http://www.ad.nl/utrecht/oost/article1380283.ece vrijdag 18 mei 2007
Echte bouwers bij Zeister korps
IVAR PENRIS ZEIST - De brandweer van Zeist presenteert dinsdag, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, de volledig zelfgebouwde natuurbrandbestrijdingswagen. Een technish hoogstandje dat het Zeister korps wel toevertrouwd is.
Het is geen toeval dat juist het brandweerkorps van Zeist zelfstandig een oude brandweerwagen ombouwde om in geval van nood vooraan te staan bij bosbranden in de omgeving. Het Zeister korps staat al jaren bekend als een technisch hoogstaand team. Korpsen in de wijde omgeving huren de expertise van de technische dienst van Zeist in om wagens op maat te laten maken.
Voor het eigen korps bouwde deze technische dienst een Unimog terreinwagen om tot een voertuig, dat de meest ruige ondergronden kan bedwingen. Ook maakt de wagen onbegaanbare boswegen vrij voor het verkeer. Want het nieuwe paradepaardje mag dan wel natuurbrandbestrijdingsvoertuig genoemd worden, het is vooral bedoeld om de paden te effenenen voor de echte bluswagens. ,,Echte tankauto’s hebben drieduizend liter water aan boord, deze slechts 1500,’’ vertelt natuurbrandspecialist René Askes. ,,Deze is er voor de eerste klap en, als die geen daalder waard is, wordt het grote werk ingezet om de boel te blussen.’’
De grote brandweerwagens manoeuvreren maar moeizaam in bosgebieden, zeker nu beheerders de natuur er zijn gang laten gaan. Omgevallen bomen worden niet meer weggehaald, waardoor het voor de brandweer steeds moeilijker wordt. De nieuwe wagen heeft een krachtige lier aan boord om stammen weg te trekken en vastgeraakte auto’s weer op weg te helpen. Verder zitten er kettingzagen op en andere middelen om paden vrij te maken.
De expertise die nodig was om deze wagen in elkaar te zetten, is al opgebouwd sinds 1968, toen het korps voor het eerst beroepsbrandweerlieden in dienst kreeg. De toenmalige commandant opperde, mede uit bezuinigingsoverwegingen, dat het wellicht goed zou zijn als de betaalde krachten zelf voertuigen op zouden bouwen. Er werden chassis aangeschaft, waarna het brandweermaterieel daar bovenop gebouwd werd. ,,Daar hebben we veel kennis mee opgedaan,’’ stelt Henk van Otterlo, werkvoorbereider van de technische dienst. ,,Personenauto’s halen we ook helemaal uit elkaar om er allerlei apparatuur in te bouwen. Soms geloven we zelf niet dat we die bende weer in elkaar gezet krijgen, maar het lukt telkens weer.’’
Het Zeister korps bouwt dus ook veel voor korpsen uit de omgeving. Vier jaar geleden leverde het team een bosbrandbestrijder aan De Bilt af. „Daarmee deden we ook veel ervaring op voor deze auto,’’ aldus Van Otterlo. Dagelijks zijn er vier man continu in de weer met ontwikkeling en bouw van speciale wagens op afroep. Bij de werving van nieuwe collega’s wordt specifiek gevraagd om technische kennis.
,,Daar staan we nu bekend om,’’ brengt Askes nog uit voordat hij op een melding af moet. Blijkbaar is het een stadsbrand, de nieuwe aanwinst blijft werkeloos achter.