Uit de media 2007

Auteur Topic: Uit de media 2007  (gelezen 459576 keer)

0 gebruikers (en 14 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1310 Gepost op: 22 juni 2007, 22:05:03
Gevangene gewond door brand in cel
VEENHUIZEN - Door een brand in een cel in de gevangenis Esserheem in Veenhuizen is vrijdag een gevangene gewond geraakt.
De man is met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Dat heeft een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie bevestigd.
Hoe het slachtoffer eraan toe is, kon hij niet zeggen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

www.nu.nl


NikonDirk

  • Leeft op een eiland.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,223
    • Opvallende politievoertuigen.
Reactie #1311 Gepost op: 23 juni 2007, 12:57:17
Waaghals op brommer passeert agent

Een 19-jarige Groninger bromfietser reed gisteren stoer met een gangetje van honderd kilometer per uur langs een agent. De politie zette de achtervolging op de jongen, die ook nog eens zonder helm reed, in.

De bloothoofdse jongen wist met zijn snelle brommertje lange tijd de politie voor te blijven. Na een wilde achtervolging, die onder anderen door het nabijgelegen gat Harkstede leidde, wisten de dienders de jongen via het huis van zijn ouders in de kraag te grijpen.

De jongen mag straks zijn spaarvarken stukslaan om alle bekeuringen te betalen. Hij kreeg er maar liefst drie. Voor de hoge snelheid, het rijden zonder helm en het negeren van stoptekens.

Bron: www.fok.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1312 Gepost op: 23 juni 2007, 13:26:44
Zwemmende vrouw midden op zee opgepikt
AMSTERDAM - De bemanning van een schip heeft zaterdagochtend een 56-jarige vrouw uit het water gepikt, 1,8 zeemijl uit de kust van Wijk aan Zee.
Ze is overgebracht naar het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed, meldt de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten.
De vrouw werd rond 08.00 uur aangetroffen. Het werkschip uit IJmuiden bracht de vrouw, die naakt zwom en in verwarde toestand was, naar de haven van IJmuiden.

Ambulance
Met een ambulance is zij overgebracht naar het ziekenhuis. Ze maakt het naar omstandigheden goed.
De Amsterdamse heeft verklaard dat zij in een psychiatrisch centrum verbleef en zou worden overgeplaatst naar de gesloten inrichting.

Trein
Dit was tegen haar zin, waarop ze de trein naar Zandvoort pakte en vrijdag rond 16.00 te water ging.
www.nu.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1313 Gepost op: 23 juni 2007, 16:20:37
http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_24_uur/artikel/asp/artnr/158090/

Politie gaat criminele 'lastercampagnes' aanpakken

zaterdag 23 juni 2007 13:45

(Novum) - De Nationale Recherche zet specialisten op de 'lastercampagnes' van criminelen tegen justitie- en politiemedewerkers. Dat zegt hoofdcommissaris Peter van Zunderd van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zaterdag in NRC Handelsblad. Criminelen verspreiden bewust geruchten via anonieme kliklijnen, online nieuwsgroepen en weblogs om strafrechtelijk onderzoek te hinderen, zegt Van Zunderd.

Van Zunderd is als hoofdcommissaris van het KLPD ook eindverantwoordelijk voor de Nationale Recherche, die de zware criminaliteit bestrijdt. Hij stelt dat politie en justitie steeds vaker te maken krijgen met het verschijnsel van 'desinformatie'. 'Het spel wordt hard gespeeld in de onderwereld. Criminelen verspreiden bewust geruchten over justitiefunctionarissen of politiemedewerkers. Ze hebben daar budget voor en zetten dat wapen in', zegt de hoofdcommissaris in het dagblad.

Aanleiding voor Van Zunderd om te reageren op het verspreiden van valse informatie, zijn berichten in De Telegraaf van twee maanden geleden over het onderzoek naar de veroordeelde drugsbaron Charles Z. Agenten van de Nationale Recherche hebben volgens die berichten tijdens het onderzoek ongeoorloofde opsporingsmethoden gebruikt.

