Oproep: iedereen SOS-nummer in mobiel
Gepubliceerd op maandag 15 januari 2007
Onder 'SOS' in het adresboek van het mobieltje moet iedereen een nummer van het thuisfront opslaan dat anderen in geval van nood kunnen bellen.
Telfort, Hi en KPN adviseren hun klanten vanaf heden om een speciale SOS-aanduiding in hun mobieltje te zetten. 'Het is heel eenvoudig', stelt Telfort in een oproep. ,Maak gewoon een nieuw contact aan dat je SOS noemt met het nummer van je partner of één van je ouders. Hierdoor is het voor bijvoorbeeld een agent heel makkelijk om direct iemand te waarschuwen, mocht je onverhoopt bij een ongeluk betrokken zijn.'
En zo kun je ook SOS2 en SOS3 erin zetten, ingeval het eerste SOS-nummer niet bereikbaar is. Dat is dus bedoeld voor het waarschuwen van familie of kennissen en niet voor het alarmnummer '112' voor hulpdiensten.
Tijdrovend
Bij een calamiteit is het voor hulpdiensten, zoals politie en ambulance, nu nog erg tijdrovend om de juiste familieleden te waarschuwen. Met name in situaties waarbij het slachtoffer niet meer bij kennis is, zoals een ongeluk of een hartaanval, dient men snel de partner of andere familieleden te kunnen informeren. Het plaatsen van een speciaal SOS-contact in je mobieltje vergemakkelijkt dit aanzienlijk.
Dit even eenvoudige als briljante idee is afkomstig van een kettingbrief, zegt de woordvoerster van Telfort: "We kregen vorige week een e-mail kettingbrief met als voorstel om zo'n nummer te noteren onder 'ICE' ofwel 'In Case of Emercency'. Dat is in Nederland geen bekende term, maar het idee vonden we geweldig. Toen hebben we er SOS van gemaakt."
Verspreiden via nieuwsbrieven
Telfort zocht en vond ook gehoor bij moederbedrijf KPN die het idee voor SOS-nummers in de adreslijst van mobiel gaat uitventen. "Samen met KPN hebben we een heel groot klantenbestand. We gaan dit vooral verspreiden via nieuwsbrieven, en hopen dat mensen elkaar gaan suggereren om een SOS-nummer op te nemen", aldus de woordvoerster van Telfort.
Er zijn ook andere methoden te bedenken en al bedacht. Zo worden naaste verwanten bovenin de adreslijst geplaatst door vóór de naam 'AA' te zetten. Ook gangbaar is, bijvoorbeeld bij bezoek aan pretparken, bij kinderen het mobiele nummer van de docent of ouders op de arm schrijven.
Bron:
www.planet.nlWat een knuppels daar bij Telfort zeg!
ICE gaat al rond over de mail, is internationaal bekend en wat doen ze? ze maken er SOS van
"ICE is geen bekende term", nou Telfort, als je zo'n groot klantenbestand hebt, kan je het toch bekend maken!
ICE is internationaal bekend. Het is niet zo dat Nederlanders alleen ongelukken in Nederland krijgen ofzo. Is straks een hulpverlener in het buitenland op zoek naar zo'n ICE nummer, kan die het niet vinden omdat de Nederlanders er SOS voor gebruiken. Lekker handig
Ik houd het bij ICE