Het betreft:
•Voertuigen die door ambulancediensten compleet met striping zijn afgevoerd naar derden
•Voertuigen die zijn ingeruild en daarna via ambulance-leveranciers compleet met striping aan derden zijn verkocht
•Voertuigen die door derden naar eigen inzicht van striping zijn voorzien.
Melding van inbreuken Bij oneigenlijk en/of verkeerd gebruik van de ambulancestriping treedt de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding (LFR) handhavend op, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De LFR voert een passief handhavingsbeleid. Dat wil zeggen, wij reageren op meldingen vanuit de ambulance, brandweer- of politiesector, alsmede formele meldingen van particulieren aan de rijksoverheid.
Op basis van de ontvangen informatie wordt beoordeeld of er sprake is van een inbreuk op het auteursrecht van de Staat dan wel strijdigheid met de regelgeving.
Vervolgens wordt bezien of, en zo ja hoe, opgetreden zal worden.
De ambulancesector kan niet civielrechtelijk optreden jegens inbreuken op het auteursrecht. Dit gebeurt door de Landsadvocaat namens de Staat.
Sinds de invoering van de huisstijl is een aantal inbreuken op deze huisstijl geconstateerd en met succes bestreden.
In de zaken die voor de rechter zijn geweest (met als onderwerp de striping), heeft de rechter de Staat steeds in het gelijk gesteld.
Mede gelet op de rechterlijke uitspraken kan wat betreft de striping worden opgemerkt dat de diverse elementen (belijning, kleuren, hoek ten opzichte van de horizon) ieder voor zich al kenmerkend zijn.
Een striping bijvoorbeeld die slechts andere kleuren heeft dan de ambulance-, brandweer- en politiestriping, maar verder (vrijwel) identiek is, lijkt zoveel op het originele ontwerp dat zondermeer sprake is van een inbreuk op het auteursrecht, indien deze zonder toestemming is aangebracht.Melding van (vermoedelijk) inbreuk op auteursrecht van de Staat en regelgeving: zie onder ´Contact´
Toetsing ontwerpen door ´derden´ Particulieren of bedrijven die willen laten beoordelen in hoeverre hun (eigen) ontwerp strijdig is met het hierboven beschreven auteursrecht van de Staat en de regelgeving, kunnen hiertoe contact opnemen met de LFR. Er wordt nadrukkelijk géén uitspraak gedaan of het voorgelegde ontwerp strijdig is met andere gedeponeerde ontwerpen/huisstijlen.
bron:
www.ambulancestriping.nl