'Er zijn in die zaak processen-verbaal over onderzoeksmethoden in omloop gebracht die aantoonbaar vervalst zijn', zegt Van Zunderd. De rechercheurs die het proces-verbaal hebben opgesteld, waren volgens het Openbaar Ministerie in die periode al 'geruime tijd' met vervroegd pensioen. Een van de rechercheurs die het proces-verbaal zou hebben opgesteld was al overleden. Het vervalste proces-verbaal zorgde volgens Van Zunderd wel voor de 'nodige publicitaire opschudding' en noodzaakte de Nationale Recherche om 'alles uit de kast te halen' om het weer recht te zetten.

Een relatief nieuw verschijnsel in het verspreiden van valse informatie, ziet het KLPD in de 'informatiemakelaar' die bronloze vertrouwelijke informatie koopt en verkoopt. Volgens Van Zunderd is deze nieuwe strategie het gevolg van recente onderzoeken naar georganiseerde misdaad die 'concreet' vruchten afwerpen. 'Criminele groeperingen passen hun tactieken aan en breiden hun contrastrategieën uit.'


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1314 Gepost op: 23 juni 2007, 16:22:09
http://www.emea.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=23353&Itemid=1

Wet Bibob steeds succesvoller

zaterdag 23 juni 2007

Bestuursorganen (zoals gemeenten, provincies en de rijksoverheid) die de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) gebruiken, beschouwen de wet als een nuttig bestuursrechtelijk instrument om criminelen te weren en het onbedoeld faciliteren van criminelen te voorkomen. Dit blijkt uit een evaluatie van de Wet Bibob. De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de evaluatie.

De Wet Bibob wordt vooral door gemeenten gebruikt, vooral bij de aanvraag van vergunningen en in mindere mate bij subsidieverlening of aanbestedingen. Het Landelijk Bureau Bibob heeft sinds de invoering van de wet op 1 juni 2003 311 adviezen verstrekt. In 80 procent van de gevallen bleek er ook daadwerkelijk gevaar voor een vermenging van de boven- en onderwereld te bestaan. In bijna 200 gevallen heeft de aanvrager zich uit de procedure teruggetrokken toen bleek dat de Wet Bibob zou worden toegepast.

Op grond van de Wet Bibob kan een bestuursorgaan een vergunning of een subsidie weigeren of intrekken als er ernstig gevaar bestaat dat deze ook wordt gebruikt om strafbare feiten te plegen of geld wit te wassen. Het gebruik van de wet kwam langzaam op gang. Zo werden er in 2003 maar twee adviezen door het Landelijk Bureau Bibob afgegeven, tegen 50 in 2004 en 72 in 2005. De verwachting is dat de duidelijk stijgende lijn zal doorzetten. Inmiddels heeft 56 procent van de gemeenten een Bibob-beleidslijn. Gemeenten passen het Bibob-intrument vooral toe op de horeca- en prostitutiebranche, speelautomatenhallen en coffeeshops.

Nog dit jaar stuurt het kabinet het actieplan Bestuurlijke Aanpak van overlast en criminaliteit aan de Tweede Kamer. Het actieplan bevat onder meer de oprichting van regionale expertisecentra waar gemeenten ook terecht kunnen voor ondersteuning bij Bibob-trajecten en de bestuurlijke aanpak van witwaspraktijken in de vastgoedsector.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1315 Gepost op: 23 juni 2007, 16:27:42
http://www.ad.nl/rotterdam/waterweg/article1456414.ece

