Dit is een vrij groot korps met 10 beroeps en 70 vrijwilligers, dus die zouden er zeker net zo snel moeten kunnen zijn als KNRM Urk.
Ik vraag me af of het kleine aantal inzetten van de brandweer niet te danken is aan bestuurlijke issues als gebiedsbegrenzing of via welke schijven de de alarmering verloopt....??
Bijvoorbeeld: misschien is het een keus van de gemeente Kampen om niet buiten de gemeentegrenzen operationeel te willen zijn? Of de Kustwacht weet niet dat deze boot inzetbaar is en geeft meldingen in die regio niet door aan de regionale meldkamer, waardoor de brandweer niet opgeroepen wordt?
Ik denk ook wel dat het gebied gebaat zou zijn bij een reddingsstation, maar ik kan de gemeente heel goed begrijpen dat zij dit niet gaan betalen als zij jaarlijks al een flink bedrag kwijt zijn aan een volledig operationele brandweer(hulp)boot!
Het is al vaker uitgelegd hier: de kustwacht is niet zo gek op alarmeren van eenheden van de brandweer. Het is namelijk geen vanzelfsprekendheid dat bij een alarmering door de kustwacht de brandweer ook werkelijk gaat: daar zijn geen afspraken over te maken.
Zo gaat het korps van Almere er alleen uit voor "levensbedreigend". En wat levensbedreigend is bepaalt ze zelf en niet de kustwacht.
Wat de kustwacht vraagt van een partner is dat bij een alarm gevaren wordt: wij hebben de afweging al gemaakt. Maar de kustwacht vindt een touw in de schroef in de vaargeul met windkacht zes al levensbedreigend, de brandweer Almere
niet.
Na een aantal keren voorniets een beroep te hebben gedaan, is de alarmering gestaakt.
Henk