Het initiatief van december 2006 is zonder meer goed te noemen, maar als er 2,5 jaar later nog niets concreets is gebeurd, moet je dan eigenlijk niet concluderen dat het initiatief geflopt is, ondanks alle goede wil van de vrijwilligers van MR? Blijkbaar hechten de beoogde hulpverleningspartners (brandweer, KNRM, gemeente Kampen) weinig waarde aan dit initiatief.
Geflopt, dat is een kwalificatie die ik niet wil gebruiken, we hebben wel in de afgelopen jaar een aantal bijstellingen moeten doen.. Twee belangrijke interne oorzaken, waar inmiddels al verbeterpunten zijn aangebracht, gebrek aan bestuurs capaciteit en gebrek aan geld..
Hoe meer geld, hoe sneller het gaat en je minder afhankelijk bent van derden.. Bestuurscapaciteit is absoluut verbeterd in het afgelopen jaar.. Inmiddels is de operationele kant ook verbreed en niet meer afhankelijk van enkele mensen, maar nu van een vast team van 10 mensen, die alle operationele beheersmaatregelen nemen. Onderhoud boot, auto, gebouw, ict, reguliere evenementen.
Daar waar in het recente verleden veel operationele taken ook op bestuurders hun nek kwamen, kunnen we dat inmiddels goed scheiden.
Tijdens de afgelopen TOHOPESATE in de gemeente kampen, zijn er met het bedrijfsleven in totaal 10 deals gemaakt om zaken vlot en transparant te krijgen..
In de afgelopen jaren heeft de nadruk gelegen op competentiemanagement, incidentmanagement en materiaalbeheer, arbomanagement en de borging in de kwaliteitsplannen. (Eis van de inspecties voor volksgezondheid.) Nu zijn we in de opmaat voor de volgende stap..
"Operationalisatie van het project Reddingstation Kampen. " 80% van alle voorbereidende stappen zijn inmiddels gereed. dat geld ook de financiele kant van de zaak..
Achteraf kan je zeggen, dat we bij de start van initiatief nog niet iedereen bestuurlijke en operationele op de goede plek hadden staan, om echt goed van start te gaan..
Toch is er met team wel veel bereikt.. Voor sommigen zijn de projecten als de waterskiraces en powerboatraces maar ook bemensing van de permanente medische post op het circuit in Heerde erg zichtbaar.. Daarnaast zijn er diverse projecten gedaan. die wel tot een goed einde zijn gekomen.
Inmiddels hebben we kunnen bewijzen dat de vrijwilligers bij MedicalRescue.NL niet zo maar een eerste hulp clubje is. Echter op een aantal punten hebben nog lang niet alle doelstellingen van 2006 gehaald. Dat is een feit waar mee we moeten leven, maar ons nog niet bij neerleggen. Nu zijn we druk met nog veel meer bestuurlijke taken.. jaarrapportages, inspecties, ketenpartners, en een herziening van de doelstellingen van het special rescue team, naar een breder opgeleid search and rescue team die ook een veel groter watercomponent gaat krijgen..
Tot mijn persoonlijke frustratie hebben de bestuurlijke randvoorwaarden in de afgelopen jaren, erg veel aandacht en tijd geverd, die afgeleid heeft van wat we het liefste doen.. Echter eind 2007 en begin 2008 hadden we een enorme dip in de organisatie. Echter die dip hebben we inmiddels met een enorme motivatie van vrijwilligers hebben kunnen overwinnen. En achteraf was dat ook noodzakelijk om uberhaupt weer stappen te kunnen nemen. Een ontvlechting met onze grootste sponsor is inmiddels nagenoeg afgerond. Inmiddels hebben we drie vaste instructeurs en een aantal mensen die ons op specifieke terreinen nog aanvullend trainen.. Er in 2008 een nieuw en zeer helder en duidelijk vrijwilligersbeleid op gezet. (wat je al niet moet doen om afspraak=afspraak) op papier te zetten, nieuwe vrijwilligercontracten, scholingscontracten, functioneringsgesprekken, nieuwe verzekeringen, inclusief arbeidsongeschiktheids voor vrijwilligers.
Verder heeft 2008 zich gekenmerkt door dat een van onze drijvende krachten tot twee maal toe in het ziekenhuis is opgenomen en lange herstel periodes nodig heeft gehad.
Eigenlijk moeten we onze ketenpartners in deze ook bedanken, zij hebben gezorgd dat het nodig was om een aantal zaken beter te borgen.. En ik denk dat we een van de weinige vrijwilligersorganisaties zijn die een kwalitietsplan heeft conform het model Harmonisatie Kwaliteitszorg Zorginstellingen. Met name daardoor is inmiddels is metname de bestuurlijke en operationele basis veel breder dan toen we starten met dit initiatief en is de draagvlak veel groter geworden en de continuiteit beter gewaarborgd..