Uit de media 2007

Auteur Topic: Uit de media 2007  (gelezen 461220 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #1830 Gepost op: 12 september 2007, 13:00:55
En weer voelden ze zich vernederd...

 :-[

Henk


Martijn Slotboom

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,279
  • Laten we het gezellig houden op het forum
Reactie #1831 Gepost op: 12 september 2007, 16:08:55
Motoragent aangereden in Amsterdam
AMSTERDAM Bij het Amstelstation in Amsterdam is dinsdagavond een motoragent aangereden. De 36-jarige agent is vermoedelijk door rood gereden toen hij op weg was naar een melding over een bestuurder die rondreed in een gestolen Porsche. De motoragent liep schaafwonden op en is behandeld in het ziekenhuis

www.rtvnh.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1832 Gepost op: 12 september 2007, 19:24:28
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2007/09/12/R334.htm

NMBS

Antwerpen-Centraal onder scherp toezicht

12/09/2007

Controlekamer vormt hart van Building Management System

De transformatie van Antwerpen-Centraal tot een modern stationcomplex met ondergrondse tunnel en een winkelcentrum ging gepaard met de ontplooiing van een indrukwekkend veiligheidssysteem. In het hart van dit Building Management System bevindt zich een controlekamer waar de beelden van de talrijke cameras in het station en de tunnel worden bekeken en de (brand)veiligheid wordt bewaakt. Het systeem combineert die bewakings- en veiligheidsfuncties (security & safety) met het dagelijks beheer van de site en het gebouw in functie van een verhoogd comfort voor klanten en personeel.

Er bestaat geen discussie over de zeer hoge graad van veiligheid van de trein als vervoermiddel. Het veiligheidsbeleid van de spoorweggroep legt zich echter ook toe op de (sociale) veiligheid en beveiliging van haar klanten en personeel. Openbaar vervoer speelt zich per definitie af op plaatsen waar veel mensen samenkomen, wat helaas soms ook minder aangename neveneffecten heeft, zoals de aanwezigheid van zakkenrollers.

De NMBS-Groep investeert daarom fors in veiligheid en hanteert een beleid gebaseerd op drie krachtlijnen: toename van veiligheidsmensen op het terrein, hechte samenwerking met de politiediensten en technische hulpmiddelen. Bij dat laatste horen camerabewaking en inbraakalarmen. Deze zomer werd de Nationale Controlekamer in Brussel operationeel, waarop al ongeveer de helft van de tegen eind 2010 geplande 1500 cameras in de 51 drukste stations zijn aangesloten.

Als enige andere station in België werd ook Antwerpen-Centraal uitgerust met een controlekamer, waar de camerabeelden continu worden opgevolgd. Deze multifunctionele controlekamer was een voorwaarde in de bouwvergunning van de noordzuidverbinding waarbij Antwerpen-Centraal werd omgebouwd tot een indrukwekkend spoorwegcomplex op verschillende niveaus, met een winkelcentrum rond het centrale atrium.

Amerikaanse brandveiligheidsnorm

De noordzuidverbinding bestaat uit een tunnelcomplex waar bovenop een station staat met in het midden een atrium. Uit het oogpunt van de brandveiligheid moest het station en de tunnels als één geheel worden beschouwd. Bij gebrek aan gepaste Belgische normen werd beroep gedaan op de strengst bestaande - Amerikaanse - norm die de aanwezigheid van een controlekamer oplegt. De hulpdiensten moesten ook toegang hebben tot die controlekamer.

De controlekamer werd het hart van een geïntegreerd veiligheidssysteem (security en safety), dat ook instaat voor het beheer van en het comfort in het gebouw. Dit Buiding Management System bundelt de functie veiligheid met het verhogen van het comfort voor klanten en personeel. De informatica-afdeling van de NMBS-Holding ontwierp een systeem op maat waardoor de exploitatie en het beheer van Antwerpen-Centraal in de meest veilige, efficiënte en gecontroleerde omstandigheden verloopt.

