De brandweerduikers worden opgeleid gebasseed op lesstof uit de proffesionele duikwereld.. De proffesionele duikwereld is voornamelijk gericht op bergingsduiken.. en niet zo zeer gericht op rescueduiken of rescue-swimmen..
Dat daar een verschil in zit is nog niet iedereen duidelijk, blijkbaar.., Dat het andere soortige uitrusting met zich meebrengt is nog lang niet duidelijk bij iedereen..
Bij Powerboat-racing en waterski-racing maken we gebruik van rescuedivers.. Deze mensen gaan snel overboord en gaan duiken onder een formule 1 boot en halen daar snel de slachtoffers weg.. Dat kan niet met een rescue-swimmer om dat daarvoor je adem in houden veelst te lang zou duren.
Ook is een gemiddelde brandweer duiker geen rescue-swimmer.. Die snel inzetbaar is en op verschillende soorten en manieren te water gaan en een bewusteloos slachtoffer kunnen oppikken.
Rescue-swimmer en Rescue-duikers behoren op een andere wijze te worden opgeleid dan een bergingsduiker..
Een brandweer duiker moet altijd aangelijnd zijn volgens zijn procedures. Hierdoor is hij niet snel inzetbaar.. Dus is de vraag van Koen terrecht..
Daarnaast, zijn er nog steeds reddingsbrigades, eenheden. die denken dat ze alles uit de boot kunnen doen en dus de nut van rescue-swimmers nog niet onderkennen..?
Dus er word een en ander gevraagd van ander soortige uitrusting.
Metname op stromende rivieren, water met veel ondieptes, stel je andere eisen aan uitrusting en kennis dan als je alleen op zee redt. De KNRM is met station elburg al achter gekomen, dat niet alles wat op zee handig is, ook op de Randmeren handig is..
En alles wat op randmeren handig is of zee handig is, is juist dodelijk op snel stromend water. Denk aan overstromingen en stuwen etc..