http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=35434aterdag, 11 augustus 2007, Regio
Unieke Leeuwarder studie naar brandrisico’s in grote panden
Brandonderzoek is klaar
Leeuwarden - De brandweer en de dienst Bouwtoezicht van de gemeente Leeuwarden zijn klaar met het extra onderzoek naar de brandveiligheid van veertig bijzondere gebouwen in de stad. De gemeente besloot tot het onderzoek na de brand in winkelcentrum Bilgaard. De diensten leggen momenteel de laatste hand aan het eindrapport.
De conclusies van de rondgang in Leeuwarden zijn vermoedelijk niet schokkend. Leeuwarden krijgt complimenten voor de extra inspectieronde, die uniek is in Nederland.
Voor het onderzoek zijn veertig gebouwen in de stad gecontroleerd waar in geval van brand veel mensenlevens op het spel staan. Daaronder vallen verzorgingstehuizen of medische instellingen als het Medisch Centrum Leeuwarden, omdat de bewoners daarvan bij een brand zelden snel het pand zouden kunnen verlaten. Ook bijzondere historische gebouwen en voor Leeuwarden kenmerkende panden staan op de lijst.
Voor het onderzoek is 18.000 euro uitgetrokken. Daarvan zijn 45 controles en hercontroles betaald. Die zijn uitgevoerd in teams van twee. Voor elke inspectie is acht uur uitgetrokken, maar dat is inclusief ‘interne uren’ die zijn besteed aan onder andere papierwerk. De inspecties zijn van te voren aangekondigd.
Welke situaties precies in de panden zijn aangetroffen, blijkt over ongeveer een maand. Dan wordt het rapport over de inspecties door het college van wethouders besproken, zegt gemeentewoordvoerder J. Zweegman. Nu leggen de diensten nog de laatste hand aan het verslag. Daarna zal ingenieur Yme Suurenbroek van de universiteit van Twente, en lid van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (de ‘club van Van Vollenhoven’) nog zijn blik over het document laten gaan.
Suurenbroek onderzocht eerder de brand in het winkelcentrum Bilgaard. Hij zegt sowieso enkele ‘foute situaties’ te verwachten ,,dat is onvermijdelijk bij zo’n groot onderzoek”, maar - op basis van voorlopige geluiden - lijkt het hem mee te vallen met onveiligheid in Leeuwarder gebouwen. Ook de gemeente Leeuwarden is in ieder geval niet geschrokken van de conclusies.
De vertrokken burgemeester Dales gaf opdracht tot het extra onderzoek na de brand die augustus vorig jaar het Winkelcentrum Bilgaard in de as legde. Suurenbroek stelde vast dat grote gebreken in de constructie van het pand verantwoordelijk waren voor de omvang van de brand.
Gebreken
Bij deugdelijke compartimentering - het gebouw opdelen in kleinere ruimtes die een brand vertragen - was de brand waarschijnlijk beperkt gebleven tot drie winkels, aldus Suurenbroek. Inspecties van de gemeente - een ‘papieren controle’ - en de verzekeraar hebben de gebreken niet aan het licht gebracht. Het is moeilijk om de compartimentering te controleren omdat daarvoor soms systeemsplafonds of muren deels gesloopt moeten worden. Omdat zulke inspecties niet populair zijn, en de Brandweer en de Dienst Bouwtoezicht toch al een achterstand met brandveiligheidscontroles hadden, werden de ingrijpende inspecties in de praktijk bijna nooit gedaan.
Suurenbroek pleitte ervoor om, met Bilgaard in het achterhoofd, bij belangrijke panden in Leeuwarden tóch te gaan kijken of de compartimentering wel deugt. Ook diverse gemeenteraadsleden vroegen daar om, om uit te sluiten dat ook elders onontdekte, gevaarlijke gebreken in de constructies van gebouwen waren.
Het is voor het eerst in Nederland dat uitgebreid onderzoek naar de toepassing van de verplichte brandveiligheidmaatregel compartimentering is gedaan. Leeuwarden is in dat opzicht uniek, vindt brandveiligheidsexpert Suurenbroek.
Door het onderzoek neemt de Friese hoofdstad een positieve uitzonderingspositie in, in een situatie die vaak bar en boos is: verplichte maatregelen worden zelden genomen, handhaven van de regels blijkt in de praktijk omslachtig en de controle-instanties zitten elkaar vaak in de haren.