http://www.belg.be/leesmeer.php?x=4946Eikenprocessierups al gesingnaleerd in bijna 70 gemeenten
In de provincie Antwerpen is de eikenprocessierups in bijna alle gemeenten gesignaleerd. Daarom was er deze morgen een provinciaal overleg tussen de verschillende hulpdiensten over de bestrijding. Er bleek geen nood aan het opstarten van een provinciale rampenfase, gezien de gemeenten de bestrijding zelf in handen hebben. Wel is gesteld dat de meest zuidelijke regio's waaronder Geel, Mechelen en de Rupelstreek bijkomend een beroep kunnen doen op de civiele bescherming. Aan de bevolking wordt gevraagd om haarden van processierupsen te melden aan de gemeentelijke milieudienst en vooral zelf niet tot actie over te gaan. Gezien de rupsen nu volop in ontwikkeling zijn, is het hoogtepunt bijna bereikt. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen evenwel nog tot september irritatie en jeuk veroorzaken. Deze morgen werd dan ook duidelijk gesteld dat de evolutie van nabij wordt opgevolgd en dat gemeenten en particulieren nog meer moeten gesensibiliseerd worden om preventief de eikenprocessierups te bestrijden.
Deze morgen werd er in opdracht van gouverneur Paulus een provinciaal overleg gepleegd tussen de verschillende hulpdiensten over de bestrijding van de eikenprocessierups in de provincie Antwerpen. Er waren vertegenwoordigers aanwezig van de brandweer, politie, civiele bescherming, afdeling bos en groen van de Vlaamse gemeenschap, het leger en de federale gezondheidsinspectie. Ook het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne was aanwezig, deze dienst is reeds 10 jaar bezig met de eikenprocessierups en begeleidt en sensibiliseert de gemeenten in de (preventieve) bestrijding. Bedoeling van het overleg was vooral een overzicht te krijgen over de verspreiding en de noden van de hulpdiensten om zo te kijken of er provinciale maatregelen noodzakelijk zijn.
Verspreiding en bestrijding in de provincie Antwerpen onder controle
De opmars van de eikenprocessierups is veel minder dan in de naburige provincie Limburg. Momenteel is de eikenprocessierups wel al gesingnaleerd in bijna alle 70 gemeenten , maar de hoeveelheid rupsen verschilt. De meeste gemeentebesturen hebben de bestrijding dan ook onder controle. Het is zelfs zo dat in de noordelijke kant van de provincie zoals in Hoogstraten en Wuustwezel bijna geen meldingen van eikenprocessierupsen zijn. Deze gemeenten kampten de vorige jaren wel fel met dit natuurlijk fenomeen, maar hebben zich de voorbije maanden voorbereid door preventief de eikenbomen te behandelen.
Het zijn momenteel vooral de zuidelijke gemeenten die het meeste meldingen binnenkrijgen en volop bezig zijn met de bestrijding. Het gaat vooral om de regio: Geel, Mechelen en de Rupelstreek. In eerste instantie staan de technische diensten en milieudiensten in voor de bestrijding. De meeste gemeenten spraken ook reeds hun brandweerkorps aan of schakelden privéfirma's in. De civiele bescherming zal deze gemeenten eventueel ondersteunen. Er bleek momenteel geen nood te zijn aan de inzet van het leger. Alsook de afkondiging van een provinciale of gemeentelijke rampenfase is op dit moment niet nodig. De verschillende hulpdiensten zullen wel op provinciaal niveau voortdurend met elkaar overleggen om de acties op elkaar af te stemmen.
Evolutie de komende weken en maanden
Momenteel bevinden de rupsen zich in het 4de stadium. Dit betekent o.a. dat de hoeveelheid rupsen in de komende w> eken niet meer zal verhogen. De brandharen kunnen evenwel nog een aantal maanden voor hinder zorgen. Zelfs als de vlinder ontpopt in augustus, laten zij spinsels achter met brandharen die met de wind kunnen verspreid worden. Op het provinciale overleg bleek duidelijk dat een nauwgezette opvolging de komende weken en maanden nog noodzakelijk zal zijn. Gezien het succes van de preventieve maatregelen van een aantal gemeenten, zullen in de toekomst de gemeenten en particulieren nog meer gesensibi> liseerd moeten worden om dit probleem vooraf aan te pakken. Het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne neemt sinds 1995 hier reeds het voortouw. Gemeenten krijgen vooraf uitleg over de middelen die zij kunnen inzetten.
Tips voor de bevolking
De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken jeuk en irritatie. Dit kan tot 2 weken duren doch is zeker niet blijvend. Personen die in aanraking komen met de haartjes kunnen best zichzelf wassen en de aangetaste kleren verschillende keren wassen. Bij een allergische reactie of brandharen in de ogen is het aangeraden om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan. De hulpdiensten vragen om alle haarden van eikenprocessierupsen te melden bij de gemeentelijke milieudiensten. Zij zullen dan inschatten of die kolonie prioritair moet verwijderd worden door een gemeentelijke dienst of een privéfirma. Zelf verwijderen wordt ten zeerste afgeraden omdat bij het verwijderen de rupsen net meer brandharen vrijgeven. Daarnaast is het in kaart brengen van de haarden belangrijk voor het preventief beleid de komende jaren.
Meer informatie
Voor meer informatie kunnen bewoners terecht bij hun gemeentelijke milieudienst, op de provinciale website:
www.provant.be trefwoord eikenprocessierups of de site van de federale overheid:
www.eikenprocessierups.be. Er zijn ook folders in het gemeentehuis verkrijgbaar of downloadbaar van de websites.