Massale knokpartij voetbalfans

VLAARDINGEN - Een massale vechtpartij heeft gisteravond het Vlaardingse uitgaanscentrum op zijn kop gezet.
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00115/vechtpartij_vlaardi_115805b.jpg
 Arrestaties na de massale vechtpartij op de Westhavenkade in Vlaardingen. FOTO ROEL DIJKSTRA
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00115/vechtpartij_vlaardi_115822b.jpg
 De politie rukte massaal uit. FOTO ROEL DIJKSTRA
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00115/vechtpartij_vlaardi_115821b.jpg
 Een van de 16 arrestanten wordt geboeid afgevoerd. FOTO ROEL DIJKSTRA
vorige afbeelding 1 / 3 volgende
Volgens ooggetuigen ging het om Rotterdamse Feyenoord-supporters die naar Vlaardingen trokken om verhaal te halen na een voorval dat zich had voorgedaan tijdens het maritieme VL Loggerfestival. Toen is een Feyenoord-fan in elkaar geslagen door aanhangers van de Vlaardingse voetbalclub CION, zo gaat het verhaal.

Beide groepen hadden een week geleden afgesproken om vrijdagavond ’een en ander te regelen’, aldus een getuige. Op drie plekken in het Vlaardingse centrum kwam het gisteren tot een treffen. De groep Feyenoorders bestond uit ongeveer vijftien man, de CION-aanhang ging de confrontatie aan met vijftig man.

De twee groepen bekogelden elkaar met terrasstoelen, haalden bakstenen uit de straat en gingen massaal met elkaar op de vuist. Een ooggetuige op de Westhavenplaats: ,,Ze haalden alle stoelen van het terras. Die vlogen door de lucht.’’

De politie arriveerde met vele busjes. Zestien amokmakers konden worden aangehouden. De toedracht is volgens de politie nog onduidelijk.
De massale knokpartij op de Westhavenplaats en Westhavenkade deed terugdenken aan de zogeheten ambulancerellen van oktober vorig jaar. Ook gisteravond ontstond vanuit het niets een grote vechtpartij. Tenminste voor de mensen die nietsvermoedend een biertje in het centrum van Vlaardingen dronken.

Maar volgens ooggetuigen was de matpartij van tevoren door Vlaardingse CION-aanhangers en een groep Rotterdamse Feyenoordsupporters bekokstoofd.

De politie probeerde alles op alles te zetten om de twee groepen te scheiden. Hierbij zijn ook enkele politiehonden ingezet. Agenten hielden na de confrontatie zestien verdachten aan. Wonder boven wonder vielen er geen gewonden.

Om nieuwe vechtpartijen te voorkomen hielden agenten Vlaardingen en omgeving enige tijd in de gaten. Want volgens Vlaardingers die de knokpartij zagen, waren de kemphanen van plan om het op een andere plek alsnog uit te vechten.

De groep vechtersbazen was van het ene op het andere moment verdwenen. Vervolgens ontwikkelde zich een kat- en muisspel tussen de twee groepen en de politie die tussenbeide wilde komen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1316 Gepost op: 23 juni 2007, 17:01:59
http://www.perssupport.anp.nl/Home/Persberichten/Actueel?itemId=94824

Dit is een origineel persbericht.

21 juni 2007

Sensor: Als je denkt dat veiligheid duur is, moet je eens een ongeluk proberen

'Als je denkt dat veiligheid duur is, moet je eens een ongeluk proberen.' Dat zegt
professor Ben Ale, Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft in het
nieuwste nummer van Sensor, het relatiemagazine van Group 4 Securicor. Professor Ale is
cynisch over de recente belangstelling voor het onderwerp 'veiligheid van gebouwen' en
vreest dat deze belangstelling vanzelf weer zal wegebben. Hij pleit dus voor verscherping
van het bouwtoezicht, ook al kost dat de samenleving extra geld, want: 'van tevoren
doordacht en goed bouwen is goedkoper dan de schade en aanpassingen na een ramp of
ongeluk.'