Bewaken van de veiligheid

In de controlekamer komen momenteel de beelden toe van 180 cameras. Dit aantal wordt later nog uitgebreid tot een 300-tal wanneer er nieuwe delen op de stationssite in gebruik worden genomen. De beelden worden 24 op 24 uur door minstens twee veiligheidsbedienden van B-Security, onderdeel van de veiligheidsdienst van de NMBS-Holding, bekeken op monitoren en een videowand van ongeveer 10 m2. Op deze manier worden de strategische plaatsen in het station (toegangsdeuren tot het station, toegang tot de perrons, de loketten, winkelzone) nauwlettend in het oog gehouden.

De aanwezigheid van de cameras in het station draagt enerzijds bij tot een verhoogd veiligheidsgevoel bij klanten en personeelsleden, maar heeft anderzijds een ontradend effect voor onaangepast of crimineel gedrag. Aan de hand van de camerabeelden worden virtuele patrouilles georganiseerd, wat het toezicht door het veiligheidspersoneel (Securail e.a.) in het station zelf aanvult. De beelden worden ook gebruikt om gerichte interventies te helpen sturen. Achteraf kunnen ze ook bruikbare informatie verschaffen aan politiediensten. In de controlekamer komen ook inbraakalarmen toe en wordt de toegangscontrole opgevolgd.

Op het vlak van brandveiligheid integreert het systeem de meest geavanceerde technieken. De tunnel en de andere niveaus beantwoorden aan de strengste normen op het vlak van evacuatiemogelijkheden en staan permanent onder volledig automatisch toezicht. Rook- en warmte detectoren zorgen voor een onfeilbare lokalisatie ;) in geval van problemen. Wanneer een alarm binnenkomt, wordt de operator begeleid in de acties die hij moet ondernemen. Een groot aantal mogelijke incidenten werden omgezet in automatische scenarios die de operatoren enkel moeten bevestigen. Dit beperkt de kans op menselijke fouten in stress-situaties tot een minimum.

Verhogen van het comfort

De rol van het Building Management System beperkt zich niet tot de aspecten die met veiligheid te maken hebben. Het neemt ook aspecten van het beheer van het gebouw voor zijn rekening: aansturen van de verlichting, de verwarming, de luidsprekers, de liften en roltrappen, toegangscontrole, sleutelbeheer

Het BMS verzekert bovendien een optimaal beheer van de talrijke technische installaties, door een opvolging op afstand in de controlekamer. In geval van een alarm krijgt de operator de nodige informatie op zijn scherm, zoals wie hij in het geval van een specifiek defect moet contacteren.

De verbruiksmetingen en de voordurende registratie van gegevens dragen ook bij tot een gecontroleerd en zuinig beheer van de site.

Niet alleen de operatoren van B-Security kunnen met het BMS werken. Via intraweb/internet kunnen technici, specifieke andere personeelsleden of de brandweer bepaalde delen van het systeem consulteren of bedienen. Het systeem kan dus vanop afstand worden bediend, wat zeker nodig is in geval van een ontruiming van de controlekamer, bijvoorbeeld bij een bommelding.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1833 Gepost op: 12 september 2007, 19:30:22
http://www.ad.nl/utrecht/stad/article1656645.ece

’Ramp’ in komende weken stelt bestuurders op de proef
Door MAAIKE KOOISTRA

UTRECHT/AMERSFOORT - Ergens in Utrecht, Amersfoort, Veenendaal óf Lopik vindt in de komende vier weken een flinke ramp plaats.
Tenminste, dat moeten politiek bestuurders en leidinggevenden van de hulpverleningsdiensten die dag geloven. Daarmee worden ze getest op het nemen van de juiste beslissingen in een rampsituatie.

Of het nou een ongeluk bij een lpg-station, dreiging van terrorisme of een groot treinongeluk is die in scène wordt gezet, burgers zullen er niets van merken. Geen loeiende sirenes of scheurende politiewagens. Het gaat erom hoe een ramp van achter het bureau of vanuit een ingericht commandocentrum wordt aangepakt. Maar de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van binnenlandse zaken zit er bovenop, om te kijken hoe de vertegenwoordigers van politie, brandweer geneeskundige hulpverlening en gemeenten in de regio Utrecht het doen.

Omdat de oefening een verrassing moet zijn voor de hulpverleners en bestuurders blijft de precieze datum tot het laatste moment geheim. Over de plaats van de nagespeelde ramp is alleen bekend dat het incident in één van gemeenten Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en Lopik plaatsvindt.

Op basis van de uitkomsten van de oefening wordt gekeken waar verbetering nodig is de rampenbestrijding door bestuurders en leidinggevenden van hulpdiensten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1834 Gepost op: 12 september 2007, 19:35:16
http://www.ipo.nl/templates/?ipoalgemeen=110&item=14395

Actueel
Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht
Wet ambulancezorg weer aangehouden

dinsdag 11 september 2007

De Eerste Kamer heeft het verzoek van minister Klink van VWS om de Wet ambulancezorg (Waz) te behandelen naast zich neergelegd. De Kamer vindt dat de wet in samenhang met de Wet op de veiligheidsregio’s moet worden behandeld, zoals het IPO per brief had bepleit.

Het verbindende element tussen beide wetgevingsprocessen is de vormgeving van de geïntegreerde meldkamer van Rood (brandweer), Wit (ambulancezorg) en Blauw (Politie). De discussie gaat over de publieke aansturing van die meldkamer, die in beide wetten moet worden vastgelegd.

In oktober 2006 had de Eerste Kamer al besloten de Wav aan te houden. Nadat de minister van BZK in juli 2007 de Wet op de veiligheidsregio’s naar de Tweede Kamer had gestuurd, verzocht de minister van VWS op 1 augustus 2007 de nieuwe Eerste Kamer de Waz alsnog te behandelen. Als de Eerste kamer er mee had ingestemd, was de discussie over het onderdeel geïntegreerde meldkamer in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de Wvr overbodig. Nu de Waz in de Eerste Kamer is aangehouden, kan de Tweede Kamer het debat met de minister over dit onderdeel voeren.


Martijn Slotboom

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,279
  • Laten we het gezellig houden op het forum
Reactie #1835 Gepost op: 13 september 2007, 17:01:43
Brandweer gaat over gemeentegrenzen

Gepubliceerd op 13 september 2007, 16:48
Laatst bijgewerkt op 13 september 2007, 16:49

de rijp -  De nabijheid van een kazerne zou bepalend moeten zijn voor wie een brand komt blussen, niet de gemeentegrens. Daarom rukt de brandweer van Graft-De Rijp vanaf einde 2008 volgens 'operationele grenzen' uit. ,,Het gaat erom wie het snelste bij de brand kan zijn'', zegt brandweercommandant Rob Hooijberg.

De brandweerwagen van Graft-De Rijp kan soms eerder bij een calamiteit in De Schermer zijn dan de brandweer van die gemeente zelf. ,,Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het korps, maar alles met het soms grillige verloop van de gemeentegrenzen'', aldus Hooijberg. ,,Andersom geldt voor de Starnmeer - gemeente Graf-De Rijp - dat delen sneller geholpen zijn met een beroep op de kazerne van Spijkerboor en die valt onder de gemeente Wormerland.''

www.nhd.nl


Martijn Slotboom

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,279
  • Laten we het gezellig houden op het forum
Reactie #1836 Gepost op: 13 september 2007, 17:30:56
13-09-2007 Heiloo - Een 87-jarige fietser uit Heiloo is woensdag op de kruising Zeeweg/Westerweg door een 85-jarige plaatsgenote met de auto overreden rond 16:00 uur.

De fietser wilde op het fietspad van de Zeeweg oversteken naar de Westerweg toen hij door de automobiliste werd aangereden.
Zij reed over de Westerweg en heeft de fietser over het hoofd gezien.

Uit schrik reed de dame nog een keer achteruit en vooruit, beide keren over de man heen.
Het slachtoffer liep daarbij meerdere breuken op aan zijn heupen, ribben en ruggenwervels.
Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
Het rijbewijs van de vrouw is ingenomen.
Er wordt onderzocht of de vrouw in aanmerking komt voor permanente intrekking van het rijbewijs in verband met gevaarlijk rijgedrag

www.112noordholland.nl


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #1837 Gepost op: 13 september 2007, 18:44:36
Uit de Telegraaf:

wo 12 sep 2007, 08:16 | 67 reacties
Vrijwillige brandweer voelt zich vernederd
ALKMAAR - De vrijwillige brandweer is boos op de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), omdat voorzitter Don Berghuijs de vrijwilligers heeft vergeleken met leden van „een herensociëteit die geprofessionaliseerd moet worden”.
 
Dat heeft de Belangenvereniging voor Brandweer Vrijwilligers woensdag laten weten. „Men voelt zich vernederd, bedrogen en in de steek gelaten door de NVBR”, aldus een woordvoerder van de belangenvereniging. De club wil opheldering van de NVBR en heeft om een publieke rectificatie gevraagd.

De belangenvereniging voor de vrijwilligers is geen gesprekspartner voor het ministerie bij vakbondsoverleg. De vereniging vreest nu dat de NVBR de belangen van de vrijwilligers niet goed heeft vertegenwoordigd. Daarom gaat de club de besluiten van de NVBR over vrijwilligers nog eens tegen het licht houden. Ook eist de vereniging een plek aan de onderhandelingstafel.

In Nederland werken ruim 23.000 mensen bij de vrijwillige brandweer.

bron: Telegraaf


Ferrari_F50

  • Gast
Reactie #1838 Gepost op: 13 september 2007, 21:40:37
Calif. Woman Tries To Steal Fire Engine Half-Naked

(CBS) SACRAMENTO - A woman is admitted to the Sacramento mental hospital, after trying to drive off with a fire engine, half-naked.

Fire officials say the attempted theft happened when they were on a first aid call. The driver of the fire engine says he was at the back of the truck, when he heard the accelerator. He found Schilicia Griffin in the driver's seat, and pulled her out.

Officials say Griffin was just released from the mental hospital shortly before she tried to steal the truck. She has been re-admitted for evaluation.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1839 Gepost op: 13 september 2007, 23:01:17
http://www.paarlpost.com/cgib/article?newsid=8906

Historiese gebou gered
 2007-09-13

DIE angs van sewe jaar gelede was Sondag weer vars in die gemoed van Wellingtonners toe die historiese Ferguson Huis op Hugenote Kollege se kampus aan die brand geslaan het.

Op 24 Oktober 2000 is Huis Bliss, ’n 100-jarige studentekoshuis op Wellington, deur brand in puin gelê.

Die 80 studente het alles in die vlamme verloor wat die nag deur die gebou gevreet het. Met slegs die binnemure en fasade wat oorgebly het, is die gebou binne 18 maande tot sy eertydse glorie gerestoureer.

Sondagmiddag kort na 14:00 het twee studente rook deur ’n ventilasiegat van die kombuis van die honderdjarige gebou reg langs Huis Bliss, Ferguson Huis, sien trek.

Die gebou word deur Lux Verbi uitgewers benut.

Die brandweer is haastig ontbied en die vuur is tot die kombuis op die grondvloer beperk.

Brandweerpersoneel was egter verplig om ’n gat in die antieke houtvloer van die historiese ouditorium op die eerste verdieping direk bokant die kombuis, uit te ruk.

Die vuur het deur die plafon gesmeul en toe die hout uitgehaal was, was daar reeds brandende kole onder die ingeboude rye houtstoele.

Die brand het moontlik as gevolg van ’n kortsluiting in die kombuis ontstaan.