Branden in ziekenhuizen
Ook Don Berghuijs komt in deze Sensor aan het woord. Hij is Algemeen Directeur van de
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor
Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Hij meent dat het hoog tijd is voor een culturele
revolutie in het veiligheidsdenken om echt veiliger gebouwen te realiseren. Zeker in
situaties waarin de mensen in het gebouw niet zelfredzaam zijn, zoals bij branden in
ziekenhuizen, moet een BHV-organisatie goed voorbereid zijn. Berghuijs fronst echter de
wenkbrauwen over de situatie in sommige ziekenhuizen.

Verder in Sensor
Een mega-operatie in BHV mag je het wel noemen: binnen korte tijd hebben duizenden
medewerkers van de Dienst Justitiële Instellingen een gedegen BHV-opleiding
gekregen. Dit was een van de aanbevelingen uit het Rapport Van Vollenhoven over de
Schipholbrand. Maar om dit binnen de gestelde termijn ook echt te realiseren, was een
heksentoer. Twee nauw betrokken medewerkers van DJI vertellen meer over deze klus.

Veiligheid in de openbare ruimte krijgt steeds meer gestalte met de prijswinnende Publiek
Private Samenwerking in onder andere Oost-Brabant. Commissaris van Politie Peter van den
Ende doet zijn enthousiaste relaas over deze unieke samenwerking.

Trends
Hoe snel we in Nederland van 'niets aan de hand' zijn omgeslagen naar een
'veiligheidsobsessie' verbaast zelfs trendwatcher Adjiedj Bakas. Hij trekt een
vergelijking tussen de Nachtwacht en de hedendaagse beveiligingsorganisaties en voorziet
een grootse toekomst voor de particuliere beveiliger. Tweede Kamerlid Fred Teeven (VVD)
sluit zich daarbij aan en vindt dat er op straat meer zichtbaar toezicht moet komen. Dat
hoeft volgens hem niet per se politie te zijn.

Pentagon
Toegangsbeheer wordt in veel gebouwen steeds professioneler aangepakt. Bij de gemeente
Best heeft men nu nog maar één sleutel nodig voor het hele gebouw.
Bovendien hebben de medewerkers uitsluitend toegang tot die delen van het gebouw waarvoor
zij geautoriseerd zijn. Met een ander nieuw toegangscontrolesysteem heb je zelfs geen
'ouderwetse' sleutel meer nodig. Je komt het gebouw dan binnen met een persoonlijke chip.
De schaalbaarheid en flexibiliteit van dit nieuwe systeem maakt het geschikt voor alle
organisaties, het is al toegepast van eenmanszaak tot in het Pentagon.

Noot voor de redactie
Sensor is een uitgave van Group 4 Securicor. Het is een relatiemagazine over veiligheid,
beveiliging en criminaliteitspreventie in het algemeen en particuliere beveiliging in het
bijzonder. Het blad heeft een oplage van circa 13.000 exemplaren. Voor nadere informatie
en voor het aanvragen van exemplaren kunt u zich wenden tot Arlette Hauzer-Zeeman,
telefoon (020) ******* (telefoonnummer te vinden via de link van het persbericht).


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1317 Gepost op: 24 juni 2007, 00:06:18
http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=854193/sc=c56b47

A2 tijdelijk afgesloten wegens onveilig rijgedrag
Gepubliceerd op zaterdag 23 juni 2007
DEN BOSCH (ANP) - Rijkswaterstaat heeft zaterdagavond om 20.30 uur de A2 richting Den Bosch bij knooppunt Deil weer opengesteld voor verkeer. Dat heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt. Eerder had de dienst de weg tussen Deil en afslag Hedel afgesloten wegens verkeersonveilig gedrag van automobilisten.

De A2 richting Den Bosch is dit weekeinde tussen afslag Hedel en knooppunt Empel afgesloten in verband met werkzaamheden aan de Maasbrug. Verkeer wordt geadviseerd via de A27 naar het zuiden te rijden. Veel automobilisten maakten zaterdagmiddag geen gebruik van de omleidingsroutes, maar kozen voor de Oude Rijksweg bij Hedel. Hierdoor ontstond een file van acht kilometer.

Automobilisten besloten hierop op de A2 te keren en weer richting Utrecht te rijden. Volgens Rijkswaterstaat leverde dit onveilige situaties op en besloot de dienst de rijksweg vanaf knooppunt Deil voorlopig af te sluiten.

Zondag monitoren Rijkwaterstaat en het Korps landelijke politiediensten het verkeer op de A2 intensief. Ontstaan er weer onveilige situaties, dan wordt de weg opnieuw ter hoogte van knooppunt Deil afgesloten.


Voederbietel

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 472
Reactie #1318 Gepost op: 24 juni 2007, 10:11:01
Dalen - Op de Reindersdijk sloeg gisteravond bliksem in op een eik, die in de nabijheid van de spoorwegovergang aan de Reindersdijk stond. De boom werd hierdoor bijna in zijn geheel gespleten, de brandweer van Coevorden heeft uit veiligheidsoverweging besloten de boom direct om te zagen.
Enkele buurtbewoners die de verrichtingen van de brandweerlui gadesloegen, konden zien zien hoe de eik op vakkundige wijze met behulp van een motorzaag wed geveld.

Waarna er plotseling een mooi uitzicht op de molen van Dalen ontstond. Iemand zei; Ieder nadeel heeft zijn voordeel!
Het treinverkeer tussen Coevorden en Nieuw Amsterdam is enige tijd gestremd geweest omdat de slag bomen op het traject Coevorden en Dalen gesloten bleven en de waarschuwingslampen bleven branden. Hetgeen waarschijnlijk ook de oorzaak van het noodweer is geweest.
(Bron: http://www.newspower.nl)

Zal het noodweer echt veroorzaakt worden door een paar slagbomen die gesloten blijven???


Martijn Slotboom

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,279
  • Laten we het gezellig houden op het forum
Reactie #1319 Gepost op: 24 juni 2007, 10:43:02
Kritiek op rapport scheepsbrand Velsen

Gepubliceerd op 23 juni 2007, 17:16
Laatst bijgewerkt op 23 juni 2007, 17:21

velsen -  

scheepsbranddeskundige Fred Vos is niet onder de indruk van het COT-rapport van de scheepsbrand in Velsen-Noord.

Al eerder stelde Vos, die veel ervaring heeft met scheepsbrandbestrijding, dat de aanpak van de brand op de Willem van der Zwan niet deugde. Zo stelt het COT dat er is gehandeld volgens de les- en leerstof scheepsbrandbestrijding, maar Vos denkt daar anders over.

De brandweer heeft bij aankomst een luik op het achterste dek gesloten, zoals voorgeschreven. Alleen het luik aan de voorkant kon niet gesloten worden. ,,Het dichtgooien van het achterste luik is een blunder van de eerste orde. Daardoor sloegen de vlammen uit het voorste luik. Je dwingt de brand zich te verplaatsen, wat je juist niet wil’’, aldus Vos die ook bezig is met een onderzoek naar de brand. Hoewel volgens de lesstof is gewerkt, beveelt het COT wel aan dat die wordt ’uitgebreid gericht op de techniek en tactiek van scheepsbrandbestrijding’. Daarnaast moet er een protocol komen voor scheepsbrandbestrijding. ,,Als het allemaal zo goed is verlopen, waarom moet dat protocol er dan komen?’’

Hij is ook geprikkeld door passages over de particuliere brandwachten. Die krijgen de zwartepiet toegespeeld omdat zij met foute informatie de brandweerinzet vertraagd zouden hebben. ,,De particuliere brandwachten zijn helemaal niet gehoord door de onderzoekers.’’

Het Nibra, dat het brandweeroptreden onderzocht, was gistermiddag niet bereikbaar. Vos’ onderzoek wordt gebruikt door de verzekeraars.

http://www.hdci.nl/06nhd/documenten/rapporthandhaving.pdf ( rapport handhaving )

http://www.hdci.nl/06nhd/documenten/eindrapportcot.pdf ( eindrapport )

www.nhd